OŠ Prelog: Zaboravljene ulične igre u Bugarskoj

Osnovna škola Prelog partner je u dvogodišnjem Comenius projektu pod imenom Zaboravljene ulične igre koji za zadatke ima očuvanje i promoviranje kulture igranja, istraživanje tradicionalnih uličnih igara te upoznavanje tradicije i kulture partnera u projektu.

Uz Hrvatsku, zemlje partneri su Rumunjska, Bugarska, Poljska, Turska i Italija, a projekt financira Europska komisija. Učenice Karla Posavec, Tea Sakal i Paola Pahek, te njihove mentorice Ivana Bene Gala i Maja Lesinger, posjetile su u sklopu projekta Bugarski grad Ruse i prvu privatnu školu Leonardo da Vinci. Sastanak partnera u projektu popraćen je mobilnostima učenika i mentora koji su za vrijeme posjeta predstavili svoju državu, grad i školu, te na praktičan način prikazali istražene tradicijske ulične igre.

Projektni tim OŠ Prelog predstavio je prezentacijom i kratkim filmom svoj grad i školu, te pjesmom “Protuletje se otpira” narodne običaje Međimurja vezane uz proljeće. Partnerima su poklonjene rukotvorine koje su izradili učenici OŠ Prelog u okviru keramičarske grupe i grupe makrame vez.

Osim upoznavanja s tradicijskim igrama i jelima, učenici i mentori razgledali su povijesne i umjetničke znamenitosti grada Ruse, prošetali po najduljoj šetnici uz rijeku Dunav, te posjetili Veliko Trnovo na rijeci Jantrikoji je bio povijesna prijestolnica Drugog Bugarskog carstva i duhovno sjedište bugarskog nacionalnog bića te ga zbog toga Bugari zovu i Grad careva.

Slijedeća mobilnost ostvarit će se u lipnju 2014., a nova destinacija ekipu vodi u poljski grad Leszno koji je srce speedway sporta u Poljskoj. Ovim putem zahvaljujemo Turističkoj zajednici Grada Preloga na promotivnim materijalima i brošurama, Speedway klubu Prelog na majicama, a ponajviše Seljačkoj slozi iz Preloga na posudbi narodnih nošnji.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije