Petkom u 2 u Knjižnici i čitaonici Šenkovec

Svakog petka u 14 sati, već drugu godinu, u Knjižnici i čitaonici Šenkovec održavaju se radionice “Pitalice, mozgalice, zagonetke, odgonetke” za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole i sve zainteresirane posjetitelje.

Svaka radionica prožeta je zanimljivim pitalicama, zagonetkama i mozgalicama kojima se razvija logičko mišljenje i zaključivanje, te želja za čitanjem i upoznavanjem novih sadržaja i znanja. Posebno su bile zanimljive matematičke mozgalice – Tri brata, Koliko je zečeva?, Pet osa, Zmaj ključar, Vrijedni Zvonko, Broj koji nedostaje, Nastavite niz, Brojčana piramida i mnoge druge.

Rješavali smo rebuse,ispunjaljke, labirinte i odgonetavali blizugletke. Ovogodišnje radionice obogaćene su prezentacijom i izradom malih znanstvenih pokusa vezanih uz područja kemije, fizike i biologije. Interes posjetitelja radionica bio je velik jer smo na primjeran način upoznavali zakonitosti prirodnih znanosti.

Izvođenjem pokusa pojedinačno i grupno razvijala se kreativnost, stvaralaštvo i poštivanje pravila rada u grupi. Od sto malih znanstvenih pokusa vezanih uz kemiju i fiziku realizirali smo ove pokuse: Zapjenjeni zmaj, Zvuk kvakanja patke, Kukac koji svijetli, Nebo i suton u boci, Cvijeće na vodi, Čudesno vreteno, Svojstva gorenja i magnetizam, Duga na papiru, Jaje u vodi i nekoliko pokusa o tlaku zraka. Ostalo nam je još puno zanimljivih pokusa za sljedeću godinu!

Kroz radionice upoznali smo 15 autora i njihovih knjiga prilagođenih uzrastu djece, a zatim proveli kviz o poznavanju likova i sadržaja knjiga. Internet je područje koje koriste mnoga djeca pa smo upoznali pravila o ponašanju kod korištenja interneta, a nakon toga organizirali kviz po grupama kako bismo saznali koliko djeca poznaju opasnosti pri korištenju interneta.

Kroz društvenu igru “Čovječe,ispravi se!”koja je sastavljena prema Deklaraciji UNICEF-a o pravima djece upoznali smo prava djece u cijelom svijetu i igrali se. Prošlogodišnju Noć knjige obogatili smo prezentacijom 7 novih svjetskih čuda, a ove godine željeli smo upoznati kulturno povijesne znamenitosti našeg mjesta.

Kroz literaturu, prezentacijom i posjetom Kapeli sv. Jelene u Šenkovcu upoznali smo povijest Pavlinskog samostana Svete Jelene, te gotički fresko ciklus koji je nastao osamdesetih godina 14. stoljeća i danas je uvršten u važne spomenike gotičkog zidnog slikarstva. Ljepota fresaka zadivila je sve posjetitelje Kapele sv. Jelene. Djeca su upoznala tako važan kulturno povijesni spomenik u našem mjestu, koji se nalazi tu, pokraj nas i treba ga doživjeti i zavoljeti.

Voditeljica radionice bila je Jelena Fuss kojoj se zahvaljujemo na uloženom trudu, ali i svim polaznicima radionica koji su tako rado dolazili petkom u 2, u Knjižnicu i čitaonicu Šenkovec. U petak, 8. svibnja 2015. održana je zadnja radionica u ovom ciklusu. Vidimo se u mjesecu rujnu, s novim mozgalicama i drugim zanimljivostima!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije