Sonja Vršić: “Ove smo godine bili na 33 organizirana pohoda”

Planinarsko društvo Bundek nedavno je proslavilo svoj 15 rođendan u Murskom Središću. Osim što su poznati diljem Hrvatske po Vincekovom pohodu oni tijekom cijele godine organiziraju brojne aktivnosti, a kakva im je bila 2013. godina pitali smo predsjednicu Sonju Vršić.

eMedjimurje.hr: U posljednjem smo danu 2013. godine, koliko ste zadovoljni u Planinarskom društvu Bundek godinom koja je za nama?

Vršić: I ova je godina za planinare Bundeka bila uspješna. Mogu slobodno reći da je s obzirom na recesijsku situaciju  prošla vrlo  dobro… čak smo mislili da će biti lošije. Dobro smo se snašli te mnoge izlete ostvarivali zajedno s planinarima iz Preloga i Lendave kako bi napunili autobuse, a često smo organizirali i kombi prijevoz. Ostvarili smo većunu planiranih izleta, a bila ih je povelika brojka.  Pamtit ćemo je po novoosnovanoj Vodičkoj sekciji. Ove smo godine na tečaj poslali 6 vodiča i svi su uspješno položili ispite pa tako u Društvu imamo 12 vodiča A standarda. I tu ne mislimo stati.  

Ovu ćemo godinu pamtiti po izuzetno lijepim pohodima koje smo organizirali po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Bugarskoj, Grčkoj, Austriji. Naši su članovi bili na najvišem vrhu Bugarske – Musali, na najvišem vrhu Grčke – Olimpu i ono što nam je posebno drago – 35 planinara bilo je na Triglavu, najvišem vrhu Slovenije.  Sve smo te pohode posvetili našoj 15-godišnjici rada  koju smo proslavili 24. studenog. Proslava je započela šetnjom Rudarsko – murskim putem, a nastavili smo svečanom sjednicom u Vatrogasnom domu.

Nazočilo je više od stotinu planinara. Predsjednik UO HPS-a Vladimir Novak uručio je našem društvu Srebrnu značku i naglasio da je Bundek u samom vrhu ljestvice kvalitetnih društava HPS-a. Za izuzetan doprinos u promicanju planinarstva Srebrnu značku primio je i Stanko Nemec, jedan od inicijatora i dugogodišnji blagajnik Društva.
 

eMedjimurje.hr: Koje ste pohode sve realizirali sami, a na kojima ste bili kao gosti?

Vršić: Na dosta smo pohoda i tura bili u svojoj organizaciji, a priključivali smo se i drugim društvima na njihovim pohodima. Uz tradicionalan  i jubilarni 15. Vincekov pohod , organizirali smo i Noćni pohod na Ivanščicu te 1. put Planinarsko Martinje stazama okolice Štrigove. Ovu smo godinu završili kao domaćini tradicionalnog Pohoda prijateljstva.

Svake je godine domaćin drugo društvo – jednom slovensko iz Lendave, pa mađarsko iz Lentija pa opet mi… I tako je na tom zaključnom pohodu 27.12. – ovaj put uz Muru-sudjelovalo  je 80-ak planinara. Sudjelujemo na svim pohodima susjednih društava jer je to način da svoju suradnju još više obogatimo i dalje gradimo na čvrstim temeljima. Zajedno s PD Prelog  organizirali smo višednevni pohod stazama Lastova za prvomajske praznike… to je već treća godina zaredom da s njima  kampiramo i planinarimo po otočkim stazama.

Mnoge smo pohode ostvarili u zajedničkoj organizaciji s planinarima iz Lendave jer nam se čini da imamo najviše zajedničkih interesa, a ujedno nam oni pripomažu u vođenju izleta za koje nam trebaju vodiči D ili B standarda koje mi, nažalost,  još uvijek nemamo. I kad organiziramo neku turu po hrvatskim ili slovenskim stazama gdje još nismo bili, pripomažu nam članovi tamošnjih planinarskih društava i tako razmjenjujemo iskustva, pohodi su nam kvalitetniji i obogaćeni autohtonim pričama. Uglavnom, ove smo godine bili na 33 organizirana pohoda što i nije mala brojka, zar ne?
 

eMedjimurje.hr: Ističete se organizacijom Vincekova pohoda, pretpostavljamo da su pripreme već u tijeku za iduću godinu?

Vršić: Naravno, s organizacijom započinjemo već u 9. mjesecu, a onako intenzivnije sredinom 11. mjeseca. Ekipa je uigrana, svatko zna svoj dio posla tako da s naše strane nema nekih problema. Dogovorili smo ugostitelja u Sportskoj dvorani, vidjet ćemo što će biti sa usputnim stajankama,  a konačno vidjet ćemo i kakvo će nas vrijeme zadesiti. Nadamo se najboljem. Imamo već dosta najava društava, prijavila su se  tri društva iz Pule koja će doći na dva dana i prenoćiti u Međimurju. Ostali će vjerojatno doći samo na jedan dan.
 


eMedjimurje.hr: Uz pohode koje ste još aktivnosti provodili tijekom godine?

Vršić: Iako su nam planinarski izleti glavna aktivnost, svake godine organiziramo jedan rafting – ove je godine bio na rijeci Uni. Organizirali smo i biciklijadu, htjeli smo najprije od izvora do ušća Mure, ali smo zbog istovremenog poklapanja s austrijskom tradicionalnom  utrkom  uz Muru zamijenili turom  oko Balatona.

Tu su se uključila 4 planinara i ljubitelja  bicikliranja koji su krenuli iz Čakovca, odnosno Palinovca i prošli oko 250 km. Svake godine organiziramo prezentacije i predavanja o planinama i planinarenju, a stalni nam je vrlo kvalitetan i zahvalan predavač naš član Anđelko Hrženjak. Imali smo još jedno zanimljivo predavanje D. Šinceka o flori Ivanščice.
 

eMedjimurje.hr: Koliko planinara trenutno imate u društvu?

Vršić: Ove godine imali smo oko 240 članova. Neki su članovi i drugih društava, ali se učlanjuju i kod nas zbog zanimljivih izleta koje organiziramo, ali i zbog pogodnosti koje nudimo svojim članovima.  Iznenađujuće je što imamo sve veći broj slovenskih članova.  Na naše izlete mogu članovim bilo kojeg planinarskog društva i po istoj cijeni, samo je važno da je član planinarskog društva – i zbog osiguranja i Zakona o udrugama.
 


eMedjimurje.hr: Kako se snalazite s financijama?

Vršić: Pa sreća je što se uspijevamo samostalno isfinancirati i što svi volontiramo, često i na vlastiti trošak. Izlete sve samostalno financiramo, bili smo dosta pohoda u minusu, ali se to do kraja godine nekako stalno izravna. Organizirali smo tombole, dobili neke donacije za Vincekov pohod tako da možemo provoditi aktivnosti i napredovati. Ujedno se zahvaljujem svim sponzorima i donatorima koji prepoznaju naš rad pa nam financijski pripomognu prema svojim interesima i mogućnostima.  Članovi sponzoriraju svojim dobrovoljnim radom, često puta besplatnim prijevozom i nenaplatom nekih realnih troškova. Da nema volonterizma i tako jakog entuzijazma, da nema “Vincekovih” donacija  mislim da bi odavno posustali upravo zbog financija.
 

eMedjimurje.hr: Kakvi su planovi i želje za iduću godinu?

Vršić: Svoj plan napravili smo već sredinom 11. mjeseca i objavili ga na web stranicama Društva – tiskaju se mali džepni kalendari s popisom pohoda tako da će svaki član prilikom učlanjenja dobiti i tiskani  plan aktivnosti. Plan smo usklađivali s PD Prelog i PD Lendava kako bi zajednički organizirali i planirali pohode. Hvala njihovom vodstvu na timskom radu i suradnji. Veselim se što ćemo u sljedećoj godini imati priliku još više surađivati.

Za iduću godinu imamo u planu 35 pohoda, 1 pohod za djecu vrtićke dobi i još tri pohoda za učenike osnovne škole. Planiramo i jedan vrlo zanimljiv projekt – naši će vodiči voditi Stanka Nemeca na Triglav. Kako je  unatrag nekoliko godina imao sve većih problema s vidom, a ove je godine i ostao bez njega, mnoge njegove želje ostale su neispunjene. Osjetili smo potrebu da mu se odužimo za sav predan rad koji ga u Bundeku krasi od samog osnivanja te ćemo mu svake godine omogućiti da ostvari neku od planinarskih želja. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti.

eMedjimurje.hr: Poruka za kraj za posjetitelje našeg portala bila bi…

Vršić: Sve što čovjek želi dobro raditi mora raditi sa srcem. Često me pitaju otkuda mi tolika snaga i entuzijazam… Mene jednostavno veseli što vidim zadovoljne ljude, planinare  koji ne pamte neke propuste s autobusnim prijevozom ili neku vremensku nepogodu, već iz svega toga izvuku ono najbolje i to ostaje u njihovim sjećanjima. Nema pohoda, izleta na kojem nam nije bilo lijepo… bez obzira na sve nedaće koje su nam se znale pojaviti… ali smo se nekako vinuli iznad toga… nadjačali zajedničkom snagom, podrškom, timskim radom.  Naše se Društvo počelo pomlađivati,  mladima ćemo dati priliku da se uključe u mnoge organizatorske poslove.

 
Nastavit ćemo i dalje raditi istim entuzijazmom i nadamo se da će rezultati biti barem jednaki dosadašnjima, ako ne i bolji. Sve ljude koji vole prirodu, šetnje, druženje, upoznavanje novih krajeva i ljudi – pozivam da se uključe u planinarska društva  i da se rekreativno bave planinarenjem – sportom u kojem nema natjecanja, sportom koji im nudi pobjedu nad svakodnevicom…

Svim čitateljima portala eMedjimurje, svim dragim Međimurcima i svim planinarskim prijateljima želim sretnu i uspješnu novu 2014. godinu sa željom da svatko od nas učini nešto više za sebe, za društvo i prirodu koja ga okružuje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije