TRENutak za roditeljski KUTak ‘Ako nešto ne znaš, educiraj se!’

Kako to da učitelj u školi može na kraj s 20 i nešto djece a neki roditelji ne mogu sa svojim jednim ili dvoje?
Kako to da odgajatelji u vrtiću mogu kontrolirati situaciju s više od 20 mlađe djece, a viđate neke roditelje koji se muče s dvoje svojih?
U čemu je trik? U čemu je štos?

Zamislite sebe intelektualca koji živi u gradu i cijeli se život bavi intelektualnim poslovima, ali vas netko u jednom dijelu svojeg života prisiljava da se bavite građevinom? Kako bi vam to išlo? Vjerojatno ne baš najbolje dok se ne educirate ili ne steknete životno iskustvo.
Ili zamislite neku obratnu situaciju u kojoj niste navikli na intelektualni rad, ali vas netko sili na to. Trudite se naučiti, ali ako ne ide, ne ide.

Možete reći da to nije isto kao odgajanje djeteta. No, budimo iskreni, ako to nekima uspijeva bolje od drugih, znači da postoji neka vrsta znanja u cijeloj toj priči i pozadini.

Očito odgajatelji i učitelji imaju neka znanja pomoću kojih uspijevaju odgajati toliko djece. Većinu koje znam vole to znanje dijeliti s drugima.

Problem nastaje kada nekolicina misli da zna kako treba odgajati dijete, ali rezultati pokazuju drugačije.
Koliko smo uspješni u nekom poslu pokazuju rezultati. Kakvi su rezultati vašeg odgoja? Jeste li zadovoljni svojim poslom, odgajanjem? Ili se neprestano žalite na dijete da bi trebalo biti ovakvo ili onakvo, da mora još ovo ili ono…?

Tko uči dijete kako bi trebalo? Tko ga educira? Tko ga upućuje, odgaja, usmjerava, motivira ili kritizira? S kim to dijete provodi najviše vremena u danu? Imate li kontrolu nad time?

U svakom poslu je lakše ako imaš znanja kako taj posao odraditi. Ako još imaš i iskustva, tada nema straha i rezultati neće izostati. I za kraj je potrebna ljubav prema onome što radiš.

Osoba koja je naučila kako graditi zgrade, ima znanja i potrebno iskustvo, ako uz sve to još voli svoj posao, rezultati će biti fantastični.

Dragi roditelji, educirate li se kod stručnih ljudi o tome kako odgojiti dijete, čitate li o tome i potrudite li se saznati kako možete pomoći djetetu, uz sve to njegujete međusobni odnos s puno ljubavi, sigurna sam da rezultati neće izostati.
Znam to! Vidim to u svakodnevnim situacijama i odnosima roditelj-dijete.

Roditeljima koji sebe educiraju o tome kako da odgoje što bolje dijete je sve lakše a njihova djeca su bolja – na svim nivoima.
Roditelji koji misle da sve znaju, rade to na svoj način, možda uspiju, a možda i ne. Ovisi o sreći, a ne o njima.

Možete utjecati na odgoj djeteta jedino ako imate znanje. Umjesto da iskoristite tu mogućnost, bespotrebno se žalite na dijete, okrivljavate ga i kritizirate.

Nije dijete krivo ako je pogrešno usmjereno.

Vi kao roditelj imate odgovornost prema djetetu dati SVE od sebe. To uključuje i edukaciju. To uključuje raspitivanje i saznavanje kako ćete sebi olakšati. Osobna odgovornost znači da ću dati sve od sebe, a ako nešto nije kako treba onda neću kriviti sve druge nego potražiti nove načine i metode.

Takvim djelovanjem učite svoje dijete primjerom da i samo postane odgovorna osoba, da i samo radi posao tako da se najprije educira, da u svakom poslu daje sve od sebe i da s puno ljubavi radi ono što radi. Savršeno! Rezultati sigurno neće izostati.

Edukacija je važna u svemu što radite, ali ne zanemarujte odgoj djeteta. To je najvažnije a pridajemo mu premalo pažnje. Za nekog tko tvrdi da su mu djeca najvažnija na svijetu, čudno da nije u stanju investirati u ono što mu je najvažnije.

tel. 098/564-290

www.anitavadas.com

info@anitavadas.com

Facebook – TRENutak za roditeljski KUTak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije