SPORTSKI NOVINARI

Ispunjena godina brojnim aktivnostima

Hrvatski zbor sportskih novinara – Sekcija sportskih novinara Međimurja održala je redovnu godišnju Skupštinu.

Izvještaj o radu za 2018. godinu podnio je predsjednik Sekcije Tomica Jakopec. U 2018. godini Sekcija je održala jednu sjednicu Skupštinu, 19. siječnja 2018. u NGC Aton na kojoj je između ostalog odabran dobitnik nagrade za Fair play. U 2018. Izvršni odbor održao je šest sjednica na kojima su se dogovarale i usklađivale brojne akcije.

Za članove Sekcije bila je organizirana radionica iz fotografije koju je vodio Davorin Mance pod nazivom Osnove digitalne fotografije. Radionica koja je trajala dva školska sata većim dijelom je protekla u formi predavanja gdje su članovi Sekcije bili upoznati s abecedom fotografiranja. Radionica je bila osmišljena kao dvosmjerna u kojoj su sportski novinari govorili o svojim iskustvima i problemima s kojima se susreću prilikom fotografiranja, prije svega, sportskih događaja.
Uz stručno vođenje predavača, naučili su kako pravilno kadrirati, koristiti osvjetljenje, postići stabilnost kod fotografiranja, izraditi dobar portret i brojne druge cake fotografskog zanata. Jedna od naučenih novina je bila i kako s postojećim fotoaparatom ili mobitelom napraviti solidnu fotografiju. Po završetku radionice Mance je izrazio zadovoljstvo povratnom  informacijom i interesom sportskih novinara za napredovanje.

Zajedno s Hrvatskom gorskom službom spašavanja Stanicom Čakovec organizirali su izlet za članove Sekcije na Ravnu Goru. Osim pješačenja i druženja, izlet je bio iskorišten za predavanje  u  planinarskom domu Filićevom domu kojim je objašnjena  povijest, ustroj, ali i djelovanje HGSS-a. Kroz projekciju kratkih filmova dočarali su kako postati član volonterske spasilačke organizacije.

Mnoge sportske novinare iznenadila je činjenica da HGSS ima 800-tinjak članova od čega su trećina gorski spašavatelji, a da bi postali članom tog elitnog kluba moraju proći tešku višegodišnju izobrazbu. Nakon toga, svoja znanja i sposobnosti moraju osim u potragama i spašavanjima redovito provjeravati i na vrlo zahtjevnim vježbama.

Osim teorijskog, predavanje je imalo i praktični dio u kojem su novinari transportirali osobu uz pomoć vakumskog madraca. Budući da se u vježbama HGSS-a ne koriste lutke, nego ozlijeđene osobe ‘glume’ dobrovoljci, izuzetak nije bila ni demonstracija na Ravnoj Gori. Tako je Andrija Crnčec bio imoboliziran i transportiran izvan planinarskog doma u vakumskom madracu. Dogovoreno je kako će se suradnja s HGSS-om nastaviti i u 2019.

Zahvaljujući Međimurskoj županiji, članovi Sekcije, koji su izrazili želju, dobili su ulaznice i mogli su gledati odigravanje utakmica Europskog rukometnog prvenstva 2018. koje je bilo održano u Hrvatskoj, a jedan od gradova domaćina i Varaždin.

Tradicionalno, glasovali su prilikom izbora najboljih sportaša Čakovca i Međimurja, najrukometaša Međimurja te pri izboru nagrade za Fair play. Prilikom izbora za Najboljeg sportaša Međimurja predložili su, a Županijska zajednica prihvatila dodjeljivanje nagrade za medijsku promociju sporta u Međimurju. Prvi dobitnik te nagrade je bio Željko Kraljić.

Sekcija je sudjelovala na nekoliko sportskih događaja. Početkom godine ekipa novinara odigrala je revijalni nogometni susret u sklopu 3. prvenstva Međimurja na mantinele u dvorani ATON protiv ekipe pokrovitelja turnira. Početkom srpnja igrali su na nogometnom turniru u Sivici u spomen na prerano preminulog Darka Tkaleca na kojem su osvojili prvo mjesto.
Sudjelovali su i na turniru u Gornjem Kuršancu kojeg je u rujnu organizirala Udruga vukovarskih branitelja Međimurja. Ekipa Sekcije nastupala je na revijalnoj utakmici u odbojci na pijesku na turniru koji je održan u spomen na Rajka Kolareka.
Organizirali su druženje u Gornjem Međimurju. Prvo su posjetili vinariju obitelji Štampar, a nakon toga ugostio ih je član Anđelko Crnčec u Železnoj Gori. Povećan je broj članova i sada ih ima 32.

U 2018. u 79. godini života napustio nas je kolega Vladimir Turk. Tijekom svog rada u sportskom novinarstvu istaknuo se pisanjem tekstova o šahu i izvještavanju s brojnih šahovskih natjecanja.

Za 2019. godinu plan rada je bogat i nastavit će se s započetim poslovima te dodati novi. U planu je daljnja suradnja s HGSS-om, odlasci na sportske turnire, edukacija, izleti i druženja. Zahvaljujući Mati Kljajiću novinarska ekipa je dobila novu garnituru dresova. U suradnji sa Zajednicom sportova Međimurske županije i dalje će se nastaviti promidžba fair – playa i dodjeljivanje godišnje nagrade.

DOSADAŠNJI DOBITNICI NAGRADA ZA FAIR – PLAY

FAIR PLAY 2014.
U 3. kolu Druge međimurske nogometne lige – zapad sastali su se u Gornjem Hrašćanu Pobjeda i Venera Sveti Juraj na Bregu. Domaćin je poveo 1:0 u 36. minuti golom Miljenka Bistrovića. Potez koji izdvajamo kao školski primjer fair – playa dogodio se u 60. minuti, a delegat Dino Jambrović je u zapsinik napisao:

‘Treba spomenuti fair – play potez domaćeg igrača br. 9 Miljenka Bistrovića koji nije zabio zgoditak na prazna vrata u trenutku dok je gostujući igrač br. 5 Miroslav Pozder ležao ozlijeđen u kaznenom prostoru. Vrataru je ispala loptu na nogu domaćem igraču Bistroviću koji ju korektno šalje izvan granica igrališta.’

FAIR PLAY 2015.
2. stolnoteniska ekipa Donji Kraljevec je pristala odigrati utkamicu iako gostujuća ekipa Čakovec 4 nije došla na susret pa su u konačnici zbog toga ispali.
FAIR PLAY 2016
Prilikom dodjele medalja na proglašenju najboljih trkača kros lige Globetka za 2016. godinu dogodio se nesvakidašnji i divljenja vrijedan sportski potez jednog od nagrađenih. Naime, u kategoriji trkača veterana iznad 60 godina u utrci na 7,8 km treće mjesto osvojio je Ivan Patafta iz Strahoninca te je pozvan da primi brončanu medalju. No, prilikom preuzimanja medalje on uzima ‘stvar u svoje ruke’ i poziva Dragutina Pintarića iz Kotoribe, plasiranog jedno mjesto iza njega u ukupnom poretku da on uzme tu medalju, jer Patafta smatra da je Pintarić bio bolji trkač.
Razlog tome su Pintarićevi bolji plasmani tijekom cijele sezone, ali zbog ozljede on ne nastupa na posljednja dva kola koja omogućuju Patafti skupljanje vrijednih bodova i odlučuju boljega između njih dvojice. Patafta u maniri istinskog sportaša poziva Pintarića na podij za proglašenje, daje mu svoju medalju  i time izaziva divljenje i aplauz svih prisutnih.  Ovaj sportski potez Ivana Patafte, inače jednog od najredovitijih trkača u Globetki, ali i vrijednog atletskog suca i aktivista.

FAIR PLAY 2017.
Nagrada za Fair – play potez pripala je Draganu Maloševcu iz Osijeka, sudioniku polumaratona u Fužinama koji je odustao od utrke kako bi pomogao u oživljavanju trkaču ispred sebe, poznatom i nažalost prerano preminulom Stjepanu Koraju u oživljavanju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije