Izvještaj s konferencije u Briselu SŠ Prelog: Naši projekti su odlični

Prirodoslovno društvo od 600-tinjak sudionika s različitih fakulteta, instituta i tvrtki na 2. znanstvenoj konferenciji u Briselu prošlog se vikenda bavilo vrlo važnom temom – kako prirodne znanosti i predmete učenicima učiniti atraktivnijima.

Da istraživačko učenje i projektna nastava najviše potiču kognitivne i socijalne vještine, dobro znaju Maja Labaš Horvat i Mišo Rašan, sjajni nastavnici, profesori iz Srednje škole Prelog, koji su sudjelovali na spomenutoj konferenciji s namjerom da predstave svoje dugogodišnje bogato iskustvo s učeničkim istraživačkim projektima te su (sasvim usput:) svojim kvalitetnim radom i idejama zaokupili pažnju brojnih kolega profesora, znanstvenika i kreatora obrazovnih trendova.


Osim interesa za prirodoslovlje za kvalitetan je istraživački rad potrebno poznavati i strane jezike, naročito engleski. Učenici iz SŠP-a koji su se dosad bavili istraživačkim radovima potvrđuju da projektna nastava omogućuje razvoj važnih kompetencija u znanstvenom području, razvoj jezičnih kompetencija, timske suradnje i socijalnih vještina.

Prof. Labaš Horvat u svojem je izlaganju u Briselu naglasak stavila upravo na poboljšanje socijalnih vještina učenika nakon rada na projektu, ali i na poboljšanje njihovih menadžerskih vještina do kojih dolazi nakon timskog rada i suradnje sa znanstvenicima iz inozemstva.


Prof. Rašan je bio mentor brojnih učeničkih projekata iz područja ekologije, botanike, zoologije i hidrologije, a rijetko koji projekt je prošao bez suradnje s profesoricom engleskog jezika, Majom Labaš Horvat. Tako su oni u Briselu svoj rad, Srednju školu Prelog i Međimurje predstavili s dvije posterske prezentacije: Primjena engleskog jezika u školskim istraživačkim projektima iz prirodoslovlja i Implementacija lokalnih prirodnih resursa u istraživačkim projektima iz prirodnih znanosti.

Prof. Rašan se ponosno pohvalio dojmovima: “Izuzetno smo zadovoljni interesom sudionika za naše prezentacije. Nismo ni sanjali da ćemo prezentacijom naših školskih istraživačkih radova pogoditi srž same konferencije. Jako puno kolega i kolegica su istraživačkim projektima naše škole zaista bili oduševljeni. Pristup metodologiji istraživačkih radova u SŠP kvalitetniji je u odnosu na iskustva naših europskih susjeda – tu smo puno bolji od njih!”

Na konferenciji su se posebno razveselili kolegama iz naše regije s kojima su razmijenili kontakte i dogovorili međusobna gostovanja uz predavanja i druženje s učenicima.



Ovo sjajno iskustvo stručnog usavršavanja doprinos je i poticaj suvremenoj nastavi kojoj svi težimo. Hvala profesorima na dojmovima, savjetima i odličnom predstavljanju Srednje škole Prelog!




Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije