ŽUPANIJSKA BOLNICA ČAKOVEC

ODJEL ORTOPEDIJE Na pravom su putu da postanu Regionalni centar ortopedije!

Voditelj Odjela ortopedije dr. Marko Labaš dobitnik je priznanja za najdoktora prema izboru pacijenata

Prije dvije godine četvero mladih ortopeda iz Varaždina i jedan iz Dubrovnika stiglo je raditi u Županijsku bolnicu Čakovec te je time oformljen zasebni Odjel ortopedije sa sedam liječnika specijalista. Kao presudni razlog dolaska u čakovečku bolnicu bili su izvrsni radni uvjeti, suvremena infrastruktura i moderna oprema.

Da su na pravom putu razvoja ortopedije potvrđuje i velika navala pacijenata iz svih krajeva Hrvatske, ali i priznanje koje je ovih dana dobio voditelj Odjela Marko Labaš, dr.med. spec. ortopedije i traumatologije, gdje je izabran za najdoktora prema glasovima samih pacijenata. Tim povodom razgovarali smo s dr. Labašom koji nas je pobliže upoznao s radom tog Odjela. 

– Odjel ortopedije broji sedam specijalista. Osim mene na odjelu rade: prim.mr.sc. Joško Smilović, dr.med., Teuta Shahini-Latin, dr.med., Ana Magdalenić, dr.med.,  Jasenko Mandić, dr. med., Boris Lukić, dr.med., spec., Ivica Leto, dr.med., spec. ortopedije i traumatologije. Pored sedmero specijalista na Odjelu ortopedije radi i 12 medicinskih sestara na čelu s glavnom sestrom Simonom Krznarević, od kojih je osam sa srednjom stručnom spremom i četiri prvostupnice sestrinstva. U sklopu Službe kirurških djelatnosti, u koju spada i Odjel ortopedije, djeluju i tri fizioterapeuta, istaknuo je dr. Labaš.

Od operativnih zahvata na Odjelu ortopedije među ostalim obavljaju se sljedeći zahvati: ugradnja potpune i parcijalne endoproteze koljena, totalne endoproteze kukova, endoproteze ramena, revizijski zahvati nakon ugradnje endoproteza, artroskopski zahvati na koljenu, gležnju i ramenu, korektivne osteotomije donjih ekstremiteta i stopala, sportska ortopedija. Svaki od sedmero specijalista više se bavi jednim područjem. Tako se, primjerice, dr. Labaš više bavi endoprotezama kukova i artroskopskim zahvatima koljena i ramena, odnosno sportskom ortopedijom. 

– Vrlo dobro surađujemo s ravnateljstvom. Ravnatelj dr. Igor Šegović podržava nas u radu i zahvalni smo mu na tome. Imamo najmoderniju opremu i koristimo izvrsne materijale. Što se tiče ugradbenih materijala, a što je vrlo bitno za pacijente, koristimo najkvalitetnije proizvode renomiranih proizvođača. Ortopedske sale opremljene su vrhunskim i najmodernijim uređajima te smo jedna od rijetkih bolnica koja to posjeduje. I na tome smo zaista zahvalni ravnatelju što nam je omogućio sve što tražimo. To su prepoznali i sami pacijenti, istaknuo je dr. Labaš.

PLANOVI ZA REGIONALNI CENTAR ORTOPEDIJE

U dvije specijalističke ortopedske ambulante koje rade svakodnevno zbrinjavaju se ne samo Međimurci, već i pacijenti iz cijele sjeverozapadne Hrvatske: Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije, a dolaze i pacijenti i iz drugih krajeva Hrvatske.

– Ove godine u ortopedskom ambulantama pregledano je preko 10.000 pacijenata te je obavljeno oko 700 operativnih ortopedskih zahvata i to u godini kada je još bila epidemija koronavirusom te jedno vrijeme nismo radili, dodao je dr. Labaš.

– Gotovo svakom petom pregledanom pacijentu potrebna je neka vrsta operativnog zahvata. Stoga postoji ‘lista čekanja’. No, kako se tijekom koronakrize neko vrijeme nisu obavljale operacije, stvorila se lista pacijenata čiji zahvati nisu obavljeni te se sada na redovito naručene operacije čeka i po godinu dana. Pacijenti čije su operacije ranije radi epidemiološke situacije odgođene, liječnici ortopedije nastoje izoperirati u redovnim terminima te se radi toga ponekad odgađaju operativni zahvati pacijenata naručenih na svoje redovite termine, pojasnio je dr. Labaš te ovim putem zamolio pacijente, čiji su operativni zahvati odgođeni, za strpljenje i razumijevanje. 

Liječnici odjela ortopedije željni su rada i usavršavanja pa su, samim time, i rezultati neminovni. U prosjeku operiraju tri do četiri pacijenta dnevno što je, s obzirom na trenutni priljev pacijenata, nedovoljno. 

– U tom smislu planovi su nam da iduće godine realiziramo dodatnu operacijsku salu kako bi se smanjile liste čekanja. Želja nam je i da se poveća broj kreveta na Odjelu kojih je sada 16, zatim nova zapošljavanja te da se i dalje razvijamo u smjeru kako bi postali Regionalni centar ortopedije, rekao je voditelj Odjela.  

Vjetar u leđa za daljnji razvoj ortopedije u Županijskoj bolnici Čakovec svakako daje i priznanje za najdoktora Hrvatske po izboru pacijenata. Odličan rad ortopeda čakovečke bolnice prepoznali su i drugi liječnici koji svoje pacijente upućuju upravo u Čakovec, što im je dodatna potvrda kvalitetnog rada. 

ORTOPEDIJA JE MOJA LJUBAV

Osim što je voditelj Odjela ortopedije dr. Labaš radi i u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Varaždinske Toplice te je glavni liječnik prvoligaškog nogometnog kluba  “NK” Varaždin, a već tri godine je i liječnik mlađih selekcije u Hrvatskom nogometnom savezu. Pored toga, radi i privatno u Poliklinici Kinemed u Varaždinu, gdje živi sa suprugom i dvije kćeri. Njegov predan rad prepoznale su mnoge ustanove, no želja mu je ostati raditi u Čakovcu i razvijati ortopediju.

– Naravno, da dobivam ponude za posao, i iz Hrvatske, ali i iz inozemstva. I drugi kolega dobivaju primamljive ponude. No, odlučio sam ostati ovdje. Zadovoljan sam tu. Lijep mi je život u Hrvatskoj. Moji kolege s odjela i ja osobno se trudimo raditi najbolje što znamo i mislim da pacijenti to i prepoznaju, skromno je dodao dr. Labaš.

– Ortopedija je moja ljubav. Volim tu struku i ne vidim se nigdje drugdje. Otkad sam dobio specijalizaciju u tome sam se našao. To me ispunjava, volim rad u operacijskoj sali i volim kad su pacijenti zadovoljni, zaključio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije