RIBOLOV

PRVA MEĐIMURSKA LIGA Najbolji SRD Čikov Sveti Martin na Muri i Oliver Pogorelec iz SRD Som Kotoriba

SRD Čikov je tri godine za redom osvojio I. Međimursku ligu.

SRD Čikov Sveti Martina na Muri osnovan 2. prosinca 1990. godine. Prvi predsjednik društva bio je Martin Perčić, a dopredsjednik Zdravko Jurović te tajnik Zvonimir Živčec. Društvo ima svoj centar u Žabniku, Ribičkoj 31 gdje je izgrađen jedinstveni ribički dom s pratećom infrastrukturom i pomoćnim objektima, a sve unutar turističke šetnice. 

Ribolovne vode kojima upravlja su: Stara Mura Žabnik – jedna od najpoznatijih natjecateljskih voda u Hrvatskoj s najdužom natjecateljskom stazom na kojoj svaki natjecatelj ima svoju platformu, rukavci Stare Mure – Čestijanec, Lapšina, Brezovec, Martinska, Šljunčare na lijevoj obali Mure… Ekipa seniora u I. Međimurskoj ligi osvaja najviša mjesta. a najistaknutiji pojedinci su: Sandi Kraljić, Franjo Smej, Boris Klarić, Milan Sović…  U radu društva posebno se ističe suradnja s turističkom zajednicom, Općinom i ekološkim udrugama. Intervjuirani je Sandi Kraljić.

Po treći put osvajate I. Međimursku ligu?
Tri godine smo zaredom osvojili I Međimursku ligu, 2018., 2019. i 2020. godine. Tri prekrasne natjecateljske godine su iza nas, tri puta za redom prvaci, dugo sam već u ribolovu, ali ne sjećam se da  je to i jednoj međimurskoj, a i šire ekipi uspjelo.

Kako to da niste ni jednom do sad otišli ligu gore, ligu više?
2017.  godine nakon osvajanja ekipno drugog mjesta te pojedinačnog osvajanja lige  Franje Smeja Ferija dogodio se splet nesretnih okolnosti gdje se ekipa skoro pa raspala. Svi u društvu smo bili na iglama i u potrazi za novim igračima-natjecateljima. Nekako smo  u ‘zadnjim minutama, prije zadnjeg sučevog zvižduka’ uspjeli prijaviti kompletnu  ekipu i odlično odloviti s njom sezonu 2018.

Ovim putem bih zahvalio Nebojši Žnidariću i Borisu Klariću što su u onim trenucima zajedno s Franjom Smejom bili perjanice našeg društva te te iste godine osvojili I. Međimursku ligu.  III. Hrvatska liga je naš cilj i naš san, mislim da sad već  imamo dovoljno iskustva te da ćemo od iduće godine biti u njoj. Znate da natjecanje u hrvatskim ligama iziskuje i puno veće financijske izdatke te  ovim putem apeliramo na sponzore iz naše Općine, a naravno i šire da nam u tom smislu izađu u susret, unaprijed im zahvaljujemo.

Kakva je bila 2020. ribolovna ?
Gledajući na druge ribolovne saveze u Hrvatskoj naš Međimurski ribolovni savez je napravio vrhunski posao. Odlovljene su sve lige pa čak i nešto više, za svaku pohvalu savezu te predsjedniku Zoranu Pfeiferu  i ostalima. Mi smo sezonu započeli vrlo uspješno, na domaćem terenu u Žabniku odmah smo bili ekipno prvi.

Drugo kolo u Prelogu na Perutnici treći. Međutim tada smo upali u nekakvu tzv. crnu rupu iz koje smo se brzo izvukli iz i na posljednja dva kola ponovno zablistali, dva puta za redom osvojili prvo mjesto i epilog svih tih pobjeda je osvajanje lige

Organizator, pokretač?
Baš moram!? Ja, Sandi Kraljić – brinem se pa moglo bi se reći skoro o svemu, naravno da mi tu puno pomaže sloga i zajedništvo u ekipi te naš nezaobilazni Juraj Rašperger-Đura.

Gdje se okupljala ekipa?
Imamo jedan poseban ritual kod  člana Borisa Klarića, našeg ‘Međimureca’, inače čovjeka ‘ljudine’ rodom iz Like, a zbog ljubavi se preselio u Donji Kraljevec. Bez obzira gdje lovili, bilo to na kanalu u Svetoj Mariji ili na Kontošu u Palovcu uvijek  kod njega doma imamo okupljanje. Najprije zajednički doručak, kavica i nezaobilazne ‘kratke’ odnosno više njih. Tu se također zahvaljujemo Borisu i njegovoj boljoj polovici na svom odricanju i zalaganju oko svega, hvala vam.

Proslava 1. mjesta?
Tradicionalno već slavimo sve pobjede u našem ribičkom domu. Pripremo razne delicije za sve natjecatelje, upravu društva, istaknute članove, a naravno svi su pozvani zajedno sa ženama. Večere su prilike da se malo podružimo, izmijenimo iskustva i nazdravimo za uspješnu ribolovnu sezonu.

OLIVER POGORELEC POJEDINAČNI POBJEDNIK I. MEĐIMURSKE LIGE

Oliver Pogorelec je više nego miran i tihi dečko iz Kotoribe. Ponos SRD Soma iz Kotoribe. Kroz mlađe kategorije se isprofilirao  u vrhunskog natjecatelja na nivou hrvatskih liga. Osoba koja se podređuje ekipi. Uvijek u blizini kada je najteže i u bilo kojem trenutku možete se oslonit o njega.

Prvi susret s ribolovom, prvi učitelji ribolova?
Od devet godina sam neprekidno do danas  član  SRD Som Kotoriba što bi značilo već punu 31 godinu. Prvi susreti s ribolovom su bili od malih nogu, praktično kada sam upoznao Dravu. Najprije sam s tatom i ujakom  odlazio na ribolov ‘vu Donju Dobravu na Drovu’.  Ljubav za ribolov sam naslijedio prije svega od oca, ujaka i strica. Oni su mi bili i prvi učitelji. Nekako nam je to u genima.

Kakva je bila ta prva oprema?
Prva oprema je bila štap od vrbove šibe i od slibovine. Tek kasnije kada sam malo zanat ‘ispekao’ dobio sam prvi pravi štap. Znate kak sam bio ponosan kad sam u ruke primio prvi direktaš!? To mi je u ono vrijeme bila životna želja, imati u ruci pravi štap! Hvala tati što mi ju je u ono vrijeme ispunio.

Nekada i sada?
Razlika između opreme danas i prije dvadeset-trideset godina je jako velika. Nekad nismo ni znali da postoje duži štapovi.  Tko je u ono dječje vrijeme imao direktaša od 6 metara bio je glavna faca na vodi. Danas već ‘dečeci od deset let’ imaju vrhunske šteke od 11 metara na dalje. Današnja oprema je neusporedivo kvalitetnija nego ona prije. S time je danas i lakši ribolov, iako mislim da je nekako riblji fond prije bio bogatiji.

2020. ribolovna?
Godina kao ribolovna sezona nije baš dobro krenula. S obzirom da se SRD Som natječe u I. Hrvatskoj ribolovnoj ligi pripremao sam se za nju. Bio sam optimist do samog kraja, vjerovao da će se natjecanja održati. Nažalost,  virus je nadvladao i sve je okrenuo na glavačke. Prva hrvatska liga kao i sve hrvatske lige se nisu lovile. Brzom reakcijom ribolovnog saveza Međimurja kojem se ovim putem zahvaljujem na tome u Međimurju je organizirana Međimurska premijer liga. Pohvalio bi ih i za organizaciju lige mladeži, na mladima svijet ostaje. U ovo digitalno doba to je super. Mi kao natjecateljska ekipa u društvo smo se preorganizirali  i dogovorili tko će loviti u kojoj ligi.

I. Međimurska liga?
Tako sam ja počeo loviti Međimursku prvu ligu. Ligu sam odlovio odlično kao i ostatak moje ekipe. Ekipa Soma je do prije zadnjeg kola bili prva na tablici. Onda smo u zadnjem kolu loše odlovili i pali na drugo mjesto. Konkurencija je bila vrlo jaka. Ima mnogo vrhunskih natjecatelja i ekipa tako da nema mjesta za upuštanje.

Vi osobno?
U prvih pet kola isto toliko puta sam bio na postolju te osvojio  samo sedam negativnih  bodova. Najdraži ulov ove sezone mi je bila mrena od 5 kilograma uhvaćena na kanalu. Prije zadnjeg kola sam već bio pojedinačni prvak lige. Super ribolovna sezona za mene.

Hobi ribolov?
Za hobi ribolov na žalost nemam mnogo vremena, ali nađe se ponekad. Teško je danas uskladiti posao, obitelj i ribolov, na kraju uvijek nešto mora trpjeti. Bilo je tu puno neprospavanih noći. Mnogo potpore dobivam od matičnog društva. Ovim putem zahvaljujem  svojoj supruzi i kćeri što imaju razumijevanja za moj hobi, a i  najviše trpe radi mojega hobija, hvala vam Julija i Belma.

Planovi za dalje?
Planovi za mene i društvo su da čim prije prođe ovaj virus. Da se iduće godine natječemo u prvoj Hrvatskoj ribolovnoj ligi, postignemo što bolji rezultat ekipno i pojedinačno. Za iduću godinu želim svima sve najbolje. Natjecatelji pripremajte se sto posto. Nema lako ćemo, jer ništa nije lako. Ako si sto posto spreman neće izostati rezultati. I trenirajte. Jer bez treninga nema rezultata, kao i u svakom sportu. Na kraju svima sve najbolje u novoj 2021. godini. Bistro!!!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije