RAZGOVOR S PREDSJEDNIKOM

AUTO KARTING KLUB DS RACING PRELOG Kako su nastali i koje planove kuju fletni i stekli?

Davor Belić otkrio nam je kako je došlo do ideje da se osnuje klub DS Racing

Sve poznatije ime u svijetu automobilističkog sporta u Hrvatskoj je Auto karting klub DS Racing sa sjedištem u Prelogu koji uz druge aktivnosti svako ljeto organizira i atraktivnu utrku preloškim ulicama nazvanu Fletni i stekli. O nastanku Kluba te vlastitoj ljubavi prema automobilima i automobilizmu za naš tjednik govori jedan od njegovih osnivača, 50-godišnji Davor Belić, koji je rođen i živi u Zagrebu, no porijeklom je upravo iz Preloga, s kojim je danas vezan i uz posao. 

Kako je došlo do ideje da se osnuje klub DS Racing?

Kolega i prijatelj Saša Egić i ja, Davor i Saša pa otud i ime DS, odlučili smo pokrenuti priču revitalizacije auto i moto sporta u Prelogu, koji je posebno u spidveju bio poznat u cijeloj bivšoj državi, ali i znatno šire. Započeli smo prije pandemije, zacrtali planove i projekte među kojima Toyota Yaris Challenge kao jedan od najbitnijih, i okupili relevantne vozače i drage prijatelje, te danas naši članovi nastupaju na mnogim utrkama u Hrvatskoj i u regiji. 

Odakle strast prema automobilima, koji automobil vozite? 

Odmalena. Ja osobno, ali i cijeli naš tim čini grupa entuzijasta i zaljubljenika u automobile, takozvanih petrolheadsa. Još u osnovnoj školi počeo sam, kao i zapravo svi iz moje generacije, s Tomos motociklima, a kasnije su se počele redati svakakve igračke na četiri kotača. Za službene potrebe, a inače radim u jednoj preloškoj tvrtki, vozim Volvo, a privatno je tu uvijek nekakav automobil ili više njih za vlastiti gušt, uglavnom iz Renault sporta. I sa sinovima slobodno vrijeme često provodim u pripremi vozila za trening ili utrke.

Davor Belić (lijevo)

Što posjetitelji mogu očekivati od ovogodišnje utrke Fletni i stekli?

Od samog osnivanja Kluba željeli smo se pokazati i dokazati kao uspješni organizatori nekog natjecanja, a konfiguracija staze na kojoj se održavaju Fletni i stekli jedna je od najljepših u kalendaru utrka. Osobno smatram da je “paket” cijele manifestacije broj jedan u Hrvatskoj. Uvijek naglašavam i da je podrška Grada Preloga i ljudi, na čelu s gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom koji su prepoznali potencijal  manifestacije, bila jedan od najvažnijih faktora za uspjeh dosadašnje dvije utrke. Treća će biti održana 13. svibnja ove godine. Cilj nam je dolazak barem 60 trkaćih vozila iz minimalno šest zemalja. Bit će to pravi oktanski vikend u Prelogu koji će početi u petak otvaranjem, u subotu će slijediti glavna utrka na najljepšoj stazi Prelog-Otok, dok je za nedjelju, po prvi puta predviđena i karting slalom utrka za najmlađe koja će biti održana u gospodarskoj zoni u Prelogu.

To će biti prilika za mlade vozačke nade da se okušaju u ulozi pravih vozača, sa svim sigurnosnim standardima i  opremom.Općenito, želimo privući i nove, mlade članove, a voljeli bismo organizirati i rally u Međimurju s natjecateljima iz cijele regije što bi predstavljalo i značajnu turističku promociju. 

Kakav je Vaš stav o električnim automobilima?

Ako se izuzme emotivna strana nas entuzijasta i zaljubljenika u automobile, smatram da su električna vozila dobra alternativa za kraće destinacije i za gradski promet, posebno javni, gdje će do izražaja doći smanjenje zagađenja i ekonomski faktor. S druge strane,  mislim da električna vozila još uvijek nisu adekvatna zamjena za duža putovanja. Mnogi primjerice na autocesti često pretječu Tesle i druge električne automobile jer su oni zbog ograničenog dometa prisiljeni voziti ispod ograničenja.

Ako kapaciteti baterija u budućnosti budu veći, uz zadržavanje jednakih gabarita, ali i smanjenje njihove mase, moguće je da električna vozila postupno zamijene ona na fosilna goriva. Ipak, nadam se da se to nikad neće dogoditi, pogotovo ne u cijelosti. Mislim da je zasad idealno rješenje za pomirbu gradske vožnje i duljih relacija na auto putevima, odabir kombinacija plug-in hybrid vozila.

Vaš automobil iz snova?

Teško je izdvojiti jedan, ali ipak, to bi bio Lexus LFA, jurilica s V10 motorom koji se vrti na 9000 okretaja. 

*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.540

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije