ATLETIKA

VRSNI ATLETIČAR IZ NEDELIŠĆA Roko Farkaš s 18 godina opet srušio državni rekord!

Roko Farkaš iz Nedelišća, sa samo 18 godina, državni je seniorski (a time i juniorski) rekorder u dvoranskim utrkama na 200 metara

U subotu, 20. siječnja, u mađarskoj Nyíregyházi kod ukrajinske granice, istrčao je dionicu za 21,16 sekundi.
Dosadašnji rekord od 21,26 tako je srušio za osjetnih deset stotinki. A znate li tko je bio nositelj dosadašnjeg rekorda. On, Roko Farkaš. Roko je danas student prve godine Kineziološkog fakulteta u Zagrebu te nam se javio nakon predavanja.

-Bilo je to natjecanje F kategorije, znači nešto slabiji miting. Ali dvorana je nova, a staza ima šest traka. To je prava rijetkost, staze uglavnom imaju četiri trake i prva takva je u Češkoj. Stoga su treneri iz Atletskog kluba Sloboda Varaždin odlučili da pođemo na taj miting i vidimo dvoranu. Osim toga, skupljam bodove za europski renking kako bih izborio nastup na seniorskom prvenstvu Europe koje se u lipnju održava u Rimu. Kad smo došli u taj grad čije ime je teško izgovoriti bilo je napeto, dugo smo čekali na startne liste. No na kraju je dobro završilo te sam, trčeći u petoj stazi, istrčao državni rekord. Prethodni dvoranski rekord istrčao sam lani – opisao nam je kako je došao do vrlo važnih bodova u želji da vidi Rim.

Istrčati ispod 21

Iako je i vrsni sedmobojac (juniorski rekorder!), ovih je dana posebno posvećen utrkama na 200 metara. Tu vidi svoju priliku za prvenstvo Europe. Devetnaesti rođendan slavi ovih dana, 11. veljače.

-Nadam se kako ću sad, u seniorima, na otvorenom trčati 200 metara i ispod 21 sekunde. Van dvorane dosad mi je najbrže vrijeme bilo lanjskih 21,04 i vrijeme je – kaže Roko. Podsjetimo, seniorski državni rekord na otvorenom, s istrčanih 20,76, od 1981. godine drži Željko Knapić iz Pribislavca. Svjetski rekord Usaina Bolta iz 2009. godine pak iznosi 19,19.

Dodajmo kako je s Rokom u Nyíregyházi trčao i nekoliko godina stariji Karlo Marciuš, također iz Nedelišća. Karlo je na putu oporavka nakon operacije, a istrčao je odličnih 21,76.
I to nije sve, njih dvojica nastupili su u štafeti Slobode 4×200 metara na Državnom prvenstvu u dvorani za štafete u Zagrebu. Trčalo se 17. siječnja i što mislite kako su prošli? Postavili su seniorski državni rekord istrčavši 1:26,80 (dosadašnji 1:28,05).

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3588

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije