Ana Ude nam donosi recept za netradicionalni uskršnji slatki vjenčić

Danas sam s vama odlučila podijeliti jedan recept koji moji bližnji svi jako vole i često ga spremam, a s obzirom da izgledom liči na vijenac, lako ga možete ukomponirati u ovogodišnji Uskršnju dekoraciju na stolu i odabiru jela dodati nešto pomalo netradicionalno.

Moji recepti se često svode na to da se daju mijenjati i prilagođavati raznim ukusima pa tako vrlo jednostavno možete izbaciti pokoju namirnicu koja vam ne odgovara ili dodati nešto svoje. Ja sam za sljedeći put odlučila izbaciti koricu limuna i dodati kremi rastopljenu čokoladu, na primjer.


Hajdemo redom!

Trebaju vam sljedeći sastojci:

– za ekler tijesto:
*1,5 dcl vode
*60 g maslaca narezanog na kockice
*90 g brašna
*1 velika žlica šećera
*sjemenke jednog štapića vanilije ili 1 žličica arome vanilije
*2 velika jaja

-za kremu:
* 350 g mascarpone sira
*2 dcl slatkog vrhnja
*1 žličica arome vanilije
*korica jednog limuna
*šećera u prahu po želji
– svježe voće (jagode, maline, borovnice)

Za početak zagrijte svoju pećnicu na 200 stupnjeva i obavezno stavite na ventilacijsko grijanje. Na papir za pečenje nacrtajte krug promjera 22 cm i unutar njega još jedan promjera 17 cm pa papir okrenite naopačke i položite na lim za pečenje.


PRVI KORAK: Vodu i maslac stavite kuhati dok ne zavrije, a maslac se otopi.

DRUGI KORAK: Dodajte svo brašno odjednom i drvenoom kuhačom miješajte oko 1 minutu toliko da se tijesto lagano počne loviti za rubove posude i dok se ne formira u jednoličnu masu.


TREĆI KORAK: Prebacite tijesto u posudu za miksanje i miksajte oko 20 sekundi da se smjesa malo ohladi.

ČETVRTI KORAK: Dodajte žlicu šećera, vaniliju i jedno po jedno jaje. Smjesa treba biti dovoljno gusta da pada s žlice umjesto da teće.


Tijesto rasporedite unutar šablone koju ste prethodno pripremili, zagladite sa svih strana, a po gornjoj strani prođite vilicom kako biste spriječili da puca s donje strane.


Pecite najprije 12 minuta na 200 stupnjeva, pa smanjite temperaturu na 180 i pecite još 15-20 minuta dok tijesto ne postane zlatno i na dodir čvrsto. Zatim ugasite pećnicu i ostavite u pećnici još 15 minuta.

Za to vrijeme pripremite kremu od gore nabrojenih sastojaka koje zapravo trebate samo izmiksati i kad se tijesto malo ohladi prerezati ga na pola i puniti špricom ili jednostavno žlicom, kako god vam odgovara.


Između dva sloja kreme posložite voće po vlastitom izboru (ja sam jedna od onih koji ne mogu dočekati toplije dane pa se zadovoljim i manje finim jagodama i malinama iz dućana dok ne stignu one prave fine domaće na naše tržnice, a vi slobodno moj odabir zamijenite nekim sezonskim voćem).


Poklopite gornjim dijelom tijesta i posipajte šećerom u prahu.


Ovaj kolač je najbolje jesti pola sata nakon sastavljanja kako bi tijesto ostalo hrskavo, ali kod nas obično ne dočeka ni to.


Nadam se da ćete ga isprobati i da će vam se svidjeti!

Svima želim prekrasne blagdane pune smijeha, fine hrane i svega lijepoga!
Budite mi dobri, pametni i lijepi do sljedećeg čitanja!
Vaša Ana

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije