ZEKO DOLAZI U ČAKOVEC

UOČI PROMOCIJE U ČAKOVCU Sanjin Španović: ‘Biografija o Velimiru Zajecu nastala je potpuno spontano’

U ponedjeljak će se u Čakovcu održati promocija biografije Velimira Zajeca

Velimir Zajec u ponedjeljak u 19 sati u Čakovcu u zgradi Scheier će promovirati svoju biografiju, a poslije toga i potpisivati knjige svim zainteresiranima. Knjige će moći kupiti i na promociji po promotivnim cijenama.

Autor knjige o Zajecu je nekadašnji novinar i reporter Sanjin Španović koji je na 480 stranica uz pomoć 97 sugovornika i preko sto arhivskih članaka ispričao priču o možda i najvećoj legendi Dinama.

Sa Španovićem smo kratko razgovarali uoči promocije knjige u Čakovcu.

Kako je uopće nastala ideja o knjizi Velimira Zajeca obzirom da niste bili nikad sportski novinar, dapače u karijeri ste izvještavali iz Afganistana, Iraka, Sirije i ostalih ratnih područja, a poslije i vodili politički talk show.

Biografija o Velimiru Zajecu nastala je potpuno spontano, kroz mnogobrojne razgovore o Dinamovoj prošlosti i slavnim godinama kluba kojeg volim i pratim od najranijih godina. Najzaslužniji za pokretanje cijele priče je Zekin najbolji prijatelj i suradnik Milan Šulentić, koji me i upoznao s njim. Šule i ja smo u jednom od neobaveznih razgovora došli do zaključka da bi bilo dobro napraviti biografiju o Zajecu. Svidjela mi se ideja, ali u početku sam mislio da je to samo načelno razgovor i razmišljanje naglas.

Već nakon nekoliko dana zvao me Šule i samo pitao: “Jesi li počeo raditi na knjizi?” Onda sam vidio da se ne šali i bacio sam se na posao i kopanje po arhivama, a on je morao Zajecu objasniti da se to radi i da ne može odbiti.

Dakle, on nije znao da vi to radite?

Zajec je o knjizi i pisanju biografije saznao tek nakon kopanja po arhivi, prvih razgovora i slaganja kostura knjige. Počeo sam prikupljati arhivsku građu, a Šulentić mi je počeo slati ideje o popisu sugovornika. Nakon prvih razgovora sjeo sam sa Zekom i rekao mu što radimo. Na kraju je svaki moj razgovor s njime, od kojih nijedan nije trajao ispod sat i pol, bio njegov svojevrstan pogled na cijelu karijeru.

Koji su vam osobno najzanimljiviji dijelovi u knjizi?

Ima 480 stranica i teško je izdvojiti najzanimljivije poglavlje, ali svakako treba istaknuti ona koja govore o Zajecovoj ulozi u prvoj utakmici Hrvatske protiv SAD-a u listopadu 1990. godine te u priznavanju Hrvatske od Grčke, ali i ona o samim njegovim počecima i borbi između nogometa i škole. Zatim nikad priznati naslov prvaka Jugoslavije zbog “slučaja Tomić” i, naravno, osvajanje naslova 1982. godine. Zanimljivo je da je sve to usko povezano jedno s drugim i isprepliće se kroz ta prva poglavlja. Naravno, sve one anegdote koje su ispričane u knjizi su mi jako drage. 

Nedostaje li vam novinarstvo i imate li planova se vratiti u tu profesiju?

Možda je ovaj rad na knjizi zapravo bilo osiguranje da se ne vraćam u novinarstvo. (smijeh). Ne fali mi novinarstvo, danas uživam u novim izazovima, u novim poslovnim projektima. Radim dobro, učim puno, dobro nam ide. Hoće li tako biti za šest mjeseci, godinu dana ili pet godina, tko zna. Nikad nisam kategorički rekao ne novinarstvu, ali zasad me ima i previše s ovakvim projektima u javnosti.

Radite već i na idućoj knjizi?

Da, potpuno neplanirano je došla ideja o knjizi koja će ispričati rukometni pohod reprezentacije do naslova prvaka svijeta one 2003. godine. To je prava holivudska priča. Zbog nekih poslovnih razloga, a i ovih promocija sa Zajecom, sam to malo stavio u drugi plan, ali sam pri završetku te knjige i uskoro će se i ona naći u prodaji. Jako sam zadovoljan obavljenim razgovorima s akterima tog zlata i vjerujem da će čitatelji uživati u toj novoj knjizi – rekao nam je za kraj Sanjin Španović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije