15 namirnica koje pomažu u dizanju imuniteta

Moderan i užurban život, koji prati i povećani stres, razlog su manje otpornosti ljudskog organizma. U zaštiti od virusa, bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama, ali jednako tako i u obrani od toksina i malignih bolesti, najvažniju ulogu ima upravo imunološki sustav. Osim loših navika koje slabe imunitet (pušenje, alkohol, neredovita higijena), važnu ulogu ima i prehrana.

A ona je sve češće loša i neredovita. Vitamini i minerali u dovoljnoj količini bitni su jer su upravo oni “hrana” za imunološki sustav i neophodni su da bi on obavio svoj zadatak. I u tome mu možemo pomoći. Jedan od najčešćih savjeta jest da prehrana treba biti bogata voćem i povrćem, a da umjesto mesa, treba jesti što više ribe.

Voće i povrće važan su izvor vitamina, minerala, antioksidansa i enzima. Birajte namirnice koje će svojim sastavom pomoći u uništavanju toksičnih tvari, namirnice koje sadrže antioksidanse. Među takve ubrajaju se i orašasti plodovi, kojima možete zamijeniti nezdrave grickalice. Ne morate se odreći ni čokolade, ali birajte onu s puno kakaa. (sč)

Podignite imunitet

JABUKA
Bogata flavonoidima:

Jabuka sadrži flavonoide, fitokemikalije koje, prema rezultatima istraživanja, imaju niz pozitivnih učinaka, posebno kad je riječ o upalama. Novije spoznaje navode i dobre i obećavajuće rezultate kod prevencije raka. Jabuka je djelotvorna u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala.

ĐUMBIR
Gingerol protiv upala

Više od 5000 godina đumbir se upotrebljava zbog svojih ljekovitih svojstava. Sadrži gingerol, uljastu tekućinu zbog koje se đumbiru i pripisuje protuupalno djelovanje i njegova sposobnost u uništavanju patogenih mikroorganizama. Jednako tako, gingerol je zaslužan i za antikancerogeno djelovanje ovog korijena

BATAT
Beta-karoten i slobodni radikali

Bogat je vitaminom A u obliku beta-karotena, sadrži i vitamin C i B6, kalij, mangan, magnezij, fosfor. Za ljekovitost batata u prvom je redu zaslužan visok udio beta karotena, biljnog pigmenta koji djeluje kao snažni antioksidans štiteći naš organizam od djelovanja slobodnih radikala, a time i od zloćudnih bolesti.

BROKULA
Zdrava i niskokalorična

Brokula spada u povrće iz porodice kupusnjača koje sadrži najveću koncentraciju sumpornih tvari, poput sulforafana i izotiocijanata. Oni povećavaju sposobnost jetre za stvaranje enzima koji će neutraliziraju potencijalno toksične tvari. Idealna je namirnica za zdravu prehranu jer je i niskokalorična

SOJA, MASLINE
Antioksidansi i izoflavoni

Plodovi masline, kao i maslinovo ulje, pripremljeno od njih, zbog vitamina imaju antibakterijsko, protuupalno, protugljivično i antivirusno djelovanje. U borbi protiv gripe imunološkom sustavu pomoći će i lišće masline. Soja sadrži fitoestrogene, izoflavone koji imaju antioksidativno djelovanje, a ima ih u zrnu i mlijeku.

CRNI ČAJ
Bogatstvo flavonoida

Crni čaj bogat je fitokemikalijama flavonoidima, antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala te u prevenciji potencijalno teških bolesti. Flavonoidi se ponašaju kao antioksidansi, prihvaćaju slobodne radikale kisika koji oštećuju i DNK, genetički materijal. Veliki im je saveznik vitamin C.

GOJI BOBICE
Jača komunikaciju stanica

Goji bobice sadrže polisaharid koji opskrbljuje imunološke stanice ljudskog tijela s posebnim oblikom šećera i tako poboljšava njihovu “komunikaciju”. Na taj način vrlo brzo podiže imunološki sustav i pospješuje rad antioksidativnih enzima, a oni čiste tijelo od štetnih tvari. Bobice sadrže i vitamin C koji pomažu u podizanju imuniteta, ali i nužne minerale.

KAVA I CRNO VINO
Antioksidansi protiv upale

Kava ja antioksidans kao i čokolada, ali ima i loše djelovanje jer izvlači vodu i minerale iz tijela. Zbog toga obvezno uz kavu morate piti i vodu da nadoknadite tekućinu. I crno vino sadrži antioksidanse pa jača imunitet, a može i ubrzati liječenje infekcija i smanjiti razinu slobodnih radikala u tijelu koji su odgovorni za nastanak raznih upala i bolesti

ORAŠASTI PLODOVI
Najzdravije grickalice

Bademi, lješnjaci, orasi i indijski oraščići, osim što su bogati omega 3 masnim kiselinama, sadrže velike količine antioksidansa, minerala i vitamina E. Osim njih, za imunitet su dobre i sjemenke bundeve i suncokreta jer imaju puno cinka i magnezija čiji nedostatak slabi rad imunološkog sustava.

ČOKOLADA
Uvijek birajte crnu

Ne morate se odreći čokolade, samo odaberite onu koja je bogata kakaom. Izbacite previše zašećerene, a posebno bijele. Pravilan izbor je crna čokolada koja sadrži minimalno 70 posto kakaa, koji je moćan antioksidans. Sirovo zrno kakaa ima 95 bodova na ljestvici antioksidacijskog potencijala namirnica.

PLAVA RIBA
Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline imaju vrlo jaka protuupalna svojstva, odlični su zaštitnici krvožilnog sustava, a smanjuju i rizik od nastanka raka debelog crijeva. Plava riba (srdele, inćuni, skuše, tuna) sadrži najviše omega-3 masnih kiselina. Trebalo bi jesti ribu nekoliko puta tjedno, jer je bogata ifosforom, jednim od glavnih sastojka za dobro pamćenje, tj. pravilno funkcioniranje mozga.

JOGURT
Dobra bakterija zaslužna za sve

Kako bi ojačali imunološki sustav, u svoju prehranu uvrstite jogurt. Jogurt sadrži dobre bakterije Bifidobacterium lactis koje pomažu u jačanju imuniteta. Svakodnevnim uzimanjem jogurta može smanjiti učestalost crijevnih infekcija, raznih virusnih infekcija, a kako poboljšava probavu, može skratiti i trajanje prehlade.

KUPUS
Svježi i kiseli

Obiluje vitaminom C, koji je odličan za jačanje imuniteta i sprečavanje razvoja bolesti. Pomaže u liječenju prehlade, gripe i kašlja te djeluje antiseptički na dišne organe. Sadrži i kalcij, kalij, vitamine A, B1, B2, B6, niacin, folnu kiselinu i antioksidanse. Kuhanjem kupus gubi vitamine i minerale pa ga je zbog toga bolje jesti sirova, odnosno ukiseljena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije