Vijesti / Varaždinska županija
Varaždinska županija
10. izložba bučinog ulja Hrvatske i 3. Međunarodna izložba bučinog ulja Alpe-Jadran 23. svibnja u Varaždinu
Varaždinska županija

Analiza i ocjenjivanje

10. izložba bučinog ulja Hrvatske i 3. Međunarodna izložba bučinog ulja Alpe-Jadran 23. svibnja u Varaždinu

Najbolje ocjenjeno ulje (šampion izložbe) osvojiti će novčanu nagradu u iznosu od 2.000 eura.

Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb u subotu, 23. svibnja, u Varaždinu organiziraju 10. izložbu bučinog ulja
Hrvatske i 3. Međunarodnu izložbu bučinog ulja Alpe-Jadran.

Analiza i ocjenjivanje bučinog ulja provoditi će se sukladno zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007. Od kemijskog sastava bučinog ulja analizirati će se; sastav masnih kiselina, peroksidni broj, slobodne masne kiseline, …, a od senzorskih analiza provoditi će se ocjenjivanje; okus, miris, ….

Najbolje ocjenjeno ulje (šampion izložbe) osvojiti će novčanu nagradu u iznosu od 2.000 EUR-a. Bučino ulje je danas prepoznatljiva sastavnica tradicionalne kuhinje kontinentalne Hrvatske, a svestrana primjena i sam način njegove uporabe dio su bogatog srednjoeuropskog gastronomskog naslijeđa.

Dugogodišnjim marljivim radom, prenošenjem znanja i vještina s generacije na generaciju, proizvođači su iz sjemenki buča sa svojih polja nastojali proizvesti što kvalitetnija i ukusnija ulja.

Tek posljednjih desetljeća bučino ulje dobiva potvrdu povoljnih učinaka na zdravlje i vitalnost ljudskog organizma i zasluženo mjesto na stolovima ljubitelja dobre hrane.

Bučino ulje obiluje mnogim visokovrijednim, bioaktivnim spojevima s vitaminskim i antioksidativnim djelovanjem te ostalim spojevima koji pozitivno djeluju na zdravlje.

Izložba bučinog ulja poprimila je tradicionalni karakter na području kontinentalne Hrvatske, te stoga

Iz Varaždinske županije pozivaju sve zainteresirane proizvođače bučinog ulja s područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, grada Zagreba, ali također i iz cijele Hrvatske da se prijave na 10. Izložbu bučinog ulja Hrvatske i 3. Međunarodnu izložbu bučinog ulja ALPE-JADRAN.

- Molimo zainteresirane proizvođače da ispunjene prijavne obrasce (u prilogu) dostave najkasnije do 31. ožujka 2020. godine na adresu: Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, Franjevački trg 7, 42000 Varaždin ili na e-mail: tanja.banfic@vzz.hr; jasna.vresk@vzz.hr - stoji u najavi.

Prikupljanje uzoraka za ocjenjivanje bučinog ulja za proizvođače s područja Varaždinske županije održat će se u terminu 06.04.-07.04.2020 (ponedjeljak/utorak) u prostorijama Varaždinske županije, Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj,  Franjevački trg 7, Varaždin.

Dostavlja se:

1 x 0,25 litara i 1 x 0,50 litara ulja u tamnim, staklenim i neobilježenim bocama za ocjenjivanje bučinog ulja, te 1 boca ulja s etiketom proizvođača ulja u svrhu izlaganja i degustacije na navedenoj Izložbi.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti u Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, Varaždinske županije na broj telefona: 042/390-580 i 042/390-582.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!