BOLL FIM Speedway Grand Prix, 27. travnja 2024.

SVE JE SPREMNO ZA SPEKTAKL Stadion Milenium postaje prvi domaćin svjetskog prvenstva u speedwayu – FIM Speedway Grand Prix utrke

Očekuje se rasprodan stadion sa 7000 gledatelja, za koje je na kraju utrke pripremljen veličanstveni vatromet kojim će se proslaviti trojica najboljih vozača

Speedway stadion Milenium uskoro postaje prvi od jedanaest domaćina svjetskog prvenstva u speedwayu – FIM Speedway Grand Prix utrke! U društvu velikih gradova kao što su Varšava, Cardiff, Prag i Wroclaw, Donji Kraljevec je uvertira u prvenstvo najboljih vozača na svijetu, i to već treću godinu zaredom.

„Otvaramo sezonu najboljom utrkom, to mogu reći sa velikom sigurnošću. Ova staza omogućava fantastične vožnje, vozači se tu osjećaju sigurno i brzo a broj pretjecanja tijekom utrke dobar je dokaz da smo u vrhu kvalitetnih staza u Europi. Konkuriraju nam samo Wroclaw i eventualno Torun jer su vrlo slične – brze i kratke. Obilježavamo 19 godina od otvorenja stadiona, ali ravnih 20 otkad je prva točka iskolčena kad je krenula gradnja staze i stadiona.“ – govori Darija Pavlic, direktorica utrke.

Preko sedam tisuća posjetitelja, 16 najboljih svjetskih vozača, 80 tona tehničke opreme, 250 Kwh struje, 180 m2 LED ekrana, Fan zona s tridesetak animatora, Monster pozornice s DJ-om i Monster djevojkama, samo su neki od razloga zašto doći na Boll FIM Speedway Grand Prix of Croatia ove subote!

„Stazu smo otvorili predsezonskim treninzima koji traju cijeli ožujak, već tada je staza bila savršena za vožnju. Imamo dobru tehniku i mašineriju za stazu, ali i iskustvo u pripremi, puno utječu faktori kao što su temperatura, vlaga, količina kiše tijekom tjedna. Mislim da će biti odlična! Vozači vole dolaziti na Milenium jer smo svi u nekom trenutku bili ispred startne vrpce, rivali na stazi, sad mi je čast ugostiti ih kod sebe doma i gledati speedway s druge strane ograde.“ govori Jurica Pavlic.

Najbrže vrijeme na stazi u 2022. godini pripalo je pobjedniku Bartoszu Zmarzliku iz Poljske, koji je na kraju sezone i osvojio prvenstvo svijeta. Već u 2. vožnji on je odvozio četiri kruga za 1:00:553 minutu, dok je 2023. Dan Bewley bio brži i u 20. vožnji postigao najbrže vrijeme te utrke s 58.862 sekundi! Iako to nije bilo dovoljno za srušiti rekord staze koji od 2010. godine drži Fredrik Lindgren s 58,34 sekunde.

Za tehnički dio pripreme stadiona odgovoran je Zvonimir Pavlic, čija je vizija pred dvadeset godina bila zaista impresivna i dovela nas do ovakvog spektakla. „Koristimo preko 250 kWh električne energije za rasvjetu, LED ekrane, zračnu ogradu, te televizijski prijenos. Postavili smo preko 500 metara optičkog kabla preko kojega se utrka prenosi u 56 zemalja putem Discovery i Warner Bros kanala, a koju je prošle godine pogledalo preko 10 milijuna gledatelja“, govori Zvonimir Pavlic, „zamijenili smo zračnu ogradu na stazi, istovaruju se šleperi s opremom, pripremaju tribine za publiku, te obavljaju posljednji tehnički pregledi. Discovery i ekipa iz poljske firme Bettertainment rade odličan posao, promijene izgled cijelog kompleksa u samo tri dana.“

Preko tristo volontera i sportskih djelatnika brine da se event dobro odradi; ekipe u boksevima, zavojni suci, zaštitarske službe, ekipa za tehnički pregled, ekipa za održavanje staze, električari, vatrogasci, hitne službe, ugostitelji. Očekuje se stotinjak osoba iz medija, a više od polovice gledatelja bit će iz inozemstva.

Uz stalnu postavu Speedway Grand Prix vozača poput Zmarzlika, Woffindena i Lindgrena, ove sezone ćemo gledati i nekoliko novih stalnih vozača.

U subotu će na BOLL FIM Speedway Grand Prix of Croatia nastupiti: Bartosz Zmarzlik (Poljska),
Fredrik Lindgren (Švedska), Martin Vaculik (Slovačka), Jack Holder (Australija), Leon Madsen (Danska), Robert Lambert (Velika Britanija), Dan Bewley (Velika Britanija), Jason Doyle (Australija), Tai Woffinden (Velika Britanija), Mikkel Michelsen (Danska), Andzejs Lebedevs (Latvija), Kai Huckenbeck (Njemačka), Dominik Kubera (Poljska), Szymon Wozniak (Poljska), Jan Kvech (Češka), Matej Žagar (Slovenija), Matic Ivacic (Slovenija) i Marius Hillebrand (Njemačka).

Očekuje se rasprodan stadion sa 7000 gledatelja, za koje je na kraju utrke pripremljen veličanstveni vatromet kojim će se proslaviti trojica najboljih vozača. Ulaznice za Boll FIM Speedway Grand Prix of Croatia potražite u sustavu Entrio, u odabranim poslovnicama Tiska, ali i na stadionu na dan utrke.

Raspored aktivnosti u subotu

12:00 Otvorenje stadiona za publiku (uz važeću ulaznicu)

13:00 Otvorenje Fan zone

15:00 Kvalifikacijski trening i biranje startnih brojeva

14:00 Predstavljanje maskote „Speedy“

14:25 Kvizovi i igre u Fan zoni

16:30 Autogrami vozača

17:00 Upoznavanje Monster energy sportaša

18:30 Zatvaranje fan zone

18:50 Predstavljanje vozača
19:00 Start prve vožnje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije