Kraljevska začinska i ljekovita biljka – bosiljak

U današnjem članku pišem o bosiljku, začinskoj i ljekovitoj biljci koju uzgajam na balkonu u posudama. Oni koji redovito prate blog sada već dobro znaju da je u nekim slučajevima za proizvodnju bilja dovoljno tek nekoliko centimetara kvadratnih, pa će tako i za uzgoj bosiljka biti sasvim dovoljan balkon stambene zgrade, terasa uz kuću ili prozorska daska.

Ne morate nužno odustati od vrtlarenja ili čak uzgoja voća, ako nemate na raspolaganju vrt ili kvadrat zemlje u sklopu okućnice. Međutim, prilikom odabira biljke za uzgoj u posudi moramo uzeti u obzir njezine zahtjeve prema potrebnoj površini za rast, razvoj i plodonošenje podzemnih i nadzemnih dijelova, te ekološke uvjete uzgoja.


Bosiljak je izuzetno toploljubiva biljka. Tijekom uzgoja zahtjeva sunce i toplinu, te od vjetra zaštićen položaj.

Bosiljak je jednogodišnja biljka koju na otvorenom možemo uzgajati samo u toplijem dijelu godine. Najbolje je planirati uzgoj bosiljka zajedno sa uzgojem rajčice s obzirom na slične zahtjeve prema minimalnim vrijednostima temperature tla i zraka.

Raste u obliku grma koji može narasti od 2o do 80 cm visine. Uzgaja se sjetvom sjemena direkno u tlo početkom svibnja , ali sjetvu možemo obaviti već i u rano proljeće u zaštićenom prostoru, te proizvesti presadnice koje se presađuju na otvoreno kada prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazeva. Naravno da možete kupiti i gotove presadnice koje ćete posaditi na začinsku gredicu ili u veću posudu.


Bosiljak u fazi cvatnje je izuzetno dekorativan, a njegovi cvjetovi privlače brojne oprašivače.

Bosiljak je od davnina vrlo cijenjen kao ljekovita i kao začinska biljka, stoga je i njegov naziv kraljevski (prema grčkoj riječi basileus). Možemo ga koristiti svježeg kao dodatak različitim ljetnim jelima i salatama. Posebno je cijenjen začin u kulinarstvu mediteranskih zemalja.


Bosiljak je glavni začin popularnog umaka Pesto Genovese. Možemo ga koristiti u različitim kombinacijama za pripremu preljeva za ljetne salate, te kao dodatak jelima od paradajza i patlidžana.

Za pripremu čaja i čajnih mješavina koristi se sušeni bosiljak koji djeluje kao sredstvo za smirenje i otklanjanje probavnih tegoba. Berba bosiljka za sušenje obavlja se dva puta godišnje. Prva berba je na početku cvatnje (početkom srpnja), dok je druga krajem rujna.

Bosiljak je još jedna u nizu biljaka koju možemo uzgajati na ograničenom prostoru, a idealna je za vrtlare početnike jer u kratkom vremenu uz malo truda naraste biljka lijepog izgleda i snažne arome.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije