Vijesti / Varaždinska županija
Varaždinska županija
DAN MIMOZA Dođite ove subote na Franjevački trg i informirajte se o prevenciji raka vrata maternice
Ilustracija

javno-zdravstvena akcija

DAN MIMOZA Dođite ove subote na Franjevački trg i informirajte se o prevenciji raka vrata maternice

Iz Varaždinske županije pozivaju građane da se pridruže obilježavanju i simboličnom kupnjom mimoza podrže borbu protiv raka vrata maternice.

Služba za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin u sklopu Europskog dana borbe protiv raka vrata maternice organizira Dan mimoza.

U subotu, 18. siječnja, na Franjevačkom trgu od 10 sati građanima će biti dostupne informacije o ovoj zloćudnoj bolesti, prevenciji i liječenju. Iz Varaždinske županije pozivaju građane da se pridruže obilježavanju i simboličnom kupnjom mimoza podrže borbu protiv raka vrata maternice.

Cilj javno-zdravstvene akcije je podići svijesti javnosti, a posebice žena o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito intimno zdravlje, a da bi se preventivnim mjerama smanjila smrtnost od raka vrata maternice.

Akciju će podržati i župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice svake se godine obilježava treće subote u siječnju. U Hrvatskoj je, prema posljednjim podacima Registra za rak RH, od invazivnog raka vrata maternice 2015. godine oboljelo 280 žena, a prema Izvješću o umrlim osobama od invazivnog raka vrata maternice je u 2017. godini umrlo 115 žena.

Rak vrata maternice jedna je od rjeđih novotvorevina koja, ako se otkrije u ranoj fazi razvoja, može potpuno izliječiti.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!