kruna dvogodišnjeg rada

Varaždinsko bučino ulje prvo u Hrvatskoj sa zaštitom naziva i zemljopisnog podrijetla

Zaštita Varaždinskog bučinog ulja temelji se na tradicionalnoj proizvodnji koja je na području Varaždinske županije, prema povijesnim zapisima, počela još prije 150 godina.

‘Varaždinsko bučino ulje’ zaštićeno je oznakom zemljopisnog
podrijetla na razini Republike Hrvatske, čime je
postalo prvo bučino ulje s takvom vrstom zaštite. 

– Ministarstvo poljoprivrede je 12. prosinca 2019. godine
donijelo rješenje o nacionalnoj zaštiti, čime je uspješno završio
postupak koji su prošle godine pokrenuli udruga Varaždinsko
bučino ulje i Varaždinska županija. Ova odluka resornog
ministarstva je kruna dvogodišnjeg rada na brendiranju našeg
bučinog ulja. Čak godinu i pol dana su Upravni odjel za
poljoprivredu i ruralni razvoj te udruga radili na opsežnoj
dokumentaciji kojom je sada dokazano da je Varaždinsko bučino
ulje  jedinstven proizvod iznimne kvalitete – rekao je
župan Radimir Čačić na konferenciji za novinare
u Županijskoj palači održanoj danas, 9. siječnja.

Na konferenciji su bili i predsjedavajuća Turističke
zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević
,
zamjenik župana Tomislav Paljak, pročelnik
Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc.
Dragutin Vincek, predsjednik udruge Varaždinsko
bučino ulje Matija Patrčević i tajnica Udruge
Andreja Petrović.

Na Varaždinsku županiju se odnosi čak 25 posto ukupne proizvodnje
bučinog ulja u Hrvatskoj, a više od 1 posto na razini EU. Nakon
donošenja rješenja o nacionalnoj zaštiti, Ministarstvo
poljoprivrede zahtjev za registraciju naziva Varaždinsko bučino
ulje podnosi Europskoj komisiji, čime počinje postupak zaštite na
razini EU.

Očekuje se da će u roku od 1,5 do dvije godine naziv Varaždinsko
bučino ulje biti zaštićen na području cijele EU. Za
proizvođače markica s oznakom zemljopisnog podrijetla na
nacionalnoj razini znači dodatnu vrijednost za njihov proizvod.

– Propisano je da se originalna boca s oznakom ‘Varaždinsko
bučino uje’ smije puniti isključivo 100 posto čistim premium
uljem, što članovi Udruge kontinuirano prate i mjere, a to nema
nijedan drugi brend u Hrvatskoj. Zaštitom smo dobili dodanu
vrijednost i postigli smo tri važna cilja. Varaždinsko bučino
ulje postalo je prepoznatljivo, za njim je povećana potražnja na
tržištu, a povećana je i cijena ovog autohtonog proizvoda premium
kvalitete – istaknuo je župan Čačić.

Zaštita Varaždinskog bučinog ulja temelji se na tradicionalnoj
proizvodnji koja je na području Varaždinske županije, prema
povijesnim zapisima, počela još prije 150 godina, dok tradicija
korištenja Varaždinskog bučinog ulja u prehrani seže u 18.
stoljeće.

– Specifičan je i način proizvodnje. U odnosu na proizvodnju
drugih biljnih ulja, prerada bučinih sjemenki u Varaždinsko
bučino ulje odvija se mehaničkim procesom uz upotrebu topline i
bez dodavanja aditiva. To rezultira uljem iznimne kvalitete koje
ne samo da ima specifičan okus, nego i niz blagotvornih učinaka
na zdravlje poput smanjenja kolesterola u krvi ili regulacije
krvnog tlaka, pozitivno utječe na funkcije mozga, na kožu, na vid
te na koncentraciju. Zbog toga treba ponovno istaknuti da
nutricionisti preporučuju da se svakoga dana konzumira jedna
žličica Varaždinskog bučinog ulja – rekao je
pročelnik Vincek.

Naveo da je Europska unija još 90-ih godina
uspostavila jedinstveni sustav koji omogućuje zaštitu naziva
tradicionalnih proizvoda.

– Takvi proizvodi označeni su znakom za zaštićenu oznaku
izvornosti, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla ili
zajamčeno tradicionalni specijalitet. Upravo taj znak na ambalaži
proizvoda, neposredno uz naziv, potrošaču jamči kupnju
autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i
lokalnog podrijetla – pojasnio je.

Za proizvođače je zaštita Varaždinskog bučinog
ulja
jako važna.

– Vjerujemo da će potražnja biti puno veća, jer je Varaždinsko
bučino ulje već sad namirnica bez koje je danas nezamisliva bilo
koja salata. Jako je važno kontinuirano educirati kupce i naučiti
ih na kvalitetu, jer mi proizvođači okupljeni u udrugu posebno
držimo upravo do kvalitete. Poticaj da zaštitimo naša premium i
100 posto čista ulja bila je pojava proizvoda jako niskih cijena
i katastrofalne kvalitete. Sada će na originalnoj boci biti i
markica s istaknutom zaštitom tako da će ljudi točno znati što
kupuju. Moram zahvaliti Varaždinskoj županiji na poticajima i
podršci u posljednje dvije godine, što je rezultiralo podizanjem
proizvodnje buča i bučinog ulja na jako visoku razinu. Ljudi su
postali zainteresirani za proizvodnju jer vide da ima budućnosti
i da je potrošnja Varaždinskog bučinog ulja sve veća
– istaknuo je predsjednik udruge Matija
Patrčević
.

Dodajmo da Varaždinska županija sada ima sedam
proizvoda koji već jesu pod jednim od oblika zaštite u Europskoj
uniji i/ili u Hrvatskoj. Uz Varaždinsko bučino ulje, to su:
Varaždinsko zelje, Zagorski puran, Zagorski mlinci, Varaždinski
klipič, zagorski štrukli i Zagorski bagremov med.

Svi zaštićeni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi predstavljeni
su na jednome mjestu, u brošuri pod nazivom ‘Čuvari tradicije,
okusa i mirisa Varaždinske županije’ koja je također
predstavljena na konferenciji za novinare.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije