Iz NK Čakovca: Osvrt na proteklu sezonu u III. HNL sjever

– Sada na završetku prvenstva kada rezimiramo rezultate dolazimo do zaključka da smo opravdali očekivanja, čak smo i napravili više od očekivanog. Odluka da idemo u III. HNL sada se pokazala da je bio naš najbolji izbor. U ligu smo ušli kao najslabiji klub po plasmanu, no po rezultatima i igri koju smo pružali u novom rangu potvrdili smo i opravdali da smo zasluženo ušli u viši rang natjecanja -navodi u priopćenju koje u potpunosti prenosimo u nastavku predsjednik NK Čakovca Dušan Mikolaj.

“U prvenstvo smo krenuli s totalno novom mladom momčadi. Napravili smo odličnu selekciju s pretežno mladim nogometašima iz naše Županije od kojih je većina ponikla u našoj Nogometnoj školi “Međimurje – Čakovec”. To sigurno ne bi bilo to da ovako mladoj momčadi nismo pridodali par odličnih iskusnih starijih nogometaša. Važno je istaknuti da je kod naših nogometaša imperativ bio sportski motiv, što je u ovakvoj situaciji bilo jako bitno.

Kada se temeljitije pogleda tablica mi smo drugi na tablici od momčadi koje su na novo ušle u III. HNL. U našoj momčadi od 18 nogometaša na popisu,15 nogometaša je od 1991. do 1994. godišta i zbog toga smo druga najmlađa momčad u ligi. Poglavito ako se uzmu u obzir nogometaši koji nastupaju, odnosno nogometaši koji su podnijeli najveći teret u momčadi, to daje na težini rezultatu koji smo napravili.

Sve do pet kola prije završetka prvenstva rezultati naše mlade momčadi bili su odlični, tada smo posustali. Kao najveći razlog navodimo što su više od pola nogometaša momčadi, bili maturanti. Osim toga nakupile su se ozlijede i kartoni pa s obzirom na mali fond nogometaša to nismo mogli nadoknaditi. Da nam se to sve nije dogodilo sezona naše mlade momčadi bila bi briljantna.

Dokazali smo da je selekcija naših mladih nogometaša bio pun pogodak. Da nas u zimi nisu neplanirano napustila četiri nogometaša i da smo još do selekcionirali momčad sa tri, četiri ponajbolja mlada međimurska nogometaša kao što smo planirali bili bi se borili za sam vrh tablice. Tim rezultatom bili bismo ušli da smo htjeli u II. HNL, jer smo mogli biti čak i treći, zbog toga što klubovi ispred nas nisu imali uvjete ili nisu htjeli ići u viši rang.

No trebamo biti realni, mi u ovom trenutku nismo spremni za sredinu tablice II. HNL, niti igrački jer našu mladu momčad treba još do selekcionirati, niti zbog malog broja seniorskih utakmica u nogama naših mladih nogometaša, a niti zbog onog najvažnijeg loše financijske situacije koja nas manje – više sve prati u ovoj teškoj ekonomskoj krizi.
Igrati u II. HNL, a pritom ne razmišljati o I. HNL za godinu – dvije teška je perverzija, jer druga liga niti je puno kvalitetnija od treće, niti ima derbija kao što to nudi III. HNL, jedino je jako skupa tako da je u ovakvom formatu besmislena.

Uglavnom najvažniji je zaključak da smo dokazali međimurskoj nogometnoj javnosti da se s mladim nogometašima iz neposredne blizine može napraviti rezultat i da se može igrati u najvišim rangovima hrvatskog nogometa. Mišljenja smo da je lako izboriti plasman u viši rang, samo je pitanje s kojim nogometašima. Dovoditi strance za ovaj nivo natjecanja totalni je promašaj. Treba samo osigurati kvalitetnu struku i kontinuirani kvalitetni rad s mladim igračima te vremena i strpljenja. Rezultat sigurno ne može izostati, za dvije tri godine imati ćemo mladu, potentnu drugoligašku momčad. Da se u proteklim godinama tako radilo u Športskoj 2 ne bi nam se dogodilo da nema niti jednog igrača od 1980. do 1990. godišta. Stoga se iz ovoga može zaključiti da se previše i nepotrebno trošilo, čak se može reći da je Lokalna samouprava, Županijska i Gradska sportska zajednica u proteklim vremenima sustavno financirala uništenje međimurskog nogometaša, a da toga nije bila svjesna. Zbog toga što je dijelila, a nije pratila namjenu korištenja novca poreskih obveznika Županije i Grada. Zbog svega navedenog nema potrebe za hitni ulazak u viši rang niti pak potrebe za strancima, profesionalcima, stanovima, prehrani i sl.

Za rezultate koje smo postigli u protekloj godini svakako su najzaslužniji igrači kojima se najiskrenije zahvaljujemo na svemu što su dali za klub. Također se zahvaljujemo i treneru Terziću za kojeg moramo reći da smo zadovoljni i da smo pogodili s izborom.

Planovi i ciljevi za novu sezonu – III. HNL – Sjever – 2012./2013.

Najvažnije što sada u pauzi po završetku prvenstva moramo napraviti je konsolidirati i osnažiti rukovodstvo kluba kako bi organizaciju kluba podigli na viši nivo. Te dopune, ako treba i promijene, napraviti ćemo održavanjem Skupštine kluba u mjesecu lipnju.

Nadalje jednako tako važno raditi ćemo na tome da zadržimo okosnicu momčadi iz protekle sezone. Dodatno ćemo napraviti selekciju nogometaša, želimo dovesti još nekoliko kvalitetnih mladih nogometaša, te dvojicu – trojicu iskusnih nogometaša kojima bismo ojačali konkurenciju na svakoj poziciji u momčadi, isključivo igrače kojima je sportski motiv najvažniji.

Također kao plan postavili smo si da učinimo sve kako bi vratili gledatelje na naše utakmice, jer nogomet se na kraju igra zbog gledatelja. Samo odličan nogomet, rezultati i domaći igrači mogu vratiti gledatelje. Svjesni smo da je godinama pogrešna – interesna politika u Športskoj 2 otjerala gledatelje, stoga nećemo činiti iste pogreške.

Kao cilj za novo prvenstvo postaviti ćemo si plasman u gornji dio tablice i završni dio kup natjecanja. Svakako nam je bitno da prikazujemo kvalitetan, moderan i brz nogomet, te ono najvažnije da ostvarimo pojedinačno napredak svakog igrača i iskorak u karijeri dvoje – troje mladih nogometaša.

Pred nama je i obilježavanje 100-godišnjice nogometa u Čakovcu, koju bi trebali obilježiti svečanom sjednicom Kluba i odigravanjem niza utakmica kao na primjer: reprezentacija U-21 i nekoliko eminentnih domaćih i stranih prvoligaša. Također pred nama je i priprema za izradu monografje kluba.

Na kraju pozivamo sve one koji mogu i znaju da se uključe u rad našeg kluba, jednako tako pozivamo i sve donatore i sponzore koji su prepoznali ispravan i pravi put da nam pomognu u ovoj iznimno teškoj situaciji.

Svima koji su nam pomagali se zahvaljujemo, a posebna zahvala na suradnji Nogometnoj školi “Međimurje – Čakovec”.

Rezultati – III. HNL – Sjever – 2011./2012.

Plasman – 9. mjestu s 48 bodova, gol razlika 64 : 59, 14 pobjeda, 6 neodlučenih i 10 poraza, Naš najbolji strijelac je Karlo Balent s 18 pogodaka, slijede ga Daniel Novak sa 8 pogodaka, Matija Kosec sa 7 pogodaka, Luka Bobičanec sa 6 pogodaka i Nikola Pomper sa 5 pogodaka itd.

Jedino normalno rješenje za budućnost u Športskoj 2 je jedan klub

Mišljenja smo da je u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji jedan klub i unutar kluba Nogometna škola kao zasebna pravna osoba jedino rješenje. Ekonomska je kriza, privreda je na koljenima i vrijeme je za to, jer novaca za dva kluba nema.

Susjedni klub je ispao u treću ligu i dotaknuo je dno dna. Neizvjesna je sudbina naših susjeda: klub u javnosti i HNS-u ima loš imidž, prijetnje stečajevima, prijetnja arbitražama, sudski postupci, klub nema nikakvu vrijednost, upitnost privatizacije sada kad je klub u III. HNL, Grad sigurno neće i nema smisla dokapitalizirati s milijun do milijun i pol kuna itd. U pitanju je opstojnost kluba kada su u pitanju realne osnove.

Mi smo za to da kada usporedimo dva kluba da ostane Klub koji ima više pluseva, odnosno manje minuseva. Naravno u račun treba uzeti prije svega financijske dubioze, arbitraže, sudske postupke, tradiciju, imidž i slično.

Kadrovski treba spojiti ljude iz oba kluba te napraviti čistku među ljudima koji su u proteklih petnaestak godina vodili oba kluba. Njima treba pridodati ljude koji mogu i znaju. Svakako da većini ljudi koji su vodili i financijski doveli oba kluba u tako velike dubioze u ovom trenutku nije mjesto u Športskoj 2. Oni samo štete nogometu, mladim nogometašima i svojim postupcima kreiraju javno mišljenje Športske 2 koje je trenutno katastrofalno.

Jednako tako mislimo da treba spojiti kvalitetni dio struke i domaće nogometaše oba kluba te kvalitetne mlade nogometaše iz međimurskih klubova od kojih bi se mogla sastaviti jedna odlična i perspektivna mlada momčad koja bi bila lider međimurskog nogometa.

Naš zaključak je da smo spremni na Odluku o jednom Klubu pod uvjetom da se realno procijeni stanje i steknu gore navedeni preduvjeti, u protivnom idemo dalje samostalno pod cijenu da propadnemo, jer fuzijom bez vizije mogla bi u Športskoj 2 nastati totalna konfuzija kojom bi uništili i ono malo što sada imamo.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije