'DOŠLO SE DO ZIDA'

NK MEĐIMURJE Ovako više ne ide i mora se nešto promijeniti, igrači nemaju ni za sendvič

Nogometni klub Međimurje bilježi dobre rezultate u 2. HNL, ali nikoga nije briga za igrače?

Nogometni klub Međimurje u prvenstvenu sezonu 2020./2021. u 2. HNL ušao je u bitno drugačijem ozračju s potpuno izmijenjenim igračkim i trenerskim kadrom. Trener i sportski direktor Goran Vincetić hrabro je najavio uoči prvenstva borbu za prvu ligu što je izazvalo dosta pitanja (i nevjerice) je li to hrabro ili ludo, no rezultati su pokazali da je na dobrom putu.

Unatoč posljednjem porazu kod kuće Čakovčani su pri vrhu tablice sa sasvim realnim ambicijama da krenu do samog vrha. No ono što se manje zna u kakvom je financijskom i organizacijskom problemu klub. U neformalnim razgovorima čulo se i čuđenje i razočarenje kako igrači treniraju, ostvaruju dobre rezultate, ali bez ikakvih financijskih nadoknada.
Sve je kulminiralo uoči susreta s Opatijom kada su igrači štrajkali, a došle su informacije da predsjednik Marijan Uršanić više nije u toj ulozi te da direktor kluba Stjepan Hamonajec govori o stranim investitorima. Hamonajec je uz ostalo rekao da će otići iz kluba nakon dolaska investitora pa se čeka i sazivanje Skupštine i razrješenje cjelokupne izrazito nezavidne situacije po igrače, ali i cijeli klub.
Prošlo je dosta vremena, ali ništa se nije promijenilo, osim što su igrači u sve gorem i gorem položaju. U klubu je loša situacija i pitanje je tko sada zapravo vodi klub, pojedini igrači nisu dobili ni kune od kada su došli u klub. Novca nema, nogometaši nemaju ni za hranu i od roditelja mole novce kako bi uopće mogli normalno funkcionirati.
Stručni stožer je dosta stvari preuzeo na sebe oko smještaja i prehrane rješavajući financije preko osobnih poznanstava i prijateljstva. Klub jedva egzistira, a da se i pojave ozbiljni investitori pitanje je s kim bi mogli razgovarati i kakav organizacijski i financijski red ili nered bi zatekli.
Klub djeluje u Čakovcu, nosi ime Međimurje, a kao da za njega nikog nije briga. Iako klub ima riješene terene, vodu, plin i struju sama organizacija kluba i njegovo vođenje ne daju pravo lice našeg grada i županije. Tijekom štrajka bilo je raznih obećanja, ali ništa se nije promijenilo. Ostalo je na onoj staroj ‘obećanje ludom radovanje’ ili ‘nitko vam ne može toliko platiti koliko vam ja mogu obećati’. A od toga igrači ne mogu živjeti.
Iako se možda stječe dojam da je u klubu stanje korektno, nogometašima treba čestitati kada dođu na trening ili utakmicu. Igrači su došli do zida i teško će još dugo moći trpjeti ovakvu situaciju. Imaju volju za igrati, postižu dobre rezultate, ali ispada da volontiraju. I kad su podigli svoj glas da nije u redu bilo je informacija u medijima da će se ti igrači potjerati i dovesti drugi. Bilo je obećanja s nekoliko strana da će pomoći financijski, a ako je neki novac i stigao igrači ga nisu vidjeli.
Uz ostale nedaće problem je što se trenira u Novom Selu Rok ili na terenu Sloge Čakovec, problem je prijevoz, problem je pranje odjeće, problem je što nogometaši nemaju adekvatnu toplu odjeću za niske temperature. Želja i namjera je od početka sezone nešto napraviti, dignuti klub, no dojam je da se nema interesa.
Jedan od ciljeva svakako bi trebao biti sport približiti mladima, a to bi se sigurno postiglo kad bi klub ušao u prvoligaški rang. Oformljena je juniorska ekipa koji je pri vrhu tablice s realnim ciljem ulaska u prvoligaško društvo. Odnosi s NŠ Međimurje-Čakovec su kvalitetniji i uz novi teren s umjetnom travom perspektiva bi trebala biti pozitivna i obećavajuća, a kako stoje stvari klub hoda po rubu egzistencije ili zatvaranja.
Najbitnije pitanje je trenutno pitanje vodstva kluba i organizacije te osiguranja financija. Teško da će netko pristupiti klubu koji nema jasnu strukturu i hijerarhiju vođenja. Rezultati igrača su više nego korektni obzirom na uvjete, no pitanje je dokle. Izvlače maksimum iz sebe dok im je voda do grla, rade i daju sve od sebe, a za uzvrat ne dobivaju ništa. Ima interesa i ljudi koji bi pomogli, ali pitanje je kako uplatiti novce kada se ne zna kamo odlaze.
Trenutno se ne vidi neka pozitiva i pitanje je kako dalje. Kako i što reći igračima uoči gostovanja kod Hajduka II, kad je jasno da nemaju ni za sendvič? Očito se nešto treba i mora promijeniti i stati ovoj situaciji na kraj. Stručni stožer još drži ekipu na okupu i radi, no neće biti neko iznenađenje dođe li do egzodusa igrača.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije