Sa stručnjakom za liječenje ovisnosti smo razgovarali o lošim navikama mladih

‘Roditelji moraju imati otvorene oči. Djeca imaju potrebu roditeljima reći – nešto se događa, pomozite mi’, kaže Bagarić

Danas su objavljeni porazni rezultati europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima, a o nastavku poraznog trenda smo u RTL-u Danas razgovarali s pročelnikom Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti Psihijatrijske klinike Vrapče Antom Bagarićem.

Sve ove ovisnosti možemo tretirati i kao mladenački hir, ali posebno potresno zvuči podatak o uzimanju tableta za smirenje?

“To je podatak oko droga, alkohola, kockanja koji je najdublja siva zona u Hrvatskoj. Dakle, ogroman broj osoba, pretežno žena, koje su manje ovisne o alkoholu, manje kockaju, ali više uzimaju tablete za smirenje. Radi se o stotinama tisuća osoba koje ‘na pola’ funkcioniraju, idu na posao, nekako obiteljski funkcioniraju, ali pomažu si sa sedativima, uzimaju ih svakodnevno i one nanose njima velike štete. Jedna od velikih šteta je što su onda te tablete u cijeloj obitelji dostupne. Onda ih mlade osobe, koje su recimo imale iskustva s marihuanom i to im više nije dovoljno, uzimaju ono što im je pri ruci”.

Nevjerojatno, pa to može biti smrtonosno.

“To može biti smrtonosno. Posebno ako se takve tablete uzimaju s alkoholom”.

Kako da roditelj prepozna prve znakove problema?

“Mora imati otvorene oči. Djeca imaju potrebu roditeljima reći – nešto se događa, pomozite mi. Ostavljaju neke tragove, mole za pomoć”.

Kako pristupiti djetetu kad primijetimo promjene?

“Treba razgovarati. I kad zalupe vratima, očekuju da im netko pokuca na vrata. Ako razgovor ne pomogne, treba potražiti stručnu pomoć”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije