Voćkarica&Vrtlarica: Vađenje i skladištenje batata

Sredinom 5. mjeseca pisala sam o uzgoju batata. Nadam se da je neke od vas navedeni članak ponukao na uzgoj ovog super povrća, dok je onima koji ga redovito uzgajaju pružio korisne informacije. Sada kada smo i kalendarski zakoračili u jesen, vrijeme je da odradimo vađenje batata, te spremanje u prikladan prostor.


Za pripremu jela koristi se zadebljali korijen koji oblikom podsjeća na gomolj i uglavnom se tako deklarira. Jedna biljka može razviti do 10 zadebljalih korijenova različite težine.

Tehnnološka zrelost korijena nije strogo određena, tako da ovisno o sorti vađenje možemo planirati od 90 do 130 dana nakon sadnje. Batat treba svakako izvaditi prije mraza jer je riječ o tropskoj biljci koja se može uzgajati samo u bezmraznom razdoblju.


Preporuča se nekoliko dana prije planiranog vađenja porezati nadzemni dio (vriježe sa listovima) kako bi pokožica batata očvrsnula. Crna mulch folija bez koje je uspiješan uzgoj batata nezamisliv, skida se neposredno prije vađenja.

Batat se mora vaditi po suhom i sunčanom vremenu. Ako su vremenske prilike dugoročno nepovoljne (prekomjerne oborine, niske temperature), mora se vaditi čim ranije kako bi se spriječio nastanak bolesti.


Na malim površinama batat se vadi ručno uz pomoć štihače. Oprezno se odgrne zemlja oko zadebljalih korijena, te se batat lagano iščupa iz tla. Dobro je nakon vađenja preštihati gredicu na kojoj se uzgajao batat jer se uvijek nađe neki “odmetnuti” koriječić.

Bez obzira na to koliko smo pažljivi tijekom vađenja ne mogu se izbjeći oštećenja na pokožici i na mjestima gdje se korijen otkida od biljke. Zato se batat nakon vađenja ostavi na suncu ili se stavi u prostoriju gdje je temperatura oko 30ºC kako bi se stimulirao razvoj periderma.


Zarasle rane čuvaju batat od gubitka vlage i spriječavaju razvoj sekundarnih infekcija u skladištu. Navedeno svojstvo zarastanja rana kod batata korisno je i kasnije kod upotrebe. Kada imamo veće gomolje koje ne možemo upotrijebiti odjednom, neupotrebljeni dio ostavimo na sobnoj temperaturi i za nekoliko dana rana će zarasti. Takav gomolj može se čuvati tjednima, odnosno do sljedeće upotrebe.

Nakon što su rane od vađenja dobro zarasle, batat se dobro čuva na mjestima gdje je temperatura oko 15°C. Poželjno je klasirati gomolje s obzirom na oštećenja tako da se onaj jače oštećeni prije konzumira. U svakom slučaju izbjegavajte hladnjak za čuvanje batata i tijekom zimskih mjeseci osigurajte da ne dođe do smrzavanja.

Realan urod koji možete očekivati u vrtu je 1,5 do 2 kg po sadnici. Naravno da čitavi urod nije po tržišnim standardima, ali to nije ni bitno kada se uzgaja za vlastite potrebe.


Ovogodišnji urod batata ispunio je moja očekivanja

Ostale savjete vezane uz uzgoj voća i povrća potražite na Facebook stranici Voćkarica&Vrtlarica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije