POPULARNI ZEKO

VELIMIR ZAJEC O MEĐIMURCIMA ‘Vabec je bil ubojit napadač, a s Čečijem sam postigao najveće uspjehe’

Podsjetili smo ga da je daleke 1978. godine igrao i zabio gol u Kotoribi, a ispričao nam je i anegdote vezane uz suigrače iz Međimurja, Srećka Bogdana Čečija i Dragu Vabeca

Velimir Zajec će ovog ponedjeljka, 13. ožujka u 19 sati u Čakovcu u Zgradi Scheier predstaviti svoju veliku biografiju koja je lani izašla iz tiska. Ulaz na promociju je slobodan, a nakon razgovora o knjizi i svojoj karijeri, Zajec će i potpisivati svoju biografiju koja će se moći kupiti na samoj promociji po promotivnim cijenama.

>> UOČI PROMOCIJE U ČAKOVCU Sanjin Španović: “Biografija o Velimiru Zajecu nastala je potpuno spontano”

Nakon što smo porazgovarali s autorom biografije, nekadašnjim novinarom i reporterom Sanjinom Španovićem koji je na 480 stranica uz pomoć 97 sugovornika i preko sto arhivskih članaka ispričao priču o možda i najvećoj legendi Dinama, red je došao i na samog Velimira Zajeca.

Zeko, jeste li ikad u svojoj karijeri igrali u Međimurju?

Dinamo je nekad preko tjedna igrao po cijeloj Hrvatskoj, što s prvom momčadi, što s razvojnom koju smo tada zvali “mali Ajax”. Vi ste me podsjetili na utakmicu u Kotoribi 1978. godine i da sam zabio gol. To sam zaboravio.

Dinamo je gostovao u Kotoribi povodom 50 godina Graničara

Kad si nogometaš puno toga doživiš, stalno si u treninzima, utakmicama, putovanjima, i stalni ritam te jednostavno ponese i ne stigneš pratiti sve. Detalje vam pamte navijači, novinari. Mi nogometaši slabo. Pola toga sam bio i zaboravio već, ali kad se radila ova biografija me se podsjetilo na sve to.

U top 10 Dinamovih igrača po broju nastupa su čak četiri Međimurca – Ladić, Bogdan, Vabec i Lesjak – s kojima od njih ste zaigrali?

Međimurski nogomet je dao važna, velika imena za Dinamo. Vabec je bil ubojit napadač, one kultne 1979./80., kad smo bili prvaci, ali nam nikada nije bilo priznato zbog “slučaja Tomić”, je odigrao sjajnu sezonu, zabijal je k’o na traci.

Čeči je bio pravi suigrač od prvog dana u Dinamu, s njim sam postigao najveće uspjehe, ne samo kad smo bili prvaci 1982., i osvojili Kup 1983., već i kad smo bili prvaci Europe s U21 momčadi. U finalu smo dobili te 1978. Istočnu Njemačku, a u polufinalu Englesku.

Lesjak i Ladić pripadaju mojim postigračkim, direktorskim danima. Bio sam im tehnički direktor i bili su dio onih sjajnih generacija koje smo stvarali s pokojnim Josipom Kužeom

Imate li neku zanimljivu anegdotu s Dragom Vabecom te Srećkom Bogdanom? 

Prva uspomena koja mi pada na pamet je svakako Srećko Čeči Bogdan, moj prijatelj i važna karika u onoj legendarnoj 1982. godini. Čeči je bil’ sjajan igrač, sjajna osoba. Zanimljivo, on je podigao prije 40 godina trofej pobjednika Kupa u Beogradu. Ja sam bio bolestan i nisam krenuo od početka protiv Partizana, Cico je bio ozlijeđen. I naravno da je Čeči bio kapetan.

Na kraju me je Ćiro ubacio u zadnjih 15 minuta. Na kraju utakmice je Čeči došao do mene i htio mi staviti traku oko ruke, znate da je tada bila crven, bijeli, plavi, ali sam ga zamolio da to bude on. On je tada izveo momčad na teren i on je bio zadužen za podizanje pehara. Imamo on i ja puno anegdota još, jednu ću ispričati i u ponedjeljak na promociji, kak sam ga izbacil iz aviona kroz prozor – rekao je uz smijeh i nastavio o Dragi Vabecu:

– Vabec mi je pak bio protukandidat za kapetana Dinama, to je pokojni trener Mirko Bazić napravio izbore u svlačionici i mlađi su me podržali i gurnuli. Postal sam tada najmlađi kapetan Dinama, sve do Zvone Bobana – rekao nam je Zajec, a još mnogo zanimljivih priča moći ćete čuti u ponedjeljak, 13. ožujka u Čakovcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije