VOĆKARICA&VRTLARICA proljetna sadnja i kupnja voćnih sadnica

Ukoliko ste planirali ovo proljeće ‘povoćkati’ svoje dvorište ili vrt, morate znati da imate još vrlo malo vremena da se sadnja odradi u optimalnim rokovima. Naime, sadnice golog korijena i balirane sadnice sade se u vrijeme mirovanja vegetacije, a izuzetak su kontejnirane sadnice koje se mogu saditi čitavu godinu u vrijeme kada uvjeti tla to dozvoljavaju. Zato uz ovaj podsjetnik pročitajte savjete vezane uz odabir i sadnju voćnih sadnica, kako bi se poštedjeli mogućih razočaranja vezanih uz primitak i rast odnosno razvoj nove voćkice.

Voćne sadnice nabavljajte isključivo u specijaliziranim trgovinama za promet poljoprivrednim sadnim materijalom kako bi bili sigurni u ispravnost kupljene robe. Naime, uz vanjsku kvalitetu sadnica koja je vidljiva golim okom (stupanj razvijenosti nadzemnog dijela i korijena) razlikujemo i unutarnju kvalitetu koju nam jamči certifikat proizvođača o sadnom materijalu i biljna putovnica (sortna čistoća i zdravstvena ispravnost). Odabir voćne vrste i sorte ovisi o prehrambenim navikama i preferencijama članova obitelji. Kruškoljupci će kupovati sorte krušaka sa različitim periodom dozrijevanja tako da mogu uživati u omiljenom voću tokom čitave godine, dok će ljubitelji egzotike birati nove voćne vrste. U posljednjih nekoliko godina rasadničari i trgovci svojski se trude upakirati sadnice na način da se olakša manipulacija i osigura kvaliteta i ispravnost do kranjeg korisnika.


Pakiranja sadnica sve više podsjećaju na kutije od bombonjera, a sadrže informacije o proizvodu, osnovne upute glede sadnje i održavanja.

S obzirom na način pakiranja voćnih sadnica razlikujemo sadnice golog korijena, balirane i kontejnirane sadnice.


Sadnice golog korijena prije trapljenja.

Sadnice golog korijena zahtijevaju nešto više pažnje u odnosu na balirane i kontejnirane sadnice. Ne biste trebali čekati više od dan-dva nakon kupnje da ih posadite. Ukoliko vas u sadnji spriječe vremenske prilike ili neke druge obaveze, pobrinite se da u međuvremenu ne dođe do isušivanja korijena. Možete ih privremeno zatrapiti u vrtu ili zemljanom podrumu. Prije sadnje dobro ih je namočiti barem jedan sat u mješavinu vode, vrtne zemlje i stajskoga gnoja.


Balirane sadnice pripremljene za prodaju.

Korijen baliranih sadnica zamotan je u vreću sa supstratom koja ga štiti od isušivanja. Naravno da sadnica ne može dugo “opstati” u takvom pakiranju, idealno je do mjesec dana. Vodite računa prilikom kupnje da je takva sadnica već neko vrijeme u trgovini i obratite pažnju na znakove dehidracije nadzemnog dijela (smežurana kora).


Kontejnirane sadnice.

Kontejnirane sadnice rastu i razvijaju se u posudi, stoga je supstrat oko korijena kompaktan i ne rasipa se tijekom transporta. Kontejnirane sadnice su posebno interesante kod voćnih vrsta osjetljivog korijena, a možete ih saditi tokom čitave godine uz uvijet da tlo nije smrznuto.

Nakon odabira sadnog mjesta iskopa se jama, no česte su nedoumice glede veličine sadne jame. Osnovne smjernice nalažu da promjer jame mora biti veći od promjera korijena da bi se žile nesmetano razmjestile i zauzele prirodan položaj u jami. Ako sadimo voćku u rahlo tlo, dovoljno je da jama bude dva puta veća od korijenova sustava, dok za teška, zbijena tla minimalno tri do četri puta. Svi oštećeni dijelovi korijena moraju se odstraniti na način da presjek reza bude ravan kako bi rana brže zacijeljila. Nakon što se na korijen nasipa sloj usitnjenog tla, u jamu možemo dodati zreli stajski gnoj, mineralna ili organska gnojiva, supstrat koji odgovara specifičnim potrebama voćne vrste, supstrat sa mljevenim staklom za zaštitu korijena od voluharica.

Treba paziti da gnojivo nije u direktnom kontaktu sa korijenom, a navedeni dodaci će osigurati bolje uvijete za kasniji razvoj voćke. Na kraju se jama zagrne sa ostatkom zemlje, dobro nagazi i zalije sa 20-30 litara vode. Preporuča se novo posađenu sadnicu vezati uz kolac koji će pružati zaštitu od lomljenja uslijed jačeg vjetra ili snijega. U proljetnoj sadnji ili nesposredno prije kretanja vegetacije, obavezno se provodi rez nadzemnog dijela tj. formiranje uzgojnog oblika.Osigurajte sadnicama zaštitnu mrežu, ako postoji opasnost od divljači (srne, zečevi). Jedna od najčešćih grešaka je preduboka sadnja, pa vodite računa da cijepljeno mjesto bude najmanje 10 cm iznad razine tla.

Za kraj jedna prigodna kineska poslovica: Najbolje vrijeme za sadnju drveća bilo je prije 20 godina. Drugo najbolje vrijeme je sada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije