Oremošovo v Štrigovi – Dan sv. Jeronima i Europski dan jezika!

U našoj školi na dan svetog Jeronima, 30. rujna, proslavili smo Oremošovo i Europski dan jezika. Drugim riječima istaknuli smo važnost i bogatstvo višejezičnosti i multikulturalnosti. Taj smo dan u školu išli popodne, kako bi prije podne mogli biti na misi u svetištu sv. Jeronima. Na početku smo čuli nekoliko vrlo zanimljivih i poučnih mudrih izreka.

Poligloti u Štrigovi

Jeronim je bio poliglot, a i u našoj školi imamo nekoliko poliglota! Priču Pinokio ispričali smo na deset europskih jezika! Tako se govorilo na engleskom, španjolskom, talijanskom, romskom, francuskom, albanskom, ruskom, slovenskom, mađarskom i njemačkom jeziku. Za one koji nisu razumjeli priču ponovno smo je mogli čuti na domaćem štrigovskome govoru i to popraćenu crtićem.

Napravili smo knjigu imena

Napravili smo antroponimikon- “knjigu osobnih imena”. Svaki je učenik istražio podrijetlo svog imena, njegovo značenje, neslužbeni oblik svog imena, ime na stranim jezicima. Oni koji imaju nadimak i imendan i to su naveli. Osobito zanimljivo je bilo pronalaženje poznate osobe ili pjesme sa svojim imenom. Poigrali smo se malo i matematikom. Tako smo prebrojali imena svih 186 učenika i otkrili da najviše imena počinje na slova M (26) i L (23). Najčešća imena, koja se u oba roda pojavljuju pet ili više puta su Leo, Ivan, Luka, Josip, David, Martin, Karlo i Matej. Podrijetlo imena dolazi većinom iz latinskog (35%) i hebrejskog (34%) jezika, iz grčkog 19%, a iz hrvatskog jezika tek 4%.

Uvod u temu osobnih imena održala je naša gošća dr.sc. Ines Virč iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Obnovljen Jeronimov izvor u Štrigovi

Prisjetili smo se života i djela našeg štrigovskog, hrvatskog i svjetskog sveca koji je cijelu Bibliju s originalnog hebrejskog i grčkog jezika preveo na latinski. Zato Jeronima s pravom zovemo zaštitnikom i “kraljem prevoditelja”! Učenici su se čak okušali u čitanju na hebrejskom. Čuli smo priču o izvoru kojega je još kao dječak Jeronim iskopao vlastitim rukama. Na tom se mjestu i danas, podno brežuljka na kojem je svetište, nalazi obnovljeni Jeronimov zdenac “Izvor milosti”. Zato je i dječji školski zbor otpjevao poznatu međimursku pjesmu “Međimurski zdenci”.

Kroz zanimljiv kviz ponovili smo i provjerili što smo naučili. Znanje smo vrednovali količinom plastičnih čepova koje smo sakupljali tijekom prošle školske godine.

Hrpa čepova velika kao pola škole

Naime, s nama je bio i još jedan gost. Gospodin Emil Vibović iz Udruge oboljelih od leukemije i limfoma. Nakon što smo mu predali čepove objasnio nam je da se za svaki čep dobije donacija za pomoć oboljelima. U cijeloj Hrvatskoj se do sada kroz ovu akciju skupila hrpa velika kao pola naše škole! Osim pomaganja oboljelima, sudjelovanjem u akciji čuvamo i okoliš.

Sažetak integriranog dana prepoznali smo u stihovima iz Biblije “Kad bi sve jezike ljudske govorio, i anđeoske, a ljubavi ne bih imao, ništa mi ne bi koristilo…”. Taj poznati “Hvalospjev ljubavi” otpjevala je učenica Leonora Kuqi. (Višeslav Štimec Protrka, vjeroučitelj)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije