Potreba formiranja škola nogometa u Međimurju

Prije nekog vremena je u kavani Lovac u Prelogu održano redovito stručno usavršavanje međimurskih nogometnih trenera koje je vodio Dragutin Naranđa, instruktor MNS. Aktualni trenutak današnjice međimurskog nogometa je nedostatak nogometaša najmlađih kategorija pa se događa da su u nekim klubovima postoje ‘gemišt’ ekipe sastavljene od nogometaša, pa i nogometašica, različitih uzrasnih kategorija, a samo zato da zadovolje formu natjecanja.

Stoga i ne čudi što je temu formiranja nogometnih škola Naranđa stavio pred trenere kazavši da ako ovo stanje potraje “njegovi” dečki neće imati koga trenirati. Instruktor smatra kako bi treneri trebali u svojim klubovima biti vjerni tumači ideje formiranja nogometnih škola za mlade naraštaje na području Međimurskog nogometnog saveza kojem su glede toga ponudili suradničku ruku.

– To je budućnost međimurskog nogometa jer ima međimurskih sredina gdje evidentno opada broj djece, a konačno ne idu svi među nogometaše. Ukoliko se tim trendom nastavi uskoro nećete imati koga trenirati – naglasio je Naranđa i stručno objasnio što se dobiva formiranjem škola nogometa po centrima, a što dobiva svaki mladi igrač ponaosob.



Izrazio je zadovoljstvo što je Izvršni odbor krovne nogometne organizacije prihvatio njihov prijedlog još u lipnju prošle godine, a bit svega je da klubovi po centrima okupe mlade nogometaše usmjere ga u jedan klub (školu) s time da će igrači i dalje zadržavati pripadnost matičnome klubu. U formiranim školama igrali bi nogometaši istih uzrasta sa svojim vršnjacima i ne bi dolazilo do današnjeg nesrazmjera u mlađim dobnim skupinama da se u istoj ili protivničkoj momčadi nađu igrači, slikovito rečeno, kojima se gaćice vuku po travi do onih koje moraju ‘v zrak gledati’.

Spomenut je svijetli primjer triju takvih nogometnih škola, NŠ Međimurje, NŠ Rudar M. Središće i NŠ Sveti Martin na Muri. Rečeno je kako je intencija da se formira minimalno još osam takvih škola, ima već sredina gdje je to pred okončanjem, a s njima bi se startalo u uzrastima U-10, U-12 i U-14 već početkom iduće natjecateljske sezone.- Tko voli, nek izvoli ! – bio je slikovito jasan Naranđa.

U svu tu priču trebalo bi uključivati i žensku mladež. Za sada u nekim sredinama djevojčice igraju sa svojim vršnjacima, a kada se one osnaže nužno je formiranje njihove zasebne lige. Na kraju je instruktor još jednom poručio: – Oni klubovi koji se neće udruživati u nogometne škole imat će probleme, a udruživanje je budućnost međimurskog nogometa.

U sredinama gdje se to neće događati nažalost će postupno dolaziti do gašenja nogometa, a što nitko ne bi volio i što nikome nije cilj. – Djecu je važno školovati za nogometaše i na taj ih način spasiti mlade talentirane nogometaše u sredinama gdje je sve manje djece. Škole bi trebale činiti piramidu, a njen bi vrh trebao biti u NŠ Međimurje – završio je Naranđa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije