Atopijski dermatitis – liječenje prirodnim preparatima

Atopijski dermatitis (neurodermitis/atopijski ekccem) je jedna od najčešćih kožnih bolesti s tendencijom stalnog porasta. Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože, koja ima recidivirajući tijek. Najčešće se javlja kod djece i mladih ljudi te se obično nastavlja sve do odrasle dobi sa razdobljima remisije ( odsustvo simptoma) i egzecerbacije (izbijanje simptoma). Vodeći simptomi atopijskog dermatitisa su crvenilo, suha koža, svrbež. Tipična mjesta zahvaćanja su lice, dlanovi, laktane jame, koljenske jame, ručni zglobovi, no mogu biti zahvaćeni i drugi dijelovi tijela. Svrbež je najgori dio ove bolesti, jer uslijed svrbeži dolazi do češanja što otvara vrata sekundarnim bakterijskim i virusnim infekcijama zahvaćenih dijelova kože.

Zašto nastaje atopijski dermatitis?

Točan uzrok nastanka ove bolesti se još uvijek ne zna. Smatra se da kombinacija genetskih predispozicija, složenih upalnih mehanizama, nepravilnosti u funkcioniranju epidermalne barijere kože, pretjerana izloženost vanjskim alergenima, te svakako psihosomatika pojedinca igraju važnu ulogu u nastanku bolesti.

Ono na što bih svakako skrenula pažnju je sve veći porast incidencije atopijskog dermatitisa povećanjem upotrebe kemijskih i sintetskih spojeva u kozmetici, sredstvima za čišćenje i održavanje kućanstva te aditivima u hrani. Primijećena je veća pojavnost ove bolesti kod djece koja žive u sterilnim uvjetima ( uklanjanje dobrih bakterija), djeca koja više borave u prirodi i žive na selu rjeđe obolijevaju od atopijskog dermatitisa.

Važan čimbenik je i preosjetljivost na određene namirnice kao što su gluten, mlijeko, jaja, soja, kikiriki, konzervansi.
Kod atopijskog dermatitisa je definitivno potvrđena činjenica da je to bolest psihosomatskog karaktera te psihički i fizički stres imaju izravan utjecaj na pojavu ove bolesti.

Prirodni preparati i holistički pristup

Kao što uvijek govorim i kao što holistički pristup nalaže univerzalni lijek koji će pomoći svima ne postoji. Priroda nam nudi mnogo raznih preparata, na nama je da otkrijemo koja je to idealna kombinacija za pojedinca.

Pravilnim odabirom hladno tještenih biljnih ulja, hidrolata i eteričnih ulja djelujemo na regenraciju kože, smirenju upale i crvenila,smirenju svrbeži, te antibakterijski, antigljivično i antivirusno. Uz preparate za tretiranje kože potrebno je korigirati prehrambene navike, po potrebi uvesti biljne čajeve te dodatke prehrani.

SHEA MASLAC ( Butyrospermum parkii)
-djeluje protuupalno
-okluzivno
-vraća vlažnost koži
Vrlo je niskog alergenog potencijala, pa je stoga jedan od najsigurnijih maslaca za korištenje kod atopičara već od najranije dobi. Stvara film na koži i tako ju štiti od isušivanja.

ULJE BORAŽINE ( Borago Officinalis)
-bogato gamalinolenskom kiselinom
– sadrži palmitnisku, oleinsku i linolnu kiselinu
Zbog visokog sadržaja nezasićenih kiselina pogodna je kao dodatak prehrani te se može uzimati oralno. Za izradu dermalnih pripravaka je pogodno kod zarastanja oštećene kože i upalnih stanja kao što je dermatitis.

ULJE NOĆURKA ( Oenothera biennis)
-sadrži gamalinolensku kiselinu
-vitamine B3,B6 i cink
Za dermalne pripravke se koristi kod dermatitisa, psorijaze i ekcema, te kod regeneracije suhe, ispucale i oštećene kože. Regulira izlučivanje sebuma i izmjenu tvari u stanicama kože, daje elastičnost i potiče regeneraciju.

JOJOBA (Simmondisia chinensis)
– tekući vosak
-sastava sličnog sebumu kože
-stabilizira pH kože
-djeluje antialergijski i protuupalno
Koristan je za reguliranje izlučivanja sebuma, te u sprečavanju isušivanja kože, odličan za tretiranja dermatitisa. Zbog gustoće potrebno ga je miješati sa nekim drugim uljima.

HIDROLAT HAMAMELISA (Hamamelis viriginiana)
Smanjuje crvenilo, osip, svrbež, ljuštenje kože. Pokazuje skoro pa isto djelovanje kao i kreme na bazi kortikosteroida naravno bez popratnih nuspojava.

HIDROLAT NJEMAČKE ILI RIMSKE KAMILICE

Odlični su kod kože sklone iritacijama i za umirenje svrbeži, također pokazuju protuupalna svojstva. No potreban je oprez jer neki atopičari znaju pokazivati preosjetljivost na kamilicu.

HIDROLAT KADULJE

Umanjuje svrbež, djeluje protuupalno.

Od eteričnih ulja upotrebljavaju se protuupalna i antialergijska ulja:

RIMSKA KAMILICA, NJEMAČKA KAMILICA, PALMAROSA, RUŽINO DRVO, ESTRAGON

U kreme se može dodati lanolin koji je odlično okluzivno sredstvo za zadržavanje vlage, a daleko bolji i prirodniji od sintetskih inačica istoga.

Zatim dekspantenol i vitamin E, koji koži vraćaju vlažnost i elastičnost, djeluju protiv svrbeži.

Za oralnu upotrebu preporučljivo je koristiti:ULJE NOĆURKA; ULJE BORAŽINE ili ULJE CRNOG KIMA, probiotike. Preporučljivo je napraviti detoksifikaciju jetre i promijeniti način ishrane prema preporuci terapeuta.

Imate li bilo kakvih pitanja u vezi prirodnih preparata Gracia Vam je dostupna na Facebook stranici – Kiwi go crazy

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije