Hrvatske tradicionalne sportske igre

USR SPORT ZA SVE Mala Subotica predstavlja Međimurje na prvim hrvatskim tradicionalnim sportskim igrama

Propozicije i pravila natjecanja pak je osmislio i napisao naš Međimurec, Nenad Ujlaki iz Kotoribe

Ekipa Udruge sportske rekreacije “Sport za sve” Mala Subotica pobijedila je na županijskom natjecanju u Hrvatskim tradicionalnim sportskim igrama održanom u Šenkovcu. Prema propozicijama svaki tim morao je imati minimalno deset članova, od čega pet žena, a samo natjecanje se održalo u četiri discipline: potezanje užeta, skakanje u vrećama, štafetno trčanje i bacanje kamena (kugle) s ramena. U finalnom dvoboju ekipa iz Male Subotice u ukupnom zbroju bila je bolja od Zelenbora iz Brezja koji se može zadovoljiti titulom pobjednika u potezanju užeta.

Sudionici su pohvalili organizaciju, ali i domaćinstvo Općine Šenkovec čiji je načelnik Robert Meglić i službeno otvorio natjecanje. U svom govoru istaknuo je kako je Općina Šenkovec dokazani prijatelj sporta, ali i tradicije te je s radošću prihvaćeno domaćinstvo županijskog natjecanja. Nadalje, načelnik Meglić ponudio se da Sportsko rekreacijski centar Gorčica i sljedeće godine ugosti međimurski dio Hrvatskih tradicionalnih sportskih igara. Iako je zbog kiše planirani datum održavanja s petka 17. rujna pomaknut na utorak 21. rujna to nije umanjilo zanimljivost ovakvih igara. Sudionici su pokazali veliku spretnost u svim disciplinama, ali najviše zanimanja ipak je pobudilo potezanje užeta jer u njemu sudjeluje svih 10 članova ekipe.

Na kraju dana najviše bodova je skupila ekipa “Sport za sve” iz Male Subotice i zaslužila čast da predstavlja Međimurje na prvim nacionalnim tradicionalnim sportskim igrama koje će u nedjelju 26. rujna biti održane na Jarunu u Zagrebu. Predsjednica sportskih rekreativaca iz Male Subotice Ljiljana Šipuš nije krila oduševljenje rezultatom. “To je velika čast i priznanje. Nakon što smo bili prvi na županijskom festivalu sportske rekreacije uspjeh smo ponovili par dana kasnije i u tradicijskim igrama. Posebna draž je što je riječ o prvom takvom natjecanju i na neki način ulazimo u povijest. Dat ćemo sve od sebe na državnom prvenstvu u Zagrebu” izjavila je Šipuš.

Kako je objašnjeno iz Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije, ideju o održavanju takvih sportskih igara potaknulo je Ministarstvo turizma i sporta koje je cijeli projekt prijavilo na Erasmus sport natječaj. Propozicije i pravila natjecanja pak je osmislio i napisao naš Međimurec, Nenad Ujlaki iz Kotoribe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije