Na kanalu HE Dubrava otvorena sezona ribolova na pastrve

Na kanalu HE Dubrava otvorena sezona ribolova na pastrve

Prvog ožujka na drenažnom jarku HE Dubrava koji se proteže od grada Preloga do naselja Sveta Marija i ulazi u derivacioni kanal, započela je sezona ribolova na pastrve. Kako je poznato, drenažni jarak je salmonidna voda gdje obitava kalifornijska i potočna pastrva,  zbog čiste, hladne i brze vode koja obiluje kisikom i crvenim račićem koji je glavna hrana pastrvama, te je jedina takva voda u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Tog dana od jutarnjih sati posjet ribolovaca bio je velik, a na otovrenje sezone došli ribolovci iz okolnih županija, Zagreba, Mađarske i Slovenije. Ribolov je bio vrlo dobar. Uhvatilo se puno pastrva, većinom manjih dimenzija, ali nije nedostajalo ni pokoje kapitalne ribe, pa tako je ulovljena pastrva i od 51 cm, koju je savjestan ribolovac odmah pustio u vodu.

Ove zime kormoran nije počinio tako veliku štetu kao prethodne godine, kada je pojeo gotovu svu ribu u jarku, pa će zato ove sezone ribolov biti uspješniji.  Ribočuvarska služba više puta je izvršila obilazak jarka i kontrolu ribiča, jer se u jarku smije loviti sa jednim ribolovnim štapom sa jednom umjetnom mušicom ili varalicom (meps, vobler, žlica ili silikonske varalice), dok su ostale vrste umjetnih i prirodnih mamaca zabranjene.

Nije dozvoljena ni upotreba plovaka, vodenih kugli i slični dodaci koji signaliziraju ugriz. Ribolov od sumraka do svitanja je zabranjen. Dnevna dozvola za ribolov u jarku naplaćuje se 150 kuna, dok je godišnja dozvola Saveza športsko ribolovnih društava Međimurske županije važeća s tim da je dozvoljeno 30 ribolovnih dana u godini.

Ribolovac smije uzeti najviše dvije pastrve veće od 30 centimetara, ili jednu težu od 2 kg. Ribički dom ŠRD-a Klen iz Svete Marije bio je otvoren cijeli dan gdje su ribolovci mogli kupiti karte. Dana 30. ožujka na ovome jarku ŠRD Klen organizira tradicionalni 8. Kup Međimurske pastrve gdje se očekuje velik broj natjecatelja iz cijele Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije