VOĆKARICA&VRTLARICA uzgoj egzotičnog voća – mango

Seriju članaka o uzgoju egzotičnog voća danas završavam sa voćnom vrstom koju u mnogim krajevima nazivaju i kraljem voća. Navedena titula proizlazi iz njegove duge povijesti uzgoja, ali i zbog izuzetne hranidbene vrijednosti i blagotvornog utjecaja na ljudsko zdravlje. Mango obiluje vitaminima, mineralima, beta karotenom i dijetalnim vlaknima, stoga redovitom konzumacijom ovog vrijednog voća pozitivno utječemo na rad probavnog sustava, izgled kože te jačanje imuniteta.

Boja kore zrelog manga varira od žute do narančasto crvene, a miris je vrlo intenzivan i ugodan. Meso zrelog ploda je na dodir lagano mekano, te vrlo sočno i slatko.

Mango je zimzeleno drvo dekorativnog izgleda i tipični primjer egzotičnog voća koje u tropskim uvjetima raste gotovo “bez brige i pameti”. Međutim, za uzgoj manga u uvjetima koji su daleko od optimalnih, moramo dobro poznavati minimalne uvjete uzgoja. Za uspješan rast i razvoj manga potrebna su vruća ljeta i blage zime, stoga moramo računati na obaveznu zaštitu tijekom zimskih mjeseci. Za kontinentalni dio Hrvatske najprikladniji bi bio uzgoj manga u posudama koje se mogu u najhladnijem dijelu godine unositi u zatvoreni prostor gdje se temperatura zraka ne spušta ispod 0ºC. Supstrat za sadnju mora biti prozračan i ocjedit jer biljka propada na prekomjerno vlažnom tlu. Mango raste na tlima kisele do neutralne reakcije (4.5-7 pH), stoga u pripremi supstrata za sadnju sadnice manga slobodno dodajte i supstrat za sadnju acidofilnih biljka (rododendrona). Za mango je karakteristično da dobro rodi i na siromašnim tlima, pa treba izbjegavati obilnu prihranu i u svakom slučaju treba koristiti organsko, a ne mineralno gnojivo.imag3278-1

Uzgoj sadnice manga započinjemo od koštice koju izdvojimo od mesa zrelog ploda. S obzirom da se koštica teško odvaja od mesnatog dijela, potrebno je nešto strpljenja i dosta opreza. Za naklijavanje je potrebna samo jezgra, pa je sljedeći izazov izvaditi jezgru, a da se ona pritom ne ošteti.

Na svakoj koštici postoji sitno raspuknuće sa bočne strane u koje zabodemo vrh noža, te opreznim zavrtanjem u lijevu i desnu stranu izazovemo pucanje šava.

Izdvojena jezgra manga stavlja se na naklijavanje. Uobičajeni način bio bi posijati sjeme u supstrat za proizvodnju presadnica, međutim ja sam koristila istu tehniku kao i kod proizvodnje liči sadnice, a to je naklijavanje u higijenskom ulošku natopljenom vodom.


Tri tjedna nakon naklijavanja formirao se korijen, a naziru se i prvi listići.

Daljni tijek rasta i razvoja manga, ali i ostalih egzotičnih biljčica pratite putem objava na Facebook stranici Voćkarica&Vrtlarica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije