DONJI KONCOVČAK

STRELJAČKI KLUB SELNICA Borimo se s predrasudama o oružju

Donji Koncovčak mjesto je u koje odlaze medalje, a to redovito dokazuje Streljački klub Selnica, u Međimurju najmlađi, ali trofejni klub od dvadesetak streljača

Svakog utorka i četvrtka na streljani u sklopu prostora NK-a Donji Koncovčak zauzimaju stav, pa ispale šezdesetak metaka iz zračne puške u deset metara udaljenu metu, pri tome ciljajući malu točku, ne veću od milimetra. 

– S radom smo počeli 2015., a osvojili smo zlato, srebro i broncu na državnim natjecanjima veterana. Medalja bi bilo možda i više, ali zasada smo s veteranima sudjelovali na samo ta tri natjecanja, govori predsjednik kluba Ivan Zadravec te dodaje:

– Ove godine smo preskočili spomenuta natjecanja jer su bila istovremeno kad i natjecanja kadeta, a mladi su nam u klubu ipak najvažniji.

>> STRELJAČKI KLUB SELNICA Borimo se s predrasudama o oružju

Dokazuje to angažiranost svih članova kad je u pitanju rad s kadetima, a osim članova kluba u sve su uključeni i roditelji, pa svi zajedno funkcioniraju kao velika streljačka obitelj: 

– Kad idemo na natjecanja roditelji uvijek uskaču s prijevozima i organizacijom, tako da sve uvijek dobro funkcionira, ističe Zadravec.

RAD S MLADIMA

A u Klubu je unatoč spomenutom trudu svega nekoliko mladih, iako članovi aktivno rade na promociji ovog sporta.

– Na nedavno održanom državnom prvenstvu u Solinu, naši kadeti su se plasirali na sredinu tablice, pri čemu je Mark Oletić osvojio 22. a Dorotea Makovec 28. mjesto. Za mlade pucače to su izvrsni rezultati i vjerujemo da će njihov angažman privući nove streljače, nada se Zadravec.

Malen broj mladih koji se bave ovim olimpijskim sportom članovi pripisuju i strahu i predrasudama oko oružja:

– U ovom sportu nema opasnosti ako se poštuje red i disciplina. Streljaštvo je nekada bilo sastavni dio nastavnog programa u osnovnim školama, dok se danas forsiraju drugi sportovi, iako vidimo da su mladi zainteresirani za zračnu pušku, ističe Zadravec te dodaje:

– Na prezentacijama koje održavamo u školama bude i 50-ak zainteresirane djece, dok kasnije na trening ne dođe ni jedno. Mislim da je problem u strahu od oružja koji je prisutan kod roditelja, što definitivno nije opravdano. Streljaštvo je odličan sport za mlade jer potiče razvoj koncentracije, samodiscipline i potiče na suočavanje sa samim sobom. Rade se vježbe disanja te slušaju vlastiti otkucaji srca, ali i trči i pliva kako bi se na natjecanjima moglo stajati nekoliko sati bez odmora. A dobre pripreme su kasnije detalji koji znače milimetre potrebne za medalju, zaključuje Zadravec.

PLANOVI

Zahvaljujući dobroj suradnji s Općinom Selnica, klub je opremljen puškama i odjelima, a investicija je to od više tisuća kuna. 

– Ovaj sport nije jeftin, jedno dobro odijelo može koštati i desetak tisuća kuna, dok se cijene natjecateljskih pušaka kreću i do pedeset tisuća kuna. Međutim, klub je dobro opremljen, pa svi zainteresirani mogu doći i krenuti bez ikakvih ulaganja, poziva Zadravec te dodaje:

– Nadamo se skorom preseljenju u novu streljanu u sklopu buduće zgrade DVD-a Selnica, a do tada svi koji žele, mogu nas posjetiti na treningu, ne košta ništa osim vremena i dobre volje.

CILJ – OLIMPIJSKA MEDALJA

Streljaštvo je sport koji podjednako privlači i mušku i žensku populaciju, pa smo na treningu zatekli i Doroteu Makovec (15) iz Gornjeg Zebanca. Dorotea je na prošlom županijskom prvenstvu osvojila drugo mjesto pa sudjelovala na državnom prvenstvu, a uskoro će započeti i županijska liga, pa Dorotea ne prestaje pucati. 

Na trening je došla u pratnji majke Silvije, a u streljaštvu je završila slučajno:

– Došli smo podržati brata Dominika koji je igrao nogomet na terenima NK-a Donji Koncovčak, a kako je streljana u sklopu prostorija tog Kluba, strijelci su priliku iskoristili za promociju. Dorotea je tada bila jedina koja je među dečkima te skupila hrabrosti uzeti pušku u ruke i… tako je sve počelo, priča nam mama Silvija. 

Od tada su prošle tri godine i Dorotea trenira redovito, a kad smo ju upitali upitali za želje i planove, istaknula je:

– Cilj mi je olimpijska medalja.

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3468

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije