TRENUTAK ZA RODITELJSKI KUTAK

Razumijevanjem do lakšeg odgoja

Nevjerojatno je koliko razumijevanje djeteta, događaja koji se zbio i situacije koja se dogodila može promijeniti vašu reakciju na događaj.

Događa li vam se ikada da idete negdje s nekim i nakon tog događaja ta ista osoba prepričava nekome gdje ste bili, što ste radili i kako vam je bilo a njena priča nije ista kao vaša? Bili ste na istom mjestu i na istom događaju, s istim ljudima no priča te osobe nije ista? Da se čovjek zapita jeste li bili na istom mjestu i kako je to moguće da svatko priča drugu priču istog događaja.

Ili pak vam se dogodi da dijete dođe iz škole i ispriča neki događaj s prijateljem, a od njegove mame čujete sasvim drugu verziju priče? Dođe vam da posumnjate u nečiju istinitost priče ali ne znate u čiju. Laže li vam vaše dijete? Ili pak drugo dijete laže svojim roditeljima? Što je prava istina?

Zbog čega se događaju ovakve situacije i što je to u našem mozgu da nam donekle iskrivljuje percepciju događaja te kako si pomoći u takvim situacijama, dio je tema s predavanja za roditelje, učitelje i odgajatelje Razumijevanjem do lakšeg odgoja. 

Nevjerojatno je koliko naše nerazumijevanje fiziologije ili pak gledanje širom perspektivom na događaje može izmijeniti našu reakciju na situaciju. Ono što je važno je da naučimo te stvari jer one su već dobro poznate iako ih mi možda još ne znamo. Topla voda je otkrivena, samo mi još nismo saznali za to.

Kažu da se samo 10 posto našeg života odvija bez našeg utjecaja, a ostalih 90 posto se kreira iz onoga kako reagiramo na ono što nam se događa (Stephen Covey).

Čitavo predavanje sam kreirala tako da shvatite koliko je važno naučiti reagirati drugačije (onih 90%) kada znate kako te koliko samo vaša reakcija može imati drugačiju protureakciju sugovornika (djeteta, partnera, prijatelja…).

Na drugom dijelu predavanja ćete naučiti i upoznati još 10-ak tipova djece koji postoje i načine kako ih se može motivirati a kako nikako jer djeluje kontra produktivno na njih. Jednako tako je i s kaznama koje dijelimo svakom djetetu jednako ne shvaćajući da neke kazne ne djeluju najbolje na dijete odnosno ne potiču ga na promjenu. 

Poanta nagrada i kazna je da motiviraju dijete na promjenu i na bolje ponašanje. Sve dok dijete ostaje isto ili nema potrebu ni želju mijenjati nešto, izrečena nagrada i kazna nemaju smisla.

Zanimljivo je da ima djece kojoj čak i uvjetovanje može biti poticaj na promjenu. Jednostavno su takav tip osobe. Znate ono kad želite nešto napraviti iz inata, da nekome dokažete da vi to možete?

Upravo to zna biti okidač na promjenu i nekoj djeci, ali važno ih je prepoznati i razumjeti njihovu reakciju te uskladiti svoje ponašanje s time i postići ćete cilj na obostrano zadovoljstvo bez da ikog povrijedite. 

Kazne ne moraju biti način povređivanja djeteta već poticaj i motivacija da se dijete promijeni i bude bolje, najprije sebi a onda i okolini.

Kada imate znanja o komunikaciji s drugima, o tome koji su tip osobnosti i naučite kako pravilno odreagirati na određeni događaj, vaše roditeljske kompetencije su bolje a odnosi kvalitetniji. 

Osim svega ovog na predavanju ćete moći razmijeniti ideje s prisutnim roditeljima i čuti kako oni to rade i koji tip djece imaju, tako da ćete moći povezati sa stvarnim životom i svakodnevnim situacijama.

Nevjerojatno je koliko razumijevanje djeteta, događaja koji se zbio i situacije koja se dogodila može promijeniti vašu reakciju na događaj.

Jeste li možda primijetili fotografiju koja kruži virtualom na kojoj dvije osobe, jedna nasuprot druge stoje i gledaju u broj 6. S jedne strane osoba vidi 6 a s druge strane osoba vidi 9. Pitanje ispod slike je ‘Tko je u pravu?!’

Odgovor je oboje, no kako da oni to shvate ako nemaju širu sliku i pogled iz druge perspektive. Svatko od njih vjeruje u svoju istinu ne shvaćajući što se događa. I čitavo vrijeme se raspravljaju i dokazuju da je jedan u pravu, a drugi nije.

Što ako bih vas naučila da i vi gledate na situacije iz druge perspektive? Što ako biste naučili gledati širu sliku?

Možda bi to za vas značilo da nemate više toliko sukoba s djetetom, partnerom, drugima? Možda biste tada više razumjeli i blaže reagirali? Možda biste time sačuvali svoje živce i nerviranje oko toga tko je u pravu? A možda ne biste više ni toliko života potrošili na rasprave s drugima te time kupili svoj mir?

Predavanje ‘Razumijevanjem do lakšeg odgoja’ bit će u Varaždinu, 1. veljače od 15 do 18 sati u dvorani Poslovnog centra Coning. Prijave su na mail.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

a30645e58e59a6a885b5301b25bea5c3.jpg?v=2

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: info@anitavadas.com
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije