Cijepljenje voćaka uz pomoć nove tehnike – čip-okulacije

Posljednjih nekoliko tjedana pisala sam o značenju cijepljenja, voćnim podlogama i plemkama, te prikazala postupak cijepljenja voćaka okulacijom u obliku slova ‘T’.

Danas ću objasniti postupak cijepljenja voćaka uz pomoć jedne relativno nove tehnike koja se naziva čip-okulacija (eng. chip-budding). Gotovo da i ne postoji rasadnik koji nije u svom proizvodnom procesu zamjenio okulaciju u obliku slova ‘T’ sa čip- okulacijom, a razloga za to ima nekoliko.

Prvi od njih je svakako jednostavnost izvođenja (može se pocijepiti više podloga u jedinici vremena), podloga može biti i lošije kakvoće tj. ne mora biti ‘u soku’ ( kora je tanka i ne odvaja se od drveta), jeftinije vezivo i uglavnom bolji primitak kod svih voćnih vrsta. Pokušat ću sa što više fotografija objasniti postupak cijepljenja čip-okulacijom kako bi se mogli i sami okušati u provedbi navedene tehnike.

Za primjer sam koristila jednogodišnji sjemenjak šljive džanarike, a pocijepila sam ga sortom marelice Kečkemetska ruža. Ukoliko niste iskusan cjepljar, predlažem vam da vježbate na već izrezanim jednogodišnjim izbojima (vodopijama) prije nego krenete u akciju.


Prije samog cijepljenja podloga se obriše sa suhom pamučnom krpom i poskida se lišće ili potjerali izboji do visine od otprilike 30 centimetara. Zatim se na podlozi napravi poprečni usjek do otprilike trećine debljine podloge. Na udaljenosti od 2 cm od tog reza izreže se komad kore sa drvetom kako bi se napravilo mjesto za umetanje pupa.


Voćnu plemku u okulaciji čini samo jedan pup (oko) sa komadom kore i tankim slojem drva. Za razliku od okulacije u obliku slova ‘T’ peteljka se skida u potpunosti.


Pupovi se uzimaju sa izboja približno iste debljine kao što je podloga. Nakon što odrežemo izboj sa voćke koju želimo umnožiti trebali bi čim prije odstraniti lisne plojke sa peteljkama kao što sam učinila na desnoj strani izboja. Jednom odrezani izboj može se sačuvati na hladnom mjestu maksimalno do 3 dana, no samo ako je odstranjeno svo lišće i ako je zamotan u vlažnu krpu.


Izrezani pup umeće se na pripremljeno mjesto na podlozi. Prilikom namještanja poželjno je da se kambijalni slojevi poklope barem na jednoj strani.


Spoj podloge i plemke treba čvrsto povezati kako ne bi došlo do isušivanja. Za tu namjenu koristimo specijalnu strech foliju ili jednostavno odrežete komad širine cca. 2 cm od koluta prijanjajuće folije koja se koristi u domaćinstvu za omatanje hrane.


Strech folija se mora skinuti otprilike 4 tjedna nakon okulacije kada možemo provjeriti primitak. U svakom slučaju ne bi smjela ostati tijekom zime.


Pup kruške primljen je na podlogu dunje što se vidi nakon skidanja strech folije.

Za okulaciju imate vremena još do kraja kolovoza, ali optimalno bi bilo pocijepiti u prvoj dekadi kako bi u slučaju neprimitka mogli odraditi podokulaciju (ponovljeni postupak cijepljena).

Nadam se da će savjeti vezani uz cijepljenje biti od koristi, a koje postupke njege okulanata morate primjeniti nakon cijepljenja pratite putem objava na Facebook stranici Voćkarica&Vrtlarica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije