Tulum slova i Noć znanosti u OŠ Prelog

Tulum s(l)ova je spoj noćnih čitateljskih susreta u školskim knjižnicama i čitanja na javnim mjestima, ustanovama, udrugama i poduzećima. Noćni čitateljski susreti odvijaju se u realnom i virtualnom okruženju kojeg čine ceremonijalno čitanje za sudionike iz vlastite školske knjižnice te čitanje učenicima drugih školskih knjižnica preko servisa Skype.

Čitanje je najvažnija aktivnost noćnog čitateljskog susreta, ali ne i jedina. Osnovna škola Prelogje ove godine odlučila po prvi puta sudjelovati u tom zanimljivom projektu, a kao partner joj se priključila Knjižnica i čitaonica Grada Preloga. Ovaj tim je jedinstven u projektu jer je KIČ Prelog prva narodna knjižnica u Hrvatskoj koja se priključila projektu.

Petnaestak učenika viših razreda sa svojom je knjižničarkom u petak, 8. studenog od 18 do 22 tulumarilo u školskoj knjižnici. Susret je započeo kratkim govorom i pisanjem pravila ponašanja na susretu. Nastavilo se središnjom aktivnošću – ceremonijalnim čitanjem. Učenici su čitali uz svjetlost svijeća sjedeći na prijestolju od knjiga. Tema tuluma je bio dnevnik, pa su nakon ceremonijalnog čitanja, učenici izradili dnevnički plakat.

Nakon izrade plakata, uslijedio je video poziv tulumašima iz OŠ Ivana Rangera iz Kamenice s kojima su učenici razmijenili priče i viceve. Osim navedenih aktivnosti, tulumaši su sudjelovali u zabavnoj igri izazova Tišina u knjižnici!, a zatim se osladili tortom. Sve aktivnosti su protekle pod budnim okom ekipe iz HRT-a koja je snimala prilog o Tulumu s(l)ova za emisiju Školski sat koja je prikazana na drugom programu HRT-a u petak 15. studenog 2013. u 9 sati. Reprizu emisije je moguće pogledati na stranici Emisije na zahtjev.

Nakon odlaska kamera, učenici su se udobno smjestili pod dekice i odgledali film Gregov dnevnik.  S obzirom na veliki interes učenika, tulumi će se, u sličnom obliku, održavati svaka dva mjeseca s izmjenama lokacija u školskoj i gradskoj knjižnici. Rasporedi tuluma i informacije o knjigama i filmovima koje će se čitati dostupni su na službenoj stranici Tulum s(l)ova OŠ Prelog i KIČ Prelog.


Noć znanosti u OŠ Prelog

Osnovna škola Prelog organizira drugu po redu manifestaciju pod imenom Noć znanosti. Manifestacija će se održati u petak 22.studenog 2013. s početkom u 19 sati. Cilj manifestacije je popularizacija učenja, znanja i znanosti.

U sklopu manifestacije organiziraju se razna predavanja i radionice za sve uzraste, posjetitelji mogu sudjelovati u zanimljivim eksperimentima i okušati svoje znanje u neobičnim kvizovima i testovima. Za opuštajuću atmosferu će se pobrinuti školski kafić, a dodatnu zabavu i nagradne igre možete pronaći u školskoj knjižnici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije