Prirodna njega zubi i usne šupljine: Recept za prah za pranje zubi

Svaki drugi utorak donosimo Vam pregršt savjeta, ideja i načina kako živjeti u skladu s prirodom kroz kolumnu ‘Povratak izvornom putem prirode’ autorica kolumne je mlada kreativka Gracia Petek koja je pokrenula vlastiti brand prirodne kozmetike Kiwi.

Nikad se ne prestaj smijati, čak ni kada si tužan. Netko će se možda zaljubiti baš u tvoj osmjeh.’ Izreka slavnog pisca Gabriela Garcie Marqueza savršeno opisuje moć osmijeha. Iako prava i istinska ljepota dolazi iznutra, ne treba zanemariti ni vanjski izgled jer nas on predstavlja okolini.

Prilikom prvog susreta prvo upravo zapažamo usne i zube stoga je pravilna njega ovog dijela tijela itekako važna, a ne treba zanemariti ni činjenicu da se neke bolesti zuba i usne šupljine povezuju s teškim bolestima kao što je karcinom dojke, kardiovaskularne bolesti itd.

Za veoma propusne i osjetljive sluznice usne šupljine preporučljivo je koristiti blage i prirodne sastojke.

Usne

Njegovane usne, sjajni bijeli zubi i širok osmjeh na licu otvorit će nam sva vrata slažete li se? Usne su više od kože lica izložene vanjskim utjecajima; prilikom pijenja i jedenja različitim temperaturama, začinima, kiselini iz napitaka, vjetru upravo zbog toga je pravilna njega izuzetno bitna. Usnama je s vremena na vrijeme potreban kvalitetan piling kako bi se pokrenula cirkulacija i odstranio sloj mrtvih stanica kože, te im je potrebna dubinska hidratacija i njega. Sve se to izrazito učinkoviti i dugoročno može postići prirodnim preparatima. Za piling možete iskoristit smeđi šećer,med,bademovo ulje. Za njegu usana prirodne meleme koji sadrže macerat nevena, shea maslac, kakao maslac…. Ako ste pak jedan od onih koji muku muče sa herpesom na raspolaganju Vam stoji niz eterična ulja primjerice ravensara.

Usna šupljina i zubi

Obzirom da su usna šupljina i zubi svakodnevno izloženi ‘ekstremnim’ uvjetima pravilna njega i prehranu su ključni za zdrav i blistav osmijeh. Zadah, žuta boja zuba, karijes, parodontoza, afte sva ova stanja se pravilnom njegom mogu ublažit, a neki čak i u potpunosti riješiti.

Kao i uvijek niz je komercijalno dostupnih preparata čiji sastav je daleko od prihvatljivog za njegu ovog osjetljivog dijela tijela. Samo neki od sastojaka koje ćete naći na popisu upravo u ovim proizvodima su: SLS (natrij lauril sulfat)- pjenilo koje se nalazi i u deterdžentima za pranje suđa s nizom štetnih nuspojava kako za nas tako i za naš okoliš,formalaldehid,aluminij dioksid,fluor,sintetske boje, mirisi, konzervansi… Često komercijalni preparati svojim sastavom neposredno utječu na prirodni pH naše usne šupljine tako stvarajući podlogu za nastanak bolesti. Osim toga neke od agresivnih pasti za zube u potpunosti uništavaju našu normalnu bakterijsku floru pružajući tako idealnu podlogu za infekciju patogenim mikroorganizmima.

Zube i usnu šupljinu izrazito učinkovito možemo njegovati prirodnim sastojcima, ublažiti tegobe poput čestih upala zubnog mesa, spriječiti nastanak karijesa. Prirodne paste za zube mogu koristiti i djeca i to bez bojazni ako ih progutaju. Odabirom pravih sastojaka prave prirodne paste za zube mogu itekako biti ukusne. Jedina razlika je što se prave prirodne paste ne pjene jer im se ne dodaje pjenilo, a ono za temeljito pranje nije ni potrebno već je stvar naše navike. Navike su tu da se mijenjaju pogotovo kada znamo sve štetne posljedice pjenila i ostalih sastojaka koje se dodaju u paste za zube. Prirodnu pastu za zube veoma lako možete sami izraditi kod kuće i tako na zdrav i potpuno prirodna način njegovati Vašu usnu šupljinu i zube te uštedjeti novce.

Neki od prirodnih sastojaka koje možemo iskoristi u njezi usne šupljine su:

Sitna morska sol: djeluje kao abraziv, sadrži minerale,antiseptička svojstva

Glina: oligoelemente i minerale,djeluje kao piling, na sebe veže toksine i teške metale

Različito suho bilje nam također može poslužiti u njezi usne šupljine:

Paprena metvica (menta, nana): Osvježavajući miris, hladi, djeluje antibakterijski i antivirusno

Kadulja: Odlična je za njegu upaljenih desni, afti, upale grla, paradontoze

Prah neema: iako je izrazito gorkog i neugodnog okusa ima odlična svojstva

Odličan je za njegu upaljenih desni, ima vrlo snažna antivirusna i protuupalna svojstva.

Sladić: pasti daje fini slatkast okus, služi i za izbjeljivanje zubi

Ulje kokosa

Eterična ulja: Kadulje, Paprene metvice, Vodene metvice, Limuna,Naranče, Mandarine

Hidrolat: Kadulje, Paprene metvice

Recept za prah za pranje zubi:

20g sušene narančine ili limunove kore (organski uzgoj)
15g suhih listova paprene metvice
2g praha sladića

Po želji možete dodati morsku ili himalajsku sol.

Sve sastojke promiješati i staviti u staklenku te čvrsto zatvoriti. Prilikom korištenja staviti prašak na četkicu i na uobičajeni način oprati zube.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije