OŠ Vladimira Nazora Pribislavec među najboljima u eTwinningu

Unazad nekoliko godina OŠ Vladimira Nazora Pribislavec postala je jedna od aktivnijih hrvatskih osnovnih škola u eTwinningu, zajednici za škole u Europi. Sudjelovanje u eTwinning projektima i uvođenje eTwinninga u nastavu otvorilo je brojne mogućnosti za primjenu suvremenih pristupa obrazovanju, intenzivniju uporabu raznih Web 2.0 alata, razvijanje timskog rada, suradničkog učenja, europske svijesti, ključnih kompetencija kod učenika i profesionalni razvoj učitelja. eTwinning projekti u nastavu unose najraznolikije teme, dinamiku, interkulturalnost i širom otvaraju učionicu, istovremeno pružajući sigurno okruženje za učenike.

Učenici izuzetno pozitivno reagiraju na eTwinning, posebno na mogućnost suradnje i razmjene radova s europskim vršnjacima, uspoređivanje svojih radova s radovima partnera, te otkrivanje novih ideja. Osim same teme pojedinog projekta, učenici s posebnim zanimanjem prate razne informacije o partnerskim školama i državama, te tako stječu dojam o raznolikosti europskih obrazovnih sustava i načina rada u pojedinim državama. Nastava u kojoj se koristi eTwinning izuzetno je poticajna i korisna za razvoj učenika i učitelja.

Budući da je temelj eTwinninga kreativna primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije u eTwinningu najaktivnije sudjeluju učenici koji polaze izbornu nastavu informatike. Rad na eTwinning projektima pruža raznolike mogućnosti integriranja informatike i drugih nastavnih predmeta, kao i priliku za izlazak iz informatičke učionice i proširivanje aktivnosti izvan nje. Tako se u razne projektne aktivnosti vrlo rado uključuju učiteljice i učitelji gotovo svih nastavnih predmeta.

eTwinning tim Pribislavec osvojio nagradu

Na inicijativu učiteljice informatike Ive Naranđa, OŠ Vladimira Nazora Pribislavec sudjelovala je u nagradnom natječaju “Slavimo s eTwinningom” kojeg je povodom 10. godišnjice eTwinninga organizirala Agencija za mobilnost i programe EU. Sredinom ljeta objavljeni su rezultati natječaja. eTwinning tim Pribislavec osvojio je 2. mjesto i nagradu od 1500,00 kn.

U natječaju je sudjelovalo stotinjak osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske. eTwinning tim Pribislavec činili su učenici viših razreda koji polaze izbornu nastavu informatike, učenici koji sudjeluju u izvannastavnoj aktivnosti iz likovne kulture, dodatne nastave matematike i članovi foto-grupe te njihove učiteljice Iva Naranđa (informatika, voditeljica eTwinning tima Pribislavec), Blaženka Križan (likovna kultura), Martina Lelak Barić (matematika) i Miroslava Novak (foto-grupa). Ponosni smo na učenike iz OŠ Vladimira Nazora Pribislavec koji su izvrsnom suradnjom izrazili svoju kreativnost i maštu, te su njihove aktivnosti zapažene u Agenciji za mobilnost i programe EU iz Zagreba.

Središnja služba za podršku iz Brisela o proslavi u OŠ Vladimira Nazora Pribislavec

Članove eTwinning tima Pribislavec, kao i cijelu školu posebno je razveselila vijest da je Središnja služba za podršku iz Brisela u članku o proslavi eTwinning dana kao primjer iz Hrvatske objavila aktivnosti iz OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, a za uvodnu sliku cjelokupnog članka odabrala upravo naš tornjić u kojem se nalazi informatička učionica.

Tornjić su za ovu priliku uredili učenici šestog razreda s učiteljicom informatike. S unutarnje strane prozora nalijepili su kolaž, a izvana na tornjić objesili balone. Komplet plavog i žutog balona u obliku zeca posebno je odabran jer je bio najsličniji likovima na logu eTwinninga.

Projekti iz OŠ Vladimira Nazora Pribislavec u eTwinning newsletteru

Krajem srpnja 2015. godine izašao je peti newsletter grupe “Visibility of eTwinning projects” u kojem je objavljen članak na engleskom jeziku “Integriranje eTwinning projekata u nastavu informatike i engleskog jezika” (“Integrating eTwinning projects into classes of IT and English”, by Branka Lamza and Iva Naranđa) u kojem je učiteljica informatike Iva Naranđa opisala primjere iz obje škole na kojima radi.

Ovaj newsletter je zbirka članaka o eTwinning projektima u kojima autori članaka dijele svoja iskustva u promicanju eTwinning projekata i ideje za korištenje eTwinninga u nastavi. Nizom zanimljivih članaka na atraktivan način predstavljene su informacije o provedenim projektima i korištenim alatima. Newsletter povezuje učitelje diljem Europe, otkriva eTwinning široj javnosti i nastoji potaknuti interes novih korisnika eTwinning portala te jačati osjećaj pripadnosti europskoj mreži škola.

Drago nam je što su i naši projekti zavrijedili mjesto u ovom newsletteru, te što OŠ Vladimira Nazora Pribislavec postaje sve prepoznatljivija na portalu eTwinning. (Iva Naranđa)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije