Putopis: Bahami, raj na zemlji za bogate

Bahami! Asociraju me na lagodan bezbrižan život, palme i pješčane nepregledne plaže… Da razbijem ili potvrdim svoje mišljenje, moj put u Ameriku obuhvatio je i posjet Bahamima. To je otočje koje se nalazi u sastavnom djelu Kariba gdje sam posjetio glavni grad Nassau.

Budući da su Bahami smješteni u Atlantskom oceanu, klima je za mene kontinentalca bila neobična suptropska sa preko 300 sunčanih dana godišnje i prosječnom temperaturom od 30 stupnjeva Celzijevih. Smjestivši se u hotel krenula je moja avantura. Isprva sam doživio mali šok!

‘Opasna zemlja u kojoj ima kriminala?’ Nikako to nisam mogao pojmiti, ali nažalost, postoje velike socijalne razlike između stanovnika. Ili su jako bogati, ili žive u drvenim nastambama. Većina zarade temelji se na turizmu. Pazili smo da se krećemo u skupinama, da izlazimo danju i da se do spuštanja mraka vratimo u hotel. Poštujući navedene upute mogli smo se uputiti u istraživanje.

Ovdje prevladava crnačko stanovništvo i engleski jezik. Posjetili smo najskuplji hotel na svijetu ‘Atlantis’ u kojem odsjedaju američke filmske i glazbene zvijezde, a u sklopu kojeg je i najveća kockarnica. Posebno dojmljiv je vodeni park kojeg se mora posjetiti, jer svakog posjetitelja uvodi u čaroban svijet morskog plavetnila sa egzotičnim morskim biljnim i životinjskim svijetom.

Hrana i piće isprepleteno je afričkim i europskim utjecajem. Valuta plaćanja je Bahamski ili Američki dolar, a Bahamski dolar je izvan Bahama bezvrijedan.

Na primjer, Coca-cola stoji oko 5 dolara tako da možete usporediti sa našim standardom, a vožnja taksijem je od 10 do 40 dolara. Vozni park na ulicama nije impozantan , ali u marini su vezane najluksuznije jahte.

Novac se može potrošiti u tren oka na najluksuznije sadržaje koje možete zamisliti. Ovdje ste uvijek okruženi zanimljivim i srdačnim ljudima, čiji cijeli svijet se vrti oko turizma kojem je sve podređeno.

Tu se nalaze i brojne elitne vile hollywoodskih glumaca i pjevača (Michaela Douglasa, Seana Connerya, Johnnya Deepa i drugih), a na ovome mjestu se snimalo i nekoliko filmova o Jamesu Bondu.

I što napisati na kraju? Drugačije od onog što sam pretpostavio, ali u svakom slučaju nezaboravno i nadahnjujuće putovanje.

Nadam se da sam Vas zaintrigirao, a daljnje zanimljivo istraživanje prepuštam Vama, zaključuje svoje dojmove naš putopisac Miljenko Miri iz Belice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije