eTwinning projekt Science Around Us

>> eTwinning projekt Science Around Us

Protekle školske godine u OŠ Vladimira Nazora Pribislavec učiteljica informatike Iva Naranđa pokrenula je eTwinning projekt Science Around Us.Projekt je prvenstveno bio namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda i matematičko-prirodoslovnoj grupi predmeta, a radni jezik projekta bio je engleski.

U projektu su sudjelovali i učiteljica matematike Martina Lelak Barić te učitelj engleskog jezika Jurica Benčik. Partneri u projektu bile su škole iz Rumunjske, Turske, Portugala, Makedonije, Grčke i Češke te eTwinning plus partneri iz Azerbajdžana i Gruzije.

eTwinning projekt Science Around Us skrenuo je pozornost na znanost i poznate znanstvenike iz naših država. Projektne aktivnosti su obuhvaćale istraživanje i izradu raznih materijala o životu i radu znanstvenika iz naših država te organiziranje događaja u školi ili lokalnoj zajednici posvećenog znanosti. Ideje o organizaciji i provedbi ovakvih događanja podijelili smo s europskim partnerima.

Sudjelovanjem u zabavnim aktivnostima učenici su otkrili zabavnu stranu znanosti, stekli bolju predodžbu o tome što je znanost i koliko ona utječe na naše živote. Učenici su izradili prezentacije, kratke filmove, kvizove i druge edukativne materijale te komunicirali preko interneta s projektnim partnerima. Predstavljajući i uspoređujući ideje iz škola širom Europe, nastojali smo kod učenika i lokalne zajednice osvijestiti važnost znanosti.

Od projektnih aktivnosti podsjećamo na dva događanja o kojima smo već pisali na portalu eMedjimurje.hr: Večer znanosti posvećenu Nikoli Tesli koja je organizirana u prosincu 2014. i obilježavanje Tjedna informatičke edukacije u prosincu 2014. u sklopu kojeg smo se pridružili Satu kodiranja.

Pred sam kraj nastavne godine, u lipnju 2015. održan je online susret s partnerima iz Turske. Inicijativa za ovaj susret potekla je od partnera iz škole Tekkeköy İmam Hatip Ortaokulu, Tekkeköy – Samsun, Turska, učiteljice Elif Gençosmanoğlu koja nas je pozvala na susret kako bi nam njihovi učenici sedmog razreda uživo predstavili svoje radove napravljene u sklopu projektnih aktivnosti tijekom ove školske godine.

Učiteljica Iva Naranđa i učitelj Jurica Benčik organizirali su online susret koji je realiziran u informatičkoj učionici putem Google Hangouts videopoziva što je predstavljalo novo iskustvo za učenike iz Hrvatske i Turske. Iz OŠ Vladimira Nazora Pribislavec u susretu su sudjelovali učenici osmog razreda koji polaze izbornu nastavu informatike i aktivno rade na projektu cijele školske godine: Ena Mihalković, Stella-Vanessa Jerković, Petar Lesar i Marko Okreša.

Nakon razmjene pozdravnih poruka i kratkog predstavljanja škole, uslijedio je niz zanimljivih prezentacija radova učenika iz Turske vezanih za razna područja prirodoslovno-matematičke grupe predmeta. Naš školski tim oduševljeno je gledao što su sve učenici iz Turske napravili.

Ovaj susret još jednom je potvrdio vrijednost rada na eTwinning projektima kojima se potiče razvoj osam ključnih kompetencija od kojih se u ovom projektu ističu: komunikacija na stranim jezicima, matematička kompetencija i osnovne kompetencije iz prirodoslovlja i tehnologije, digitalna kompetencija, kulturološka osviještenost i izražavanje.

Uz to, sudjelovanje u eTwinningu pruža mogućnost da učenici i učitelji rezultate rada besplatno predstave izvan svoje države, dobiju povratne informacije i neposredno doznaju o sličnostima i razlikama među obrazovnim sustavima raznih država.

Projekt Science Around Us integriran je u školski kurikulum i izbornu nastavu informatike za sedmi i osmi razred. Učenici sedmog razreda na nastavi informatike u sklopu projektnih zadataka imali su zadaću pronaći zanimljive činjenice iz svijeta znanosti koje su kao bilješke na engleskom jeziku unijeli na online zid kolaborativnog alata Padlet.

Učenici osmog razreda u studenom 2014. na satovima informatike proučavali su primjere programa s primjenom programiranja u matematici, fizici i kemiji. Istražili su i o znanstvenicima čija imena se vežu uz otkriće ili temu vezanu za određeni primjer.

O svemu tome napravili su PowerPoint prezentacije. Nadalje, od kraja travnja, tijekom svibnja i početkom lipnja 2015. osmi razredi aktivno su radili na nekoliko projektnih zadataka, izradi prezentacija o poznatim znanstvenicima iz država projektnih partnera, izradi Zondle kviza, pronalaženju zanimljivih činjenica iz svijeta znanosti te kreiranju bilješki na online zidu Padleta (isti zadatak kao i za sedmi razred).

Puni dojmova i obogaćeni novim idejama, eTwinneri iz OŠ Vladimira Nazora Pribislavec uskoro će privest kraju projekt Science Around Us objavljivanjem zajedničke online brošure “Our scientists”. U tijeku je online evaluacija projekta kojom nastojimo dobiti povratnu informaciju od svih sudionika projekta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije