OŠ Sveti Martin na Muri: Tam pri našoj staroj Muri

Mutna voda brzo teče kao i život, žuri probijajući se kroz grane, glasno žubori, tko bi znao što njezini vrtlozi i valovi kriju u sebi – to je naša glavna Mura.

Nekoliko koraka dalje, pjev ptica, gnijezdo labuda i čaplje, žabice, ribice, mirna voda, lopoči na površini malo nas zaustavljaju i kao da nam govore, kuda žuriš čovječe, stani malo i uživaj u svemu što ti priroda nudi, smiri svoje misli i onda kreni dalje – to je stari rukavac Mure u Žabniku. 

Sve to imali su prilike osjetiti u petak 2. svibnja učenici predmetne nastave naše škole koji su sa svojim učiteljima (Anđelka Klemenčić, Valentina Bogdan, Dražen Crnčec, Petra Novinščak, Valentino Bašić, Ana Dovečer, Tanja Trojko, Anica Karlovčec, Sanja Novinščak, Ljiljana Hozjan, ravnateljem Tomislavom Paljakom i knjižničarkom Anom Špoljarić) održali projektni dan na rijeci Muri.

Ove godine imali smo posebnu čast što su nam se pridružili i učenici iz OŠ Franceta Prešerna Črenšovci iz susjedne prijateljske Republike Slovenije sa svojom učiteljicom Majdom Ladić i ravnateljicom Marijom Horvat. Na lijepoj zelenoj površini učenici su održali svoje satove nastave na jedan drugačiji način. Istražili su kvalitetu vode u starom rukavcu Mure i upoznali iz prve ruke biljni i životinjski svijet.

Prošetali su labirintima, ponovili legende vezane uz rijeku Muru, igrali se igre na njemačkom jeziku, sastavljali ekološke poruke na engleskom jeziku, istraživali ekologiju i Muru na  internetu, pisali poeziju uz vidni i slušni poticaj rijeke Mure. Najposebnija je bila vožnja drvenim čamcem po starom rukavcu Mure koju su doživjeli neki učenici.

Predivan je osjećaj ispod nogu osjetiti vodu i što se više udaljavaš od obale, mirnoća se povećava i čovjek ima osjećaj da se u potpunosti stopio s Murom i prirodom. Da nitko ne bi bio gladan pobrinuo se školski kuhar Ivan Horvat koji je pripremio za sve fini grah. Početak radnog dana na Muri započeli smo vježbanjem, a završili plesom i pjevanjem pjesme Tam pri našoj  staroj Muri i Mlinček.

Gostima smo za lijepo sjećanje na nas poklonili jabučni sok iz našeg školskog voćnjaka koji je u prepoznatljivim znakovima naše domovine Hrvatske aranžirala učiteljica likovne kulture Marina Mrazović i tekst pjesme Tam pri našoj staroj Muri.

Svi učenici uživali su u projektnom danu kao i dragi nam gosti te smo odlučili takvu tradiciju nastaviti i dalje. Po povratku u školu napravili smo jednu zajedničku fotografiju na Najsjevernijom točki.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije