Održan drugi međužupanijski stručni skup školskih knjižničara

U Srednjoj školi s pravom javnosti Čakovec održan je 27. kolovoza skup za školske knjižničare Međimurske, Varaždinske i Koprivničko – križevačke županije s temom Elementi zdravstvenog i građanskog odgoja u programima školske knjižnice.

Međužupanijskom stručnom skupu ove je godine bila domaćin Međimurska županija, organizirala ga je savjetnica za školske knjižničare Tamara Zadravec iz Agencije za odgoj i obrazovanje u suradnji s voditeljem Županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara Međimurske županije Draženom Ružićem. Skup je otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec, a nazočnima su se uz savjetnicu obratile ravnateljica Srednje škole Gordana Ramuščak, ravnateljica III. OŠ Čakovec Mirjana Friganović i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije Sonja Tošić.

Tema Elementi zdravstvenog i građanskog odgoja u programima školske knjižnice obrađena je plenarno, kroz predavanje i iznošenje primjera iz prakse te radionički. Nakon kratkog uvodnog programa predavanje Osnovne odrednice Kurikuluma GOO i mogućnosti njegova implementiranja u plan i program školeodržala je Zdenka Novak, voditeljica Županijskog stručnog vijeća za građanski odgoj, te iznijela svoj primjer dobre prakse Učenje za demokratske izbore u razredu i školi. Slijedili su Razvoj osobnog  i zavičajnog  identiteta Štefanije Mustač, Sloboda izražavanja Ane Jeđud, Pravo na zdrav okoliš Zdenke Novak, Međupredmetna  povezanost sata lektire i povijesti, te primjer provođenja programa Projekt građanin u izvannastavnim aktivnostima Tomice Hlapčića  i Tihane Preksavec. Posljednji dio edukacije odnosio se na provođenje pet paralelnih radionica Izvedbeno planiranje i programiranje usmjereno na ishode s prezentacijom uradaka.

Predavanja i radionicu održali su djelatnici čakovečke III. Osnovne škole koji su u provođenje građanskog odgoja uključeni još u njegovoj eksperimentalnoj fazi. Uspješno su školskim knjižničarima triju županija ukazali na mogućnost implementacije građanskog odgoja u plan i program rada školskog knjižničara, a radionice su iznjedrile pet primjenjivih nastavnih jedinica. Sljedeći međužupanijski skup održat će se u Koprivničko – križevačkoj županiji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije