Nenad Šimunko s dijabetesom završio “trostruki Iromen”

Nenad Šimunko iz Čakovca na sjeveru Njemačke u gradu Lensahn uspio je završiti utrku “trostrukog Ironmana”. Nenad je tako postao prva osoba s dijabetesom koja je napravila takav podvig.

Podsjetimo, on je dosada bio jedina osoba sa šećernom bolešću koja je ovisna o inzulinu i koja je završila “dvostruki Ironman”. Međimurski Iroman rođen je 17.3.1984. godine, dijabetes je dobio sa šest godina i već 22 godine uspješno vodi borbu s tom bolešću. Triatlonom se aktivno počeo baviti 2009. godine i uz svakodnevni trening, regulaciju
prerhrane i svoje svakodnevne terapije uspio dogurati do ironmana.

2010. s vremenom 12 sati 42 minute završava svoj prvi Ironman (3.8km plivanja, 180km bicikla te 42 km trčanja)  i postaje prva osoba sa dijabetesom u Hrvatskoj koja je uspjela završiti takvu vrstu natjecanja.

2011. s vremenom 29 sati 43 minute završava dvostruki Ironman (7.6km plivanja, 360 km bicikla te 76km trčanja)  i postaje prva osoba sa dijabetesom u svijetu koja je uspjela završiti takvu vrstu natjecanja.

2012. Nenad Šimunko završava trostruki Iromen – 11 kilometara plivanja, 540 km vožnje biciklom i na kraju trostruki maraton – gotovo 127 kilometara trčanja u komadu. Utrku je uspješno završio za 51 sat, živ i zdrav.

Uspjesi Nenada Šimunka nisu samo vrijedni zbog njega samoga već i informacija svim osobama sa dijabetesom o tome što mogu, a što ne.

Naravno, da neće svatko biti ekstreman kao Nenad, ali iz njegove priče izvlači se pouka da je redovita tjelesna aktivnost izuzetno važna za osobe sa šećernom bolesti jer redovito kontroliraju razinu šećera u krvi, reguliraju tjelesnu težinu, prehranu, a ono najvažnije, prestaju sebe tretirati kao teške bolesnike.

Čestitke Nenadu i neka ovakvi uspjesi budu motivacija svima nama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije