Srednja škola Čakovec u subotu obilježava Dan Europe

9. svibnja 1950. tadašnji francuski ministar vanjskih poslova predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik.

Time su postavljeni temelji ujedinjavanja europskih zemlja koje su uvidjele da ih im nakon dugogodišnjih ratova, samo zajedništvo i suradnja može donijeti blagostanje i napredak. U spomen na tu tzv. Schumanovu deklaraciju svake godine obilježava se Dan Europe.

Ove godine se 18 učenika Srednje škole Čakovec na satovima fakultativnog predmeta EU građanin pod vodstvom profesora Mladena Tote upoznalo s Europskom unijom. Kako je Hrvatska od prošle godine članica Europske unije, učenici su se kroz teorijsku i projektnu nastavu upoznali s poviješću i funkcioniranjem EU-a, a poseban naglasak je stavljen na prava građana unije pošto se 2013. i 2014. obilježavaju kao Europske godine građana te mogućnostima koje EU pruža mladima.

Dio svojih vještina i znanja o EU koje su stekli tijekom ove školske godine, učenici će predstaviti u subotu u centru Čakovca ispred Doma sindikata i u zgradi Scheier od 9 do 12 sati, a u 10 sati su pripremili i veliko iznenađenje, a o čemu je točno riječ, morat ćete se doći uvjeriti sami.


Program obilježavanja:

9:00 – početak programa ispred Doma sindikata – info štand o EU
10:00 – iznenađenje
10:30 – predavanja, kvizovi i radionice za sve posjetitelje i prolaznike
Prizemlje zgrade Scheier – nagradni kvizovi o EU i projekcija filmova “Zašto izaći na izbore za EU parlament”

Popis predavanja na katu:

10:30 – Povijest i širenje EU
10:40 – Kako funkcionira EU
10:50 – Stanovništvo i gospodarstvo EU
11:00 – Hrvatska poljoprivreda i EU
11:10 – Mitovi i legende o EU

11:20 – Bolonjski sustav visokoškolskog obrazovanja
11:25 – Europsko građanstvo i prava EU građanina
11:30 – Zanimljivosti o državama članicama EU

12:00 – završetak programa

– Pozivamo Vas da nam se pridružite na zanimljivim radionicama i predavanjima u sklopu obilježavanja Dana Europe. Radujemo se Vašem dolasku u subotu! – poručuju iz Srednje škole Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije