Četvorka iz Međimurja odlazi na svjetsko prvenstvo u powerliftingu i bencpressu

U mađarskom Egeru od 22. do 29. rujna ove godine održava se svjetsko prevenstvo u powerliftingu i benchpressu, a na kojem se očekuje šestotinjak natjecatelja iz cijeloga svijeta. Iz Hrvatske na svjetsko prvenstvo odlazi tridesetak natjecatelja, od toga četvorica iz naše Međimurske županije i to Petar Francki (25) i Goran Karamarković (34) koji će obarati rekorde u raw benchpressu te Ivan Marciuš (16) i Anja Kolarić (21) u kategoriji raw powerlifting, izvjestio nas je predsjednik Powerlifting kluba Međimurje Ivan Međimurec.

Prije tri tjedna u Virovitici su se održale kvalifikacije za svjetsko prvenstvu u powerliftingu i benchpressu na koje su se prijavili i naši natjecatelji.

Petar Francki iz Čakovca svoju ulaznicu na svjetsko prvenstvo izborio je u Knjazevcu, susjednoj Srbija i to na europskom prvenstvu u svibnju ove godine gdje je osvojio treće mjesto u kategoriji do 125 kilograma podignuvši iz benchpressa 200 kilograma.

Na treningu dižem i do 220 kilograma u pressu, a na predstojećem svjetskom prvenstvu cilj mi je podići 215 kilograma u kategoriji natjecatelja do 125 kilograma u raw benchpressu (potisku s klupe), rekao je Francki.

Goran Karamarković iz Čakovca u kategoriji do 67.5 kg drži državni rekord. Na kvalifikacijama u Virovitici nastupio je u kategoriji natjecatelja do 74kg i podignuo u benchpressu 130 kg.

Plan mi je na svjetskome prvenstvu podignuti tu istu kilažu, ali u kategoriji natjecatelja do 67.5 kilograma, kaže Karamarković.

Šesnaestogodišnji Ivan Marciuš iz Čakovca vlasnik je državnog rekorda u kategoriji natjecalja u powerliftingu TEEN1 do 82.5 kg, a koji je ostvario prošle godine kad je podignuo 87 kg. Sada kad je navršio 16 godina nalazi se automatizmom u kategoriji TEEN2. U Virovitici na kvalifikacijama podignuo je 107. 5 kg u benchpressu.

Imam šanse ove godine oboriti svjetski rekord u powerliftingu u svojoj kategoriji do 90 kilograma i u Egeru ću pokušati napraviti rekord u totalu – potisku s klube (bencpressu), mrtvom dizanju (deaadliftu) i čučnju (squadu). U ova tri podizanja cilj mu je akumulacijski podignuti 510 kg. Planiram skinuti svjetski rekord u TEEN2 kategoriji koji iznosi 505 kilograma – rekao je Marciuš.

Da powerlifting nije samo sport za muškarce, potvrda je 21-godišnja Anja Kolarić iz Savske Vesi koja zajedno sa trojicom kolega natjecatelja putuje u Eger gdje planira srušiti državni i svjetski juniorski rekord u powerliftingu u kategoriji natjecateljica do 75 kilograma.

 Natjecatelji Petar Francki, Ivan Marciuš, Goran Karamarković i predsjednik kluba Ivan Međimurec. Nedostaje Anja Kolarić koja je bila na državnom prvenstvu u oranju

O treninzima nekoliko riječi rekao nam je i predsjednik kluba Ivan Međimurec.

Naši članovi treniraju individualno svaki dan u sezoni natjecanja, a van sezone tri puta na tjedan i tako održavaju forma. Režim prehrane je ili kalorijski ili proteinski, sve ovisi o tome nabijaja li se masa ili se skidaju kilogrami, kao primjerice trenutno Goran. Nino Toplek se na svjetsko natjecanje kvalificirao u Virovitici i to sa podignutom težinom od 160 kg u bench pressu. Nažalost dogodila se neplanirana nezgoda i zbog toga je dobio mjesec dana mirovanja. U tih mjesec dana njegovo tijelo je dosta negativno reagiralo na snagu, pa je tako bio primoran odlučiti ne ići na svjetsko natjecanje. Jako mu je žao jer je mnogo truda uložio u pripreme, ali Nino je optimist i uvijek kaže da će se vratiti bolji nego prije. Bit će još prilika – kaže predsjednik kluba Ivan Međimurec.

Svojim mukotrpnim radom, svakodnevnim treninzima, pravilnom prehranom te brojnim odricanjima zaslužuju ostvariti zacrtane ciljeve i svi zajedno potrudit ćemo se da u tome i uspiju – izjavio je predsjednik kluba Ivan Međimurec koji se zahvalio na podršci svim sponzorima, a posebice Zajednici sportskih udruga Grada Čakovca, Gradu Čakovcu te Međimurskoj županiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije