STARI DEČKO V rakiji je ružmarin

Dok je Ivek zgovoril da je Veronika domaj, nesem veroval. Komu, tomu drobnomu žicaru sosedine žganice? Mojemu partneru v gledanju meseca vu vodi? Tomu žgancu koj me navek namrdal kaj znapak zijemo?
Ne!
Ne, ne i ne!

Denes sem ja za njega drvo i kamen. Čovek bez srca i duše. Duh i propuh.

– Znaš kaj, Ivek, prvo, prestani si nervozno rit čohljati kak da imaš gliste – rekel sem. – Otpravljam se z onim altobusom v pol dvanajst v Čakovec. Gospođa z katastra me konačno zvala da je rešeno do kraja ono z međašom. Sem ti rekel da je čovek jako prefrigano si prioral dva reda kuruze. Za pet let moje zemlje nebi niti bilo.

– Nej mi ve tu nekve hibride motati, dok su tak važne stvari f pitanju. Si se štel ženiti z Veronikom? Jesi. Ju imaš još rad? Imaš. Ti je ve pri roki? Jeje. Je žif on njezin krampus od joca? Neje. Znači, pot do nje je čisti kak soza… – ne se to lajuntalo štelo stišati.

Meni su se počele redati slike z mladosti i stare rane tpirati, a on mi soli pamet da sa ta leta zabim kak da su ne bila. E, nedam mu nosa ftikati v svoju tihu patnju. Ljubav koja mi je ne dala spati leta i leta, ne mi je dala dihati i normalno hoditi po belemu svetu. Tak sem ju rad imel. Časna sestra… koja me ostajla kak cipelja v blati, staroga kruha v kišti. E, ve buš ftihnul ili buš kokodakal tam, do kam te bum mogel šutnuti.

Otprel sem širom vrata, z levom rokom ga prijel za šinjak, a z desnom za prazno zadno i pošiknul direktno k potnemi vrati. Ne si je mogel verovati da i on more leteti kak vrabec. E, moreš, dragi pajdaš, još i kak. Ne samo da je skočil na noge kak škorjanec, nego je i preskočil potna vrata.

Aha, tu ti je ve, za se kaj si mi priprajil ove mesece kak smo skupa! Posebno za on velki bor kojega sem vlekel skupa s tebom. Ve si dobil i srdi se kulko očeš. Ako ja velim da očem denes mira, onda bu tak i nikak drugač, srdit sem bil kak pes.

Navlekel sem debele feringe prek kratki i zakljenol potna i gančena vrata. Spot postelje sem zvlekel kufreka, pokojni japica, Bog njim dušu zveliči, bili su selski brica. A i mrtve su podbrivali s pesmom i veseljem. Domaćem su reklji, nejte se plakati, to tak mora biti. Samo su rekli da su nekoje stvari znapak obrnjene. Ako se čovek narodi s plačom, na on drugi svet mora oditi s pesmom. Ništo njim je ne mogel nikaj. Pri njima je to bilo tak i točka. Ako si pak zamislim, stvarno, čovek beči dok se narodi i si oko njega bečiju dok hmerje. Kaj god. Japice se valjda i pokojni, rado zmisliju.

Si su znali da mali kufrek ima duplo dno. Navek su reklji da roka najbritkeše podbriva nakon trečega gutljaja. Prvi dva su kaj telo dojde v ravnotežu i te dva se ne računaju.

Ah, dragi japica, nesem mislil da bom to flašicu načel, elj največ me navek v oko pehal rožmarin v rakiji. Rekli ste, tak dogo ga bom zaleval dok si ga nam na baledo zakačil i hušnul, Tak je bil sa ta leta, kak da je friško ftrgnjeni…

A neste ga sneli vun jer ja, ja, nigdar sem se ne oženil. Znam kaj bi mi rekli da ste živi. Ono kaj ste i sakomu mladoženji v seli dok se ženil. Da mu, ako oče, posodite fuk federa. No, več su vas si znali po šali. A znali su i to, da vam je fuk feder zdavnja popustil.
Flašica je otprta, japica. Na zdravje. Ona se vrnula. Aleluja.

PRI SOSEDI JANI

– Majčica mila i predraga, kaj ti se dogodilo, Ivek? Ti se spravljaš hmrti? Ili si več tam negdi?? Bledi si kak krpa. Čekaj kaj te sprepetam. Živ si, dobro…

– Žganicu… žganicu prosim, soseda Jana. On tam je ne normalen. Bokibogme, ne su mu si na kupu. Pošiknul me kak snega z lopatom, samo zato kaj sem mu dobro štel. E, neče moči ove noči. Od denes ja več nemam najboljšega pajdaša. V srce me ranil. Dobro kaj mi je ne počilo. Ve bom i v noč sigurno senjal da sem ftica!

– No, pak je ne tak strašno. Bodi srečen kaj si ne dobil i po kljunu. Morti ne razmeš ti to. Trebal si ga ostajti na miru i se bi bilo v redu. Rekla sem ti kaj mu nesmeš povedati da je Veronika domaj. Ona bi čez par dni odišla i nebi tak zišel, kak si ve zišel.

– Ve mi je žal, jako žal kaj sem se zlajal. Prosim natočite mi drugu. Srce mi još jako toče.

– Čekaj, čekaj malo da vidim. Nekva ženska se naljukavle na njegov grunt. Da si ne pisnul. Na, tu ti je flaša i da si se ne pomeknol.

GDJE JE SUSJED?

Soseda Jana je, za tjeden dni mi je prepovedal Ivek, brzo zišla vun i pitala gospodičnu koga treba. Veronika je rekla da je doma dva tjedna i da bi ga štela videti. Da su ljudi u seli rekli da tu ve živi.

Mene, koj sem pijan ležal i glavu držal na japičinem kufreku, zakljumpani i zakljenjeni. Nesem čul niti Veroniku, a niti sosedu Janu… senjal sem da Veroniku peljam na japičinem muškem becikljinu i da ji črne lasi plešeju na vetru… der se bar nej nigdar zbudil…

A vuni… druga priča…
– Jee, gospodična, mislim da ste malo zakesnili. On vam je v Minhenu, tam, mislim da su se žene spominale, ima nekvu bogatu Švabicu. Žal mi je… mu kaj poručim?

Veronika je gledela v sosedu Janu i stiha rekla:
– Samo ga lijepo pozdravite. Htjela sam malo popričati, ali nije važno. Doviđenja…

– Zbogom, dete drago. Zbogom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije