U OŠ Sveti Martin na Muri obilježili Svjetski dan jabuke

OŠ Sveti Martin na Muri dugi se niz godina uspješno bavi uzgojem kvalitetnih jabuka u školskom voćnjaku. U školi aktivno djeluje voćarska grupa, koja kroz cijelu godinu brine i njeguje nasad jabuka (konzumnih i starih sorti).

Povodom Svjetskog dana jabuke (koji se obilježava više od dvadeset godina kao jedini takav dan za neko voće) članovi voćarske grupe sa svojim voditeljem mr. Draženom Crnčecom te ravnateljem škole Tomislavom Paljakom, bili su domaćini jednom od ponajboljih i najstručnijih osoba na području voćarstva i vinogradrastva, mr.sc. Miloradu Šubiću, rukovoditelju Područnog ureda sjeverozapadne Hrvatske Poljoprivredne savjetodavne službe, predsjedniku Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri Mladenu Dobraniću te predstavniku Agromeđimurja Anđelku Tomšiću.

Milorad Šubić održao je vrlo interesantno predavanje na teme “Zašto je voćka bolesna?”, “Što je integrirana i ekološka voćarska proizvodnja” te se dotakao i nacionalnog programa “Shema školskog voća” u kojem jabuka zauzima posebno mjesto. Svojim predavanjem svima prisutnima otvorili su se neki novi pogledi na školski voćnjak te dan dodatni podstreg za promišljanje u kojem smjeru dalje uzgajati jabuke te ih plasirati.

Mladen Dobranić upriličio je prigodnu izložbu nekih starih i konzumnih sorti te se u kratkom izlaganju osvrnuo na voćarstvo nekad i danas, s posebnim naglaskom na gornje Međimurje i Sveti Martin na Muri. Učenici su nakon predavanja i prezentacije zajedno sa gostima otišli u školski voćnjak, obrali jabuke, a kasnije se zasladili ukusnim jabučnim sokom od ovogodišnjeg uroda jabuke.

Važno je napomenuti da su berbu jabuka kao dodatnu aktivnost ove školske godine odradili svi učenici škole sa svojim učiteljicama i učiteljima te djelatnicima škole, a kao nagradu za svoj trud prigodom Svjetskog dana jabuka dobili su kao dodatak školskoj užini prirodni jabučni sok.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije