Predavanjem naše bivše profesorice obilježili Dane hrvatskog jezika

Na poziv profesorice Kate Pervan, našu je školu posjetila dr. sc. Zdravka Skok, profesorica koja je 16 godina predavala hrvatski jezik i u Tehničkoj školi Čakovec, danas profesorica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Gospodarske škole Čakovec i čakovečkog Odsjeka Učiteljskog fakulteta Zagreb.

Povod ovom posjetu  Dani  su hrvatskog jezika koje svake godine obilježavamo od 11. do 17. ožujka. Profesorica Skok govorila je o frazeologiji kajkavskog narječja koja je ujedno bila i tema njezine doktorske disertacije Kontrastivna analiza hrvatske frazeologije Međimurja i mađarskog Pomurja.

Predavanju su prisustvovali učenici 1. razreda smjera elektrotehničar i učenici 4. razreda smjera tehničar za računalstvo. Bilo je vrlo zanimljivo i dinamično, a i učenici su pokazali da dobro poznaju međimurski govor.


Od š’uba, h’ititi p’uške f k’uruzu, ml’otiti pr’oznu sl’amu, B’ogu za h’rptom, Pe’lati se kak pes v č’onu, Vl’eči kak k’onj, D’ober kaj ‘ajngel, d’elati kaj čm’ela
samo su neke od fraza koje su bile spomenute, a učenici su ih odmah prepoznali i objasnili.

Osim predavanja, profesorica Pervan uz Dane hrvatskog jezika za učenike je pripremila i kratke ispite kojima su svoje znanje o hrvatskom jeziku mogli provjeriti  koristeći rječnike, leksikone i pravopise koji su bili izloženi u školskoj knjižnici te plakat na kojem se osvrnula na nedavnu promociju Hrvatskog pravopisa.

Prezentaciju o novom pravopisu za hol Škole napravio je Ivan, učenik prvog 1.ST razreda, a dio prezentacije posvetio je i pravopisnim pogreškama koje svakodnevno viđamo oko sebe – u prodavaonicama, na izlozima, tablama s nazivima ulica… (TS)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije