Predavanje Vikija Grošelja u Centru za kulturu

U petak 19. lipnja s početkom u 20 sati održat će se humanitarna akcija vezana uz pomoć ljudima u Nepalu koji su stradali u potresu. Čitav dan u Čakovcu će biti otvoren i humanitarni štand kraj Centra za kulturu, a u 20 sati će najveći slovenski velikan Himalaje održati svoje putopisno predavanje o potresu u Nepalu kojem je ove godine i svjedočio.

Pozivamo sve ljude dobre volje da nam se priduže u petak u Čakovcu i tako svojim donacijama i kupnjom ulaznice od 20 kn pripomognu siromašnom nepalskom stanovništvu.


“Doma sanjari o Himalaji, a u Himalaji o domu.”

Vrhunac Bundekove akcije za pomoć prijateljima u Nepalu gostovanje je najpoznatijeg slovenskog Himalajca i penjačkog partnera Stipe Božića. Svojim će autentičnim fotografijama i pričama svjedočiti o događajima koji su zadesili potresom pogođen Nepal u čijem se žarištu i sam nalazio. Viki je rođen 1952. godine i po zanimanju je sportski pedagog. Vrhunski je alpinist, gorski spašavatelj i vodič.

Sudionik je brojnih uspona u slovenskim i europskim planinama, bio na više od trideset ekspedicija u gorjima izvan Europe. U Himalaji je izveo jedanaest uspona na deset osamtisućaka. Na sve njih, osim na Makalu, Everest i Kangčendzengu popeo se bez korištenja dodatnog kisika. Iako srž njegovog alpinizma čine usponi na osamtisućnjake, Viki je također prvi Slovenac koji se popeo na najviše vrhove svih kontinenata. Slovenac je s najviše osvojenih najviših vrhova svijeta.

Autor je i suautor brojnih knjiga i članaka, a uz knjigu Velikani Himalaje pripremio je i dokumentarnu seriju u kojoj predstavlja četrnaest vrhova našeg planeta viših od 8000 metara i povijest penjanja na njih. Dobitnik je brojnih nagrada, plaketa i priznanja.

Kako se u vrijeme potresa i sam nalazio u himalajskom području, njegove će riječi možda i najbolje prikazati ljepotu humanosti u nevolji: “Čeprav je vsaka druga hiša skoraj porušena, so ljudje zelo neupogljivi. Ljudje, ki nimajo nič, nam ponujajo hrano! Mi jo sprejmemo in je ne moremo plačati. Pravijo, da moramo v takšnih trenutkih pomagati drug drugemu.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije