VOĆKARICA&VRTLARICA Savjeti za proizvodnju presadnica

Početak uzgoja povrtnih kultura započinje uglavnom sjetvom iz sjemena, a uz poznavanje pravog vremena za sjetvu vrlo bitan je i odabir načina sjetve. Postoji nekoliko načina sjetve koji prije svega ovise o povrtnoj kulturi i tehnologiji uzgoja. Prvi način uzgoja je direktna sjetva na stalno mjesto. Najbolji primjer je proizvodnja mahunarki (graha, grašaka, boba) čije se sjeme stavlja u redove ili u “kućice”, a cjelokupan rast, razvoj i plodonošenje odvija se na mjestu sjetve. Budući da se radi o krupnom sjemenu, klijanje i nicanje u poljskim uvjetima nije problem, a vrlo je lako ispoštovati optimalnu gustoću sklopa.


Uzgoj mahuna započinjemo direktom sjetvom sjemena na stalno mjesto.

Drugi način uzgoja povrća je putem presadnica koji poskupljuje proizvodnju i iziskuje više rada, ali postoji nekoliko razloga koji opravdavaju navedeni proizvodni proces. Kako se u proizvodnji presadnica trudimo osigurati povoljnije uvjete klijanja i nicanja, tako je i iskoristivost sjemena bolja. U fazi sadnje na stalno mjesto možemo izdvojiti slabije razvijene presadnice i na taj način osigurati ujednačeniji rast i plodonošenje usjeva. Uzgoj presadnica nam omogućuje raniju proizvodnju povrtnih kultura osjetljivih na kasni proljetni mraz i niske temperature, a s time i bolju izmjenu kultura i veću iskoristivost proizvodnih površina. U našem podneblju uobičajena je pojava značajnijeg pada temperatura zraka sredinom petog mjeseca tzv. “ledeni sveci” kada osjetljive povrtnice (rajčica, paprika, krastavci) u uzgoju na otvorenom mogu drastično zaostati u rastu ili čak uginuti. Ukoliko se navedene povrtnice uzgajaju iz presadnica, redovito se prati vremenska prognoza i sade se tek kada su vremenski uvjeti stabilni.


Paprika se proizvodi putem presadnica, jer se nicanje i klijanje vrlo sporo odvija. Sjeme je posijano vrlo gusto u žardinjeru ispunjenu specijalnim supstratom za proizvodnju presadnica, koji će pružiti mladim biljčicama sva potrebna hranjiva u prvim fazama rasta i razvoja. Trenutno je paprika u fazi nicanja i u stadiju kotiledona, a kada se pojavi prvi pravi list slijedi pikiranje.

Budući da je uzgoj nekih vrsta povrća nezamisliv bez uzgoja presadnica, danas slijedi nekoliko savjeta i trikova kako u vlastitom domu uz minimalna ulaganja proizvesti rasad.


Za proizvodnju presadnica koristim isključivo specijalne supstrate za sjetvu i presađivanje. Na taj način sam sigurna da su osigurana biljna hranjiva potrebna za razvoj korijena i rast mladih biljaka.

Razlikujemo dva osnovna tipa presadnica, a to su presadnice “golog” korijena i presadnice sa grudom supstrata oko korijena.

Presadnice “golog” korijena mogu se proizvesti na otvorenom ili u zaštićenom prostoru na način da se obavi gusta sjetva, a kada biljke dosegnu određeni stupanj razvoja, čupaju se iz tla ili supstata. Na taj način mogu se uzgojiti različite povrtnice, neke od njih idu direktno u sadnju na otvoreno (salata, kupusnjače), dok se paprika, rajčica, patliđan pikiraju kako bi presadnice imale čvršću stabljiku i razvijeniji korijenov sustav.

Uzgoj presadnica sa grudom supstrata oko korijena podrazumijeva sjetvu sjemena i pikiranje presadnica u odvojene posudice ispunjene supstratom. S obzirom na tip posudica, razlikujemo uzgoj presadnica u prešanim blokovima, tresetnim lončićima i kontejnerima od stiropora.


Uređaj za izradu prešanih blokova namijenjen hobi vrtlarima.

Prešani blokovi su kocke od supstrata, a mogu biti različitih dimenzija, ovisno o zahtjevima povrća koje se u njima uzgaja. Uglavnom služe za sjetvu sjemena salate i plodovitog povrća, ali mogu se koristiti i za pikiranje paprike i rajčice.


Tresetni lončići.

Tresetni lončići služe za sjevu i presađivanje svih vrsta biljaka. Proizvedeni su od prirodnih materijala i 100% su biorazgradivi. Koriste se za uzgoj presadnica povrća osjetljivijeg korijenovog sustava kao što su krastavci, lubenice, dinje, tikve, a sadnja na stalno mjesto obavlja se zajedno sa lončićem i biljka ne proživljava stres prilikom sadnje.


Kontejner od stiropora ispunjen navlaženim supstratom.

Kontejneri od stiropora služe za sjetvu i presađivanje raznih povrtnih kultura, a sastoje se od lončića okruglog ili kvadatnog presjeka spojenih u jednu cjelinu tzv. kontejner. Lončići su različitih veličina, a biraju se prema potrebama povrtne kulture koja se uzgaja. Prednost kontejnera je što se na relativno maloj površini može uzgojiti do 120 presadnica, a i više, ovisno o veličini lončića. Kontejner tijekom uzgoja presadnica ne smije biti položen direktno na tlo, već malo povišen, kako korijen ne bi prorastao kroz otvor na dnu lončića.

Za proizvodnju presadnica možete koristiti ambalažu od proizvoda koji se koriste u kućanstvu, kao što su čašice od jogurta, konzerve.


Dobar primjer kako se mogu iskoristiti role od toaletnog papira za proizvodnju presadnica.

Za ostale savjete i informacije tu je i Facebook stranica Voćkarica&Vrtlarica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije