Učenje se događa svugdje, ne samo u školi

>> Učenje se događa svugdje, ne samo u školi

Svaki ljubitelj knjiga jedva dočeka mjesec studeni jer se tada održava Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber. Ove godine, 38. puta za redom, Sajam se mogao posjetiti od 10. do 15. studenoga.

Nas četrdesetak, ljubitelji matematike i članovi Zadruge USER, uputili smo se 12. studenoga 2015. u Zagreb. Određeno je da ćemo od 9 do 10 sati posjetiti izložbu Leonardo da Vinci, a ostatak dana svatko je isplanirao prema svojim interesima – svatko je samostalno odredio koliko će vremena potrošiti na razgledavanje knjižnih noviteta i sudjelovanje na predavanjima i radionicama u sklopu Znanstvenog kvarta, a koliko vremena provesti na sajmu videoigara Reboot Infogamer.

Izložba Leonardo da Vinci ponudila nam je uvid u stvaralaštvo slavnog slikara, arhitekta, izumitelja, glazbenika, kipara, mislioca, matematičara i inženjera. Mogli smo isprobati replike njegovih interaktivnih strojeva u realnoj veličini, napravljenih od materijala koje je koristio i sam Leonardo da Vinci, a izložen je i dio njegovih zapisa.

Tako su učenici mogli isprobati njegovu hidrauličnu pilu, vertikalnu bušilicu, tenk, vjetrokaz, vidjeti njegove letjelice koje je konstruirao kako bi razumjeli načela fizike i mehanike, ukupno 60tak naprava.

Na sajmu Interliber svi su najznačajniji predstavnici domaćih nakladnika predstavili svoja nova izdanja iz najrazličitijih područja. Mogli smo prisustvovati okruglim stolovima, druženjima s autorima, potpisivanju knjiga.

Posebna atrakcija ovogodišnjeg Interlibera bio je Znanstveni kvart, mjesto gdje smo mogli sudjelovati na Placu znanja, Školici, Kulturno – informativnom centru, a aktivnosti u koje smo se mogli uključiti su promatranje postanka svemira, provjeravanje plinova i agregatnog stanja, upoznati strukturu DNK-a, koristiti voćnu bateriju, saznati što glas govori o osobi, kako komuniciramo neverbalno, printati na 3D printeru, odigrati igru križić-kružić protiv robota i dr. Naravno, i prolistati ogromnu digitalnu knjigu.

Ljubitelji video igara ipak su najviše vremena proveli na Reboot Infogameru, sajmu video igara.

Najnovije igre, gaming hardver i turniri samo su dio onog što smo mogli vidjeti i isprobati. Preko 500 igraćih mjesta pokazalo se ipak premalo jer, da bismo zaigrali neke igrice, čak niti 45 minuta čekanja nije bilo dovoljno da dođemo na red.

Kako nam je šapnuo jedan od sudionika, naročito su mu se dopale igre strategije, igre koje su se mogle kupiti po povoljnim cijenama, mnoštvo ekstra skupih gamning računala koja se ustvari mogu uživo vidjeti vrlo rijetko ili nikad, a nisu mu promakle ni vrlo zgodne djevojke koje su se tamo motale.

Na kraju smo zaključili da ne učimo samo u školi. Učenje je i vidjeti i isprobati neke od najvećih izuma čovječanstva, učenje je i igranje na najnovijim informatičkim spravicama, listanje i kupovanje knjiga i sudjelovanje u aktivnostima Znanstvenog kvarta je također učenje. Učenje se događa svugdje! (TS)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije