PONOS I ZAHVALNOST

DUGOTRAJAN PROCES Varaždinski klipič i službeno zaštićen na razini Europske unije

Proces zaštite počeo je još 2003. godine osnivanjem Udruge kuhara Varaždinske županije.

– Ponosni smo što je naš Varaždinski klipič od jučer službeno
zaštićen na najvišoj mogućoj razini, na razini Europske unije.
Upućujem čestitke i zahvalnost svima koji su sudjelovali u
dugotrajnom procesu zaštite te uložili puno energije, vremena i
znanja u ovaj veliki uspjeh, a posebno kuharskom majstoru
Damiru Crlenom i našem pročelniku Dragutinu
Vinceku – istaknuo je župan Radimir Čačić
danas, 7. listopada, u hotelu Turist na konferenciji za novinare
povodom zaštite Varaždinskog klipiča oznakom zemljopisnog
podrijetla na razini EU-a.

Proces zaštite počeo je još 2003. godine osnivanjem Udruge kuhara
Varaždinske županije, koja je za Varaždinski klipič 2006. prvo
dobila Jamstveni žig, u listopadu 2017. godine nacionalnu
zaštitu, a sada, točno tri godine kasnije, i zaštitu na razini
cijele Europske unije.

– Posebno sam sretan što se ostvarila vizija koju smo imali još
2003. godine. Cilj je bio zaštititi Varaždinski klipič i time
zadržati njegov jedinstveni identitet, vizualnu prepoznatljivost,
ali se i pobrinuti da bude jako fini te da ga pamte svi gosti
koji dolaze ovamo. Standardi su danas jasno propisani, vizualni i
normativni, čime smo doista postigli veliki uspjeh. Zahvaljujem
prvenstveno Varaždinskoj županiji na kontinuiranoj pomoći i
neupitnoj podršci, kao i svim kuharima te mladima koji su
sudjelovali u promociji klipiča diljem Hrvatske i svijeta. Svako
jutro neka vas Varaždinski klipič učini sretnim! – poručio
je Damir Crleni, predsjednik Udruge kuhara
Varaždinske županije.

U Hrvatskoj je sada ukupno 27 proizvoda sa zaštitom na razini
Europske unije, a Varaždinska županija je najbolja među svim
županijama jer ima četiri proizvoda zaštićena, a tri u postupku
zaštite na razini EU-a, dok je jedan proizvod u proceduri za
dobivanje nacionalne zaštite.

– Varaždinska županija ima četiri zaštićena proizvoda na razini
Europske unije, po čemu smo na prvom mjestu zajedno sa
Splitsko-dalmatinskom županijom. Osim na Varaždinski klipič i
Varaždinsko zelje, posebno smo ponosni na naše Varaždinsko bučino
ulje, koje je u postupku zaštite na razini EU-a. To su proizvodi
koji se isključivo odnose na područje Varaždinske županije, dok
zajedno s Krapinsko-zagorskom županijom na razini EU-a imamo
zaštićenog Zagorskog purana i Zagorske mlince, dok je u postupku
zaštita i za Zagorske štrukle te Zagorski bagremov med. No, tu je
još jedan isključivo naš proizvod za koji je pokrenuta nacionalna
zaštita, a to je Ludbreški hren. Novac uložen u zaštitu
Varaždinskog klipiča i drugih proizvoda nije beznačajan, a ovdje
se multiplicira u brendu te poruci i garanciji kvalitete hrane
jednoga kraja – rekao je župan Čačić.

Naziv ‘Varaždinski klipič’ i recept su se prvi put pojavili
u 18. stoljeću. Domišljate i kreativne domaćice su počele ručno
izrađivati to slasno pecivo, a postupak izrade su od njih s
vremenom preuzeli pekari.

Od tada do danas teško je odoljeti ovom autentičnom proizvodu.
Tijesto se priprema na poseban način: razvlači se i potom reže na
trake i mota sve do dobivanja gotovog oblika – klipiča. Od
drugih sličnih pekarskih proizvoda se razlikuje po tome što s
obje strane mora imati po četiri nabora, dužina mora biti
najmanje 25 centimetara, a na površini ima premaz od jaja i posip
od sjemenki kumina.

Ima hrskav okus koji na nepcima prvotno ostavlja dojam mekoće, a
potom se topi u ustima. Izrada tijesta takvog oblika i izgleda je
poseban pokazatelj znanja i umijeća proizvođača s područja
Varaždinske županije. Tako izrađeno tijesto daje Varaždinskom
klipiču specifičan vanjski i unutarnji izgled, konzistenciju i
okus zbog čega je ovaj pekarski proizvod jedinstven.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije